Εκδηλώσεις 2002

ΝΕΟ   Δ/Σ στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Στην κατάμεστη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αίθουσα του ανακαινισμένου κτιρίου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, έγινε την Κυριακή ( 15-12-2002 ) η Ετήσια Γενική Συνέλευση. Ο πρόεδρος του απερχόμενου  Δ/Σ   Γκαλαΐτσης Τ. παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση. Στις τοποθετήσεις των μελών επισημάνθηκε από τη μια η ποιότητα των εκδηλώσεων

(Έκθεση Φωτογραφίας Χ. Τσέλιου, ομιλίες-διαλέξεις με Α. Κουκούδη, Γ. Έξαρχο και άλλες) και από την άλλη τονίστηκε η μεγάλη απήχηση του Συλλόγου, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως με τις επισκέψεις στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου .Έγινε αναλυτική ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (EBLUL), για το Συνέδριο που έγινε, υπό την αιγίδα του, στη Θεσσαλονίκη (14-16/11/2002) και για την επίσκεψη μελών του  Γραφείου και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών στη Βέροια.  Πάνω από όλα  κυριάρχησε στη συζήτηση η αγωνία για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας. Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησαν ο νομαρχιακός σύμβουλος Βασιάδης Α., καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι  Πετκος Δ., Τάκης Λ. .

Το νέο Δ/Σ, που προήλθε από τις εκλογές, συγκροτήθηκε σε σώμα την Πέμπτη (19-12-2002 ) με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Γκαλαΐτσης Τάκης
Αντιπρόεδρος: Μανέκας Γιώργος
Αντιπρόεδρος Β : Φουρκιώτη Ελβίρα
Γεν. Γραμματέας: Μπέκης Νίκος
Ειδ. Γραμματέας: Χανέλη Δέσποινα
Ταμίας: Τσιαμήτρος Γιωργος
Μέλη: Βέρρος Μιχάλης, Καπράρα Νίτσα, Τσιάνος Αντώνης.
 

Εξελεγκτική Επιτροπή:                                                                                        Ζιώγας Αντώνης, Τάκης Λεωνίδας και Μπέλας Τάκης  

Επίσης συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν οι παρακάτω επιτροπές

1. Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης
2. Επιτροπή Μηχανοργάνωσης
3. Επιτροπή Γυναικών
4. Επιτροπή Φωτογραφίας
5. Επιτροπή Νομικών Συμβούλων
6. Επιτροπή Συλλογής Παραδοσιακού Υλικού

"Puntea din Arta = Το γεφύρι της Aρτας
Το Σάββατο 7-12-02, 7.00μ.μ , ο γνωστός ερευνητής και πολυγραφότατος συγγραφέας Γιώργης Έξαρχος παρουσίασε στα γραφεία του Συλλόγου το θέμα: "Puntea din Arta = Το γεφύρι της Aρτας. Η αρχαϊκότητα των αρμάνικων - βλάχικων παραλογών".

Ο ομιλητής παρουσίασε δυο ανέκδοτες βλάχικες καταγραφές της γνωστής σε όλο το βαλκανικό χώρο παραλογής. Η μια καταγραφή έγινε στα Τρίκαλα(1917) και η άλλη στο Μέτσοβο(1958). Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ πλούσια και ο Γιώργης Έξαρχος απάντησε εύστοχα και με πληρότητα σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Αντωνιάδης Ν., η δημοτική σύμβουλος κ. Τσαμήτρου - Καραχατζή, καθώς και πλήθος κόσμου.

"Οι Βλάχοι μέσα από τους χάρτες"
Στα πλαίσια μιας σειράς διαλέξεων - συζητήσεων , που αποφάσισε να οργανώσει το Δ/Σ του Συλλόγου μας, με θέματα σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις παραδόσεις των Βλάχων, στα γραφεία του Συλλόγου ,την Παρασκευή 29-11-02, 9.00μμ, έγινε από τον ερευνητή-συγγραφέα Κουκούδη Αστέριο η παρουσίαση του θέματος: "Οι Βλάχοι μέσα από τους χάρτες".

Ο ομιλητής παρουσίασε με τρόπο γλαφυρό, με προβολές και χάρτες τις μετακινήσεις των Βλάχων στη νότια Βαλκανική μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης στα τέλη του 18ου αιώνα.

Την εκδήλωση, που είχε μεγάλη επιτυχία, παρακολούθησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού κ. Χαλκίδης Μιχάλης, η επικεφαλής του συνδυασμού κ. Ουσουλτζόγλου Χαρούλα, ο ιστορικός της πόλης κ. Χιονίδης Γεώργιος, ο νομαρχιακός συμβουλος κ. Βασιάδης Αναστάσιος, πολλοί γιατροί, δικηγόροι και καθηγητές της πόλης, καθώς και πάρα πολλά μέλη του Συλλόγου.

Διεθνές Συνέδριο για τις Ολιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις Ολιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή που συστάθηκε την 26-1-02, οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή (13-11-02 )  το πρώτο, στη χώρα μας, διεθνές συνέδριο για τη γλωσσική ετερότητα.  

Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ( Συμβούλιο της Ευρώπης, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο, Κέντρο ερευνών για την πολυγλωσσία κ.ά.). Οι εισηγήσεις ήταν αυστηρά επιστημονικές, κινήθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Τις εργασίες παρακολούθησαν εκπρόσωποι από όλες τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και πολλά μέλη του Συλλόγου μας. Στη σύντομή του παρέμβαση ο πρόεδρος του συλλόγου μας Γκαλαΐτσης Τάκης, εκ μέρους του Δ/Σ, ανέλυσε τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους συρρίκνωσης της βλάχικης γλώσσας τις τελευταίες δεκαετίες και πρότεινε για τη μελέτη και την προστασία της γλώσσας την ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας.

Μοναδική παραφωνία στην όλη εκδήλωση, την οποία κάλυψαν με πολύ θετικά σχόλια εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας των Αθηνών, ήταν η συγκέντρωση καμιά τριανταριά ατόμων που με επικεφαλής γνωστό «Μακεδονομάχο» δημοσιογράφο επιχείρησαν να δημιουργήσουν-ανεπιτυχώς βέβαια-επεισόδια. Ανάμεσά τους και γνωστός ακροδεξιός που δραστηριοποιείται στο Σύλλογο Βλάχων Επιστημόνων!

Το Σάββατο, οι περισσότεροι σύνεδροι επισκέφθηκαν χωριά της Πέλλας και της Φλώρινας, στα οποία ομιλούνται λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες. Κατά την επιστροφή τους για τη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν και το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, όπου τους έγινε θερμή υποδοχή, και οι ξένοι επισκέπτες έμειναν κατάπληκτοι από τα επιτεύγματα του Συλλόγου σε συνεργασία με την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Έκθεση Φωτογραφίας Χρηστου Τσέλιου
Αριστες εντυπώσεις άφησε , κατά γενική ομολογία, η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΛΙΟΥ που οργάνωσε ο Σύλλογός μας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τη 14η  ως την 22α Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου, με την παρουσία τους κατά την ημέρα των εγκαινίων της ΕΚΘΕΣΗΣ,  τίμησαν τον καλλιτέχνη-φωτογράφο και το Σύλλογο. Δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό της Βέροιας να γνωρίσει τον Χρήστο Τσέλιο,  έναν καλλιτέχνη της φωτογραφίας με πάμπολλες διακρίσεις στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της ιστορίας ( Παρίσι, Βιέννη, Νέα Υόρκη, Βουδαπέστη, Μόσχα κ.α.).Αν οι αδελφοί Μανάκια, βλάχοι από την Αβδέλλα Γρεβενών , υπήρξαν πρωτοπόροι φωτογράφοι στα Βαλκάνια τα τέλη του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ο Χρήστος Τσέλιος γόνος της μεγάλης βλάχικης οικογένειας Τσέλια από το Ανω Γραμματικό με την πλούσια καλλιτεχνική φλέβα, κυριάρχησε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η παρουσία του Χρήστου Τσέλιου στη Βέροια , με βραβευμένες φωτογραφίες σε διεθνείς εκθέσεις, ενδεικτικές μιας δουλειάς πέντε δεκαετιών, ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη μας.

Βλάχικη Βραδιά στο Σέλι
Έγινε και φέτος , την παραμονή της Παναγίας ,η καθιερωμένη πια βλάχικη βραδιά. Στην πλατεία του Σελίου, σε υψόμετρο 1400 μέτρα, όλοι οι Σελιώτες και χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν τη μελωδική και ανεπανάληπτη φωνή του Γιώργου Μανέκα, που συνοδευόμενος από την κομπανία του Φώτη Καραβιώτη, ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο βλάχικα τραγούδια. Ο κόσμος γλέντησε με την ψυχή του και χόρεψε ως το πρωί. Η βλάχικη βραδιά έγινε θεσμός και όλοι πια γνωρίζουν: την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όποιος θέλει να απολαύσει και να πάρει μέρος σε ένα βλάχικο γλέντι ,πρέπει να πάει στο Σέλι.

Εκδηλώσεις στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σύλλογος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στο τοπικό Αντάμωμα Βλάχων που οργάνωσε ο Σύλλογος Βλάχων Θέρμης-Τριαδίου. Παρουσίασε το Μεγάλο Χορό, σκηνές από την κτηνοτροφική ζωή(σκάρο),χορούς και τραγούδια Όσοι παραβρέθηκαν απόλαυσαν μια πραγματική βλάχικη βραδιά. Συμμετείχαν επίσης οι σύλλογοι Βλάχων Θέρμης, Σερρών και Καρίτσας Πιερίας.

Εκδηλώσεις στη Μηλόβιστα
Από τις εκδηλώσεις στη Μηλόβιστα ( 3-4 Αυγούστου ) ,στο βλάχικο παλιό κεφαλοχώρι  στο βουνό Περιστέρι στην περιοχή Μοναστηρίου ( Μπίτολα ).Ο Σύλλογος παρουσίασε χορωδία με βλάχικα τραγούδια, τραγούδια με το Γιώργο Μανέκα και το Στέριο Δαρδακούλη, και μεγάλο χορευτικό. Συνόδευσε η μουσική κομπανία του Φώτη Καραβιώτη και του Δημήτρη Παράσχου.

Έκθεση Φωτογραφίας στο Ξερολίβαδο
Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η έκθεση φωτογραφίας που οργάνωσε ο Σύλλογος στο Ξερολίβαδο ( από 19 ως 25 Ιούλη ) με την ευκαιρία της γιορτής του Προφήτη Ηλία. Στην κατάλληλα διαμορφωμένη και διακοσμημένη αίθουσα του Τουριστικού Ομίλου του Ξηρολιβάδου εκτέθηκαν διακόσιες περίπου παλιές φωτογραφίες, κυρίως από τη Βέροια και τα βλαχοχώρια του Βερμίου. Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες ζωντάνεψε όλη η ζωή των Βλάχων στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Την έκθεση επισκέφτηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Όλοι εκφράστηκαν με τα πιο κολακευτικά λόγια για την έκθεση, και πολλοί εμπλούτισαν το φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου προσφέροντας δικές τους φωτογραφίες-κειμήλια.

19ο Αντάμωμα Βλάχων στην Πρέβεζα
Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας στα πλαίσια του 19ου Ανταμώματος των Βλάχων, που έγινε στην Πρέβεζα (14 ως 16 Ιούνη 2002 ). Την Παρασκευή, ο Σύλλογος συμμετείχε με δεκαμελή χορωδία που ερμήνευσε , κατά κοινή ομολογία, με πολύ αυθεντικό τρόπο βλαχόφωνα τραγούδια από την πλούσια παράδοση των Βλάχων. Το Σάββατο και την Κυριακή, πολυμελές συγκρότημα του Συλλόγου αποτελούμενο από όλες τις ηλικίες, παρουσίασε βλάχικους χορούς και τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε ο Γιώργος Μανέκας με τη μοναδική και ανεπανάληπτη φωνή του. Στη διάρκεια του τριήμερου Ανταμώματος, εκτέθηκαν ταμπλώ με παλιές φωτογραφίες από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
Με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα έγιναν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Συλλόγου μας, την Τετάρτη 24-4-2002.

Στην τελετή συμμετείχαν χιλιάδες Βεροιώτες, Βλάχοι και φίλοι του Συλλόγου,  το σύνολο της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι όλων σχεδόν των φορέων και των συλλόγων της πόλης, καθώς και αντιπροσωπείες συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα. Εντυπωσιακή ήταν η πομπή με τους βλάχους καβαλάρηδες μπροστά, τα όργανα, τις γυναίκες με τα δώρα, τους νέους με τις παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές και το πλήθος του κόσμου που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ ο κόσμος τους έρραινε με λουλούδια.  

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάκης Γκαλαΐτσης στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην αγορά του κτιρίου, και ιδιαίτερα το Δήμο Βέροιας για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης του κτιρίου, και τόνισε ότι το κτίριο, που στους στόχους του Συλλόγου είναι να αποτελέσει Κέντρο Διάσωσης της Βλάχικης Γλώσσας, είναι βέβαια ιδιοκτησία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, αλλά ανήκει σε όλο το λαό της Βέροιας όπως ταιριάζει σε ένα τέτοιο μνημείο.

Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΗΦΑΙΣΤΟΣ Τάκης Πέτκος μίλησε για την πορεία αποκατάστασης του κτιρίου, ενώ ο δήμαρχος της Βέροιας Γιάννης Χασιώτης που ήταν και ο κύριος ομιλητής αναφέρθηκε κυρίως στις πολιτιστικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη μετά την αποκατάσταση μιας σειράς διατηρητέων κτιρίων.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν βλάχικους χορούς στην παρακείμενη πλατεία Ωρολογίου, την ιστορική πλατεία της Βέροιας,  και ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή όλου του κόσμου ως τα μεσάνυχτα, με τις μελωδικές φωνές του Γιώργου Μανέκα και Στέργιου Δαρδακούλη.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ (από την Επιτροπή Γυναικών)
Στιγμές από το καθιερωμένο πια «τσίγγρισμα αυγών» που έγινε, από την Επιτροπή γυναικών του Συλλόγου , την Τετάρτη 15 Μάη 2002 στην αίθουσα του νέου κτιρίου του Συλλόγου. Στην εκδήλωση που είχε απόλυτη επιτυχία συμμετείχε μεγάλο πλήθος γυναικών, οι οποίες εκδήλωσαν την επιθυμία να συνδράμουν με κάθε τρόπο στις δραστηριότητες του Συλλόγου.  

ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΛΑΧΩΝ
ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ

Με πρωτοβουλία Του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων και Φίλων Ανω Γραμματικού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (23-3-02) συνάντηση Συλλόγων Βλάχων των Νομών Πέλλας και Ημαθίας. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η επαφή, η γνωριμία και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας των Συλλόγων Βλάχων των Νομών Πέλλας και Ημαθίας. Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκε έντονος προβληματισμός για τη βλάχικη γλώσσα και εκφράστηκε η βούληση όλων για τη διάσωσή της.

Με την λήξη των εργασιών αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Η συνεργασία των Συλλόγων σε όλα τα επίπεδα

  2. Η οργάνωση και καθιέρωση ανταμωμάτων σε διαφορετική κάθε χρόνο τοποθεσία της περιοχής

  3. Η ανάπτυξη δράσεων για την ανάδειξη της βλάχικης κουλτούρας και πολιτισμού και τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας

  4. Η αξιοποίηση περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων για την υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων

  5. Η σύσταση άτυπού συντονιστικού οργάνου, με συμμετοχή ενός μέλους από κάθε Σύλλογο, με σκοπό την προώθηση και υλοποίηση των σκοπών που προαναφέρθηκαν.

Τα παραπάνω συνυπογράφουν οι Σύλλογοι που συμμετείχαν συνυπογράφουν το κείμενο
Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων και Φίλων Ανω Γραμματικού, Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, Σύλλογος Βλάχος Νάουσας, Ηπειρωτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης "0 Πύρρος", Παραδοσιακός Σύλλογος Βλάχων Καλυβιών Σκύδρας.

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο χορός γυναικών που οργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2002, στην ΕΛΗΑ, με την ευκαιρία της γιορτής της "Ημέρας της Γυναίκας" (8 Μαρτίου).

Μετά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στις γυναίκες η υπεύθυνη του τμήματος γυναικών Φουρκιώτη Ελβίρα ακολούθησε γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Φώτη Καραβιώτη και τη μοναδική, στο βλάχικο τραγούδι, φωνή του Γιώργου Μανέκα Όλα ήταν όμορφα: η άνετη αίθουσα, το πλούσιο μενού, η άψογη περιποίηση, η τέλεια οργάνωση. Όλες οι γυναίκες, που τίμησαν το Σύλλογο με την παρουσία τους στο χορό, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια  και υποσχέθηκαν όχι μόνο να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί ο Σύλλογος, αλλά παράλληλα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη βλάχικη γλώσσα που μέρα με τη μέρα χάνεται αβοήθητη.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2002 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυκλοφόρησε το  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2002  του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με θέμα τις "Ολιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες" (Les langues moins repandues) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κείμενα, βασισμένα σε ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε έγκυρα δημοσιεύματα, παρουσιάζουν τη γλωσσική ποικιλία στον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το θεσμικό καθεστώς προστασίας αυτών των γλωσσών. Στα κείμενα παρεμβάλλονται παλιές φωτογραφίες από τη ζωή των Βλάχων, κυρίως της Βέροιας, που καλύπτουν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, καθώς και ο "Γλωσσικός Χάρτης" με τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες που είναι αναγνωρισμένες και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσά τους και η βλάχικη γλώσσα.


Εκδηλώσεις ανά Έτος