Εκδηλώσεις 2004

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ/Σ και Ε/Ε (19 Δεκεμβρίου 2004)
Το νέο Δ/Σ, που προήλθε από τις εκλογές (Κυριακή 19-12-04), συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη (22-12-2004) με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Μπέκης Νίκος
Αντιπρόεδρος: Μανέκας Γιώργος 
Γεν. Γραμματέας: Γκαλαΐτσης Τάκης
Αντιπρόεδρος Β': Φουρκιώτη Ελβίρα
Ταμίας: Τσιαρτσιάνη - Μπάμιατζη Ιωάννα
Μέλη: Καραμήτρου Χρύσα, Μιχαηλίδης Νίκος, Μούρτζιου Τασούλα, Τσιάνος Αντώνης.

Επίσης συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν οι παρακάτω επιτροπές

 1. Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης

 2. Επιτροπή Μηχανοργάνωσης

 3. Επιτροπή Χορευτικού

 4. Επιτροπή Γυναικών

 5. Επιτροπή Φωτογραφίας

 6. Επιτροπή Νομικών Συμβούλων

 7. Επιτροπή Συλλογής Παραδοσιακού Υλικού


Συμμετοχή στο 19ο Διεθνές Συνέδριο Παράδοσης και Χορού, στο 'Αργος Πελοποννήσου (3-7 Νοεμβρίου 2004)
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
Η διατήρηση της πολυμορφίας ήταν ο τίτλος-θέμα του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Έρευνα του Χορού που διεξήχθη από 3 ως 7 Νοεμβρίου 2004 στο 'Αργος.

Διοργανωτές του Συνεδρίου, που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, υπήρξαν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (ΔΟΛΤ), Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (CID-UNESCO), το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και ο Δήμος 'Αργους. Περισσότεροι από 400 ειδικοί από 40 χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο, το πρόγραμμα του οποίου περιελάμβανε: Ανακοινώσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών, παραστάσεις επιλεγμένων χορευτικών σχημάτων, μαθήματα χορών από ειδικευμένους δασκάλους, παρουσιάσεις, εκθέσεις (βιβλίου, δίσκου, φωτογραφικού υλικού, φορεσιάς κ.ά.), προβολές και συζητήσεις.

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, συμμετείχε το Σάββατο (6-11-04) με πολυμελές συγκρότημα ενηλίκων και προκάλεσε, κατά γενική ομολογία, το θαυμασμό των ξένων και των ελλήνων συνέδρων, με αποτέλεσμα προσκλήσεις για συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η πλούσια βλάχικη φορεσιά, η αυθεντική απόδοση των χορών, τα βλάχικα τραγούδια και η παραδοσιακή μουσική κομπανία.


Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Κρύας Βρύσης (12 Σεπτεμβρίου 2004)


Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Πολυκάστρου (11 Σεπτεμβρίου 2004)


Νυμφαίο - Νέβεσκα (29 Αυγούστου 2004)


Βλάχικη βραδιά στο Σέλι (14 Αυγούστου 2004)


Συνάντηση Αβδελιωτών στην Αβδέλα (7 - 8 Αυγούστου 2004)


Αντάμωμα Βλάχων στα Γρεβενά (9 - 11 Ιουλίου 2004)


Εκδηλώσεις Τμήματος Γυναικών

 1. Κόψιμο πίτας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου(13-1-04)

 2. Χορός Γυναικών, στην ΕΛΗΑ(10-3-04), με την ευκαιρία της Γιορτής της Γυναίκας

 3. Τσίγγρισμα αβγών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (20-4-04)

 4. Εκδρομή στην Κέρκυρα (14,15,16 Μαΐου 04)


Ομιλία: «Τα τατουάζ στους Βλάχους: μια πανάρχαια συνήθεια με πολύπλευρη σημασία»
Από την ομιλία του Παναγιώτη Αργυρόπουλου, φιλόλογου - ερευνητή (19/05/2004), με θέμα «Τα τατουάζ στους Βλάχους: μια πανάρχαια συνήθεια με πολύπλευρη σημασία»

 

 


Ομιλία: «Η Βλάχικη γλώσσα και οι προσπάθειες διατήρησής της από τους Βλάχους απόδημους (τέλη 18ου αιώνα - τέλη 19ου αιώνα)»
Από την ομιλία του Νίκου Σιώκη, θεολόγο, κάτοχο master χριστιανικής αρχαιολογίας και υποψήφιο διδάκτορα (29/03/2004) με θέμα «Η Βλάχικη γλώσσα και οι προσπάθειες διατήρησής της από τους Βλάχους απόδημους (τέλη 18ου αιώνα - τέλη 19ου αιώνα)»


Χορός Νεολαίας, στην αίθουσα Χορού του Συλλόγου
Με πρωτοβουλία των δασκάλων Χορού των διάφορων τμημάτων του Συλλόγου οργανώθηκε βραδιά νεολαίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (31/03/2004).

Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής και το γλέντι αμείωτο ως το πρωί. Οι εντυπώσεις, κατά γενική ομολογία, ήταν άριστες.


Αποκριάτικες Εκδηλώσεις
Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, αναβίωσε την Τετάρτη (18/02/2004) το έθιμο των Καπεταναίων, τη συνήθεια δηλ των Βλάχων της Βέροιας, η οποία διατηρούνταν ζωντανή ως τη δεκαετία του 40, να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να γλεντούν για τρεις ημέρες στις βλάχικες γειτονιές και τις κεντρικές πλατείες της Βέροιας.

Η ανεπανάληπτη δωδεκαμελής χάλκινη κομπανία του Γ. Μπέτζιου - Μηνά και το μπουλούκι των Βλάχων καπεταναίων του Συλλόγου (πάνω από εκατό άτομα) σήκωσαν στο πόδι τις παλιές συνοικίες της Βέροιας και παρέσυραν τους κατοίκους της  πόλης-μικρούς και μεγάλους- σε ένα πρωτόγνωρο ξεφάντωκα στην πλατεία Δημαρχείου, που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι πιο ηλικιωμένοι έφεραν στο νου τους ευχάριστες στιγμές της παλιάς Βέροιας και οι νεώτεροι, έστω και για λίγο, ήρθαν σε επαφή με πλευρές της γνήσιας και αυθεντικής παράδοσης του τόπου μας.


Επίσκεψη του Συλλόγου στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Την Κυριακή 29/02/2004 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Συλλόγου στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε συγκινητική υποδοχή, αναλυτική ξενάγηση από την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Οικονομίδου Φωτεινή και λιτή δεξίωση, κατά την οποία, ύστερα από απαίτηση των υπευθύνων του Μουσείου, τα μέλη της αποστολής του Συλλόγου τραγούδησαν βλάχικα τραγούδια στην κατάμεστη από επισκέπτες αίθουσα υποδοχής του Μουσείου. Υπενθυμίζεται ότι ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης του Μουσείου έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογό μας.


Γλέντι ως το πρωί στο Χορό του Συλλόγου των Βλάχων
Πρωτοφανή επιτυχία σημείωσε και φέτος ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου των Βλάχων Βέροιας. Στην κατάμεστη αίθουσα του HOTEL« ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ » το γλέντι κράτησε αμείωτο ως το πρωί .Όλα ήταν οργανωμένα πολύ όμορφα από το Δ/Σ του Συλλόγου. Στην αρχή , ένα πολυμελές παιδικό συγκρότηα παρουσίασε με εντυπωσιακή αυθεντικότητα βλάχικους χορούς και καταχειροκροτήθηκε. Διαφάνηκε ότι ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Κουκουτέγος Αντώνης και η υπεύθυνη του παιδικού τμήματος Πίσπα Μιχαέλα κάνουν σοβαρή και σε βάθος δουλειά.

Μετά το σύντομο και ουσιαστικό χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Μπέκη Νίκου., ο οποίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την ηθική και υλική στήριξη προς το Σύλλογο, άνοιξε ο χορός που δε σταμάτησε παρά τις πρωινές ώρες, κάτω από τους ήχους της μοναδικής παραδοσιακής κομπανίας του Φώτη Καραβιώτη και του Δημήτρη Παράσχου.

Εντυπωσιακή για άλλη μια φορά η ανεπανάληπτη μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα, ο οποίος κάλυψε όλη τη βραδιά με μια μεγάλη ποικιλία από τραγούδια στη βλάχικη γλώσσα.

Τίμησαν το Σύλλογο με την παρουσία τους στο Χορό οι βουλευτές του νομού Χαλκίδης Μ. και Φωτιάδης Η., ο εκπρόσωπος του νομάρχη Ημαθίας Αντωνιάδης Ν., ο δήμαρχος της Βέροιας Σκουμπόπουλος Χ , ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας Τροχόπουλος Γ. εκπρόσωποι του Σελίου και του Μεγάλου Συνεταιρισμού Σελίου, η δημοτική σύμβουλος Βέροιας Καραχατζή - Τσιαμήτρου Μ. και σύμβουλοι τοπικών συμβουλίων, ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Σελίου Παπατζίκος Τ., ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βέροιας Βασιάδης Α., αντιπροσωπείες πολλών Συλλόγων Βλάχων και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Ευρωπαικού Γραφείου για τις Ολιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες Μπλέτσας Σ. Παρέστη επίσης ο υποψήφιος βουλευτής Μαρκοβίτης Γ., ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο υποψήφιος βουλευτής Καραπαναγιωτίδης Κ.

Αξιοπαρατήρητη η παρουσία της νεολαίας στο Χορό που έδειξε ότι, εκτός από τους σύγχρονους ρυθμούς, θέλει, ξέρει και μπορεί να διασκεδάζει με τη γνήσια δημοτική μουσική. Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν παλιοί χορευτές του Συλλόγου απέδωσαν με μοναδικό τρόπο αυθεντικούς βλάχικους χορούς.

Και όπως κάθε χρόνο στο Χορό των Βλάχων , δεν έλειψαν οι προσφορές προς το Σύλλογο. Και βέβαια «η λαχειοφόρος αγορά» ήταν εμπλουτισμένη με πλούσια δώρα, που πρόσφεραν οι καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Βέροιας. Πολλοί που ήταν στο Χορό έφυγαν με δώρα, και ο Σύλλογος με σημαντικά έσοδα, για να συνεχίσει το πλούσιο έργο του.

Στο Δ/Σ του Συλλόγου και σε όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του Χορού αξίζουν συγχαρητήρια.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2004 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Μια καλαίσθητη έκδοση αφιερωμένη στο «άλλο μισό του ουρανού», την τυραννισμένη μέσα στην ιστορία γυναίκα, την πολύπαθη μάνα, την αιώνια πηγή ζωής, το σύμβολο κάθε δημιουργίας. Το εξώφυλλο κοσμεί βραβευμένη φωτογραφία (1906) των αδελφών Μανάκια, πρωτοπόρων φωτογράφων της Βαλκανικής, και σε όλες τις άλλες σελίδες υπάρχουν διάφορες  φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με τη θέση της γυναίκας μέσα στη βλάχικη οικογένεια και πάντοτε σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις και τη γενικότερη πορεία της γυναίκας προς την κατάκτηση της ισοτιμίας. Ένα σημαντικό ντοκουμέντο με αξιόλογα επιστημονικά ιστορικά στοιχεία για τη θέση της βλάχας γυναίκας, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που αξίζει να μελετηθεί από τον καθένα.

>> Περιεχόμενα Ημερολογίου 2004


Εκδηλώσεις ανά Έτος