Εκδηλώσεις 2005

Νέο Δ/Σ στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Το νέο Δ/Σ , που προήλθε από τις εκλογές (Κυριακή 18-12-05), συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη (22-12-2004) με την παρακάτω σύνθεση:

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Γκαλαΐτσης Τάκης
Αντιπρόεδρος: Γεωργίου Τάκης
Γεν. Γραμματέας: Τσίρης Γιώργος 
Ταμίας: Μιχαηλίδης Νίκος 
Αντιπρόεδρος Β : Φουρκιώτη Ελβίρα
Ειδικός Γραμματέας: Τόπης Σάκης
Μέλη: Καραμήτρου Χρύσα, Μανέκας Γιώργος , Μπέκης Νίκος

Για την Ε/Ε
Ζιώγας Α.
Βέρρος Μιχάλης
Πιτούλιας Χρήστος

Για την Π.Ο.Π.Σ.Β.
Γκαλαΐτσης Τ.
Μπέκης Ν.
Βέρρος Μ.

Επίσης συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν οι παρακάτω επιτροπές
1. Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης
2. Επιτροπή Μηχανοργάνωσης
2. Επιτροπή Χορευτικού
3. Επιτροπή Γυναικών
4. Επιτροπή Φωτογραφίας
5. Επιτροπή Νομικών Συμβούλων
6. Επιτροπή Συλλογής Παραδοσιακού Υλικού

Από το Σύλλογο


Εκλογές στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας (18 /12/ 05)
Στην κατάμεστη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την εργάσιμη Κυριακή, αίθουσα του ανακαινισμένου κτιρίου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, έγινε την Κυριακή ( 18-12-2005 ) η Ετήσια Γενική Συνέλευση, με θέματα:

1.Απολογισμός απερχόμενου Δ/Σ 
2. Εκλογή Δ/Σ, Ε/Ε και αντιπροσώπων για την Π.Ο.Π.Σ.Β

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διηύθυνε με απόλυτη επιτυχία το εκλεγμένο από τη Γ/Σ προεδρείο με πρόεδρο τον Αυγέρο Α. Ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ/Σ Μπέκης Νίκος παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ/Σ, ο πρόεδρος της Ε/Ε Ζιώγας Α. διάβασε το πρακτικό που συνέταξε η Ε/Ε και ο Γκαλαΐτσης Τ. εκ μέρους των αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων εξέθεσε τη δράση τους στα πλαίσια της Π.Ο.Π.Σ.Β.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση. Στις τοποθετήσεις των μελών επισημάνθηκε από τη μια η πλούσια δραστηριότητα και η ποιότητα των εκδηλώσεων και από την άλλη τονίστηκε η μεγάλη απήχηση του Συλλόγου, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως με τις επισκέψεις στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου . Πάνω από όλα κυριάρχησε στη συζήτηση η αγωνία για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας. Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εκλέχτηκαν ( με αλφαβητική σειρά)

Για το Δ/Σ
Γεωργίου Τάκης
Γκαλαΐτσης Τάκης
Καραμήτρου Χρύσα
Μανέκας Γιώργος
Μιχαηλίδης Νίκος
Μπέκης Νίκος
Τόπης Σάκης
Τσίρης Γιώργος
Φουρκιώτη Ελβίρα
Για την Ε/Ε
Βέρρος Μιχάλης
Ζιώγας Α.
Πιτούλιας Χρήστος 
Για την Π.Ο.Π.Σ.Β.
Βέρρος Μ.
Γκαλαΐτσης Τ.
Μπέκης Ν.

Το νέο Δ/Σ θα συγκροτηθεί σε σώμα την Παρασκευή 23-12-05.


Συνέλευση της Π.Ο.Π.Σ.Β. (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Αγαπητοί σύνεδροι, φίλοι μέλη τοπικών συλλόγων

Η Πανελλήνια Ένωση Βλάχων κλείνει φέτος 20 χρόνια ύπαρξης και δράσης. Στην πορεία αυτή πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, νέες συνθήκες δημιουργήθηκαν, νέες δυνατότητες εμφανίστηκαν στον ορίζοντα. 
Σήμερα, με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας στον επικοινωνιακό τομέα, τη σταθερή πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα που απορρέουν από αυτή, διαμορφώνεται μια καινούρια πραγματικότητα. Την πραγματικότητα αυτή οφείλουμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε και την πολυετή πείρα που αποκομίσαμε από τα είκοσι χρόνια δράσης. 
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει μια νέα αρχή με αλλαγή σε πρόσωπα, κατεστημένες λογικές, πεπαλαιωμένες μορφές δράσης. Θέλοντας να συμβάλλουμε σε αυτή τη λογική της ανανέωσης δημοσιοποιούμε τα παρακάτω σημεία προγραμματικής δράσης που συμπυκνώνουν και αναδεικνύουν αυτή την αναγκαιότητα.:

1. Διαφάνεια στη λειτουργία του Δ.Σ. της Ένωσης με ενημέρωση των τοπικών συλλόγων για τις συνεδριάσεις, τα υπό συζήτηση θέματα, τις αποφάσεις, καθώς και τήρηση λεπτομερών πρακτικών για κάθε θέμα.

2. Διεκδίκηση από την Πολιτεία, και ειδικότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό και οικονομικής μας ενίσχυσης με διαφανείς διαδικασίες. Διεκδίκηση ταυτόχρονα προβολής της Ένωσης και των τοπικών συλλόγων από τα Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και συμμετοχής σε κεντρικές πολιτισμικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πολιτεία με τους φορείς της .

3. Αναζήτηση και αξιοποίηση από την Ένωση και τους τοπικούς συλλόγους ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την καταγραφή και διάδοση του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων, της γλώσσας των Βλάχων .

4. Η διάσωση και διατήρηση της γλώσσας σε συνεργασία και με τη βοήθεια της Πολιτείας να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στη δράση του Δ.Σ της Ένωσης.

Πιστεύουμε πως στα σημεία αυτά πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι εκφέροντας τη γνώμη μας και ιδιαίτερα όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την ψήφο μας για την εκλογή τους στο νέο Δ.Σ.

Σύνεδροι: 13-11-2005

Έγινε την Κυριακή Νοεμβρίου η διετής εκλογοαπολογιστική Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β) με την προσέλευση αντιπροσώπων από συλλόγους της χώρας.
Ο σύλλογος μας μετείχε με τρεις (3) αντιπροσώπους εκλεγμένους από την αρμόδια Γενική Συνέλευση (αρ. πρακτικού) 23/14-12-03) και παρενέβη τόσο με γραπτό κείμενο παρατηρήσεων και προτάσεων που διανεμήθηκε στους συνέδρους και παρευρισκόμενους στη Συνέλευση, όσο και με ομιλίες στη διάρκεια συζήτησης του απολογισμού και των προτάσεων προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Απ' όλη τη διαδικασία της Συνέλευσης και τις εκλογές που ακολούθησαν αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

1. Η μαζική προσέλευση αντιπροσώπων επισκιάστηκε από περιπτώσεις παραβίασης του καταστατικού της Ομοσπονδίας, καθώς ορισμένοι δεν είχαν εκλεγεί από Γενικές Συνελεύσεις, αλλά ορίστηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, παρατηρήθηκαν ελλείψεις στην προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών νομιμοποίησης συνέδρων (απόσπασμα πρακτικού Γενικής Συνέλευσης) ή και αναντιστοιχία ανάμεσα στο συνολικό αριθμό ψήφων και τις επιμέρους ψήφους κάθε αντιπροσώπου. Ελπίζουμε ότι θα ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει καμιά σκιά στην όλη διαδικασία σύγκλησης της Συνέλευσης και πραγματοποίησης των εκλογών.

2. Οι τοποθετήσεις των μελών στη Γενική Συνέλευση, χωρίς καμιά εξαίρεση, ήταν υψηλού επιπέδου, και οι παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν δίνουν αισιόδοξη προοπτική στην Ομοσπονδία. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι στη Γενική Συνέλευση δε μίλησε σχεδόν κανείς από τους υποψήφιους για το Δ/Σ , ενώ η απόπειρα από το προεδρείο να περιοριστεί στο ελάχιστο ( 3 λεπτά!) η παρέμβαση των ομιλητών συνάντησε τη γενική αντίθεση των συνέδρων, και ο χρόνος επεκτάθηκε στο πεντάλεπτο.

3. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, το απερχόμενο Δ/Σ εισηγήθηκε - και συνάντησε γενική αποδοχή - την πρόταση για διατήρηση της βλάχικης γλώσσας και μάλιστα με την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο. Μια παλιά θέση του Συλλόγου μας επιτέλους υιοθετήθηκε, και αυτό νομίζουμε πως δίνει μια ακόμη αισιόδοξη προοπτική για την Ομοσπονδία.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα της Συνέλευσης ήταν συναινετικό και ανέδειξε την ανάγκη ενότητας γύρω από τους κεντρικούς καταστατικούς στόχους. Από τη μεριά μας, θα συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις προτάσσοντας την ενημέρωση, τη διαφάνεια, τις δημοκρατικές λειτουργίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε το νέο Δ.Σ να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των καιρών.


Οι Βλάχοι της Βέροια στο 22ο Αντάμωμα των Βλάχων στην Κατερίνη - Διον - Καρίτσα
Armânjlji di Veria la Adunarea (22o) Armânjilor 'n Caterina - Dion - Caritsa


Εκδηλώσεις στην Κλεισούρα, του Αγίου Σωτήρα (06/08/05)
Arm
ânjlji di Veria 'n Clisura, La Agiu Sutira


Βλάχικη βραδιά  στο Σέλι το Δεκαπενταύγουστο (14/08/05)
Seara arm
âneasca Selia, La Stâmârii


Δεκαπενταύγουστο στο Σέλι (14/08/05)
Selia, La St
âmârii


Επίσκεψη του Προέδρου της Κοινότητας Αβδέλας με μέλη του Συλλόγου "Βασιλίτσα" Τυρνάβου στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας (22/05/05)
Primarlu ali Avdel
â cu unâ delegatsii di la Sutsata "Vasilitsa" di Tarnova cându vinjira la "Sutsata" di Veria


Στιγμιότυπο από τις πρόβες της χορωδίας του Συλλόγου (18/04/05)

 


Χορός Νεολαίας, στο "ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ" (24/03/05)


Αποκριές: "Το Έθιμο των Καπεταναίων" (12/03/05)


Χορός Γυναικών, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, στην "Ελιά" (09/03/05)


Ετήσιος Χορός στο "ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" (29/01/05)


Κόψιμο βασιλόπιτας, από το τμήμα Γυναικών του Συλλόγου (12/01/05)


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Μια καλαίσθητη έκδοση με θέμα Οι Βλάχοι στη νότια Βαλκανική (Armanlji tu Balcanu): Ιστορική παρουσία και σύγχρονη πραγματικότητα.

Το εξώφυλλο κοσμεί τοπίο χαρακτηριστικό του βαλκανικού χώρου όπου ζούσαν και κινούνταν οι Βλάχοι μέσα στην επί δυο χιλιετίες ιστορική τους διαδρομή. Στις άλλες σελίδες υπάρχουν διάφορες φωτογραφίες και κείμενα που αφορούν σε αυτήν την ιστορική παρουσία των Βλάχων στα Βαλκάνια και στη Διασπορά, καθώς και στη σημερινή πραγματικότητα, βαλκανική και ευρωπαϊκή.

Ένα σημαντικό ντοκουμέντο με αξιόλογα επιστημονικά ιστορικά στοιχεία, που αξίζει να μελετηθεί από τον καθένα.

>> Περιεχόμενα Ημερολογίου 2005


Εκδηλώσεις ανά Έτος