Εκδηλώσεις 2018
«ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» ΣΤΗ «ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ», ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, το τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του για τη γιορτή της Γυναίκας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μητριτώνης Γιάννης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που προσφέρει στο Σύλλογο το τμήμα Γυναικών, στο δημιουργικό, το πολιτιστικό αλλά και το οικονομικό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης και στη θυσία των Βλάχων Ηρωίδων Γυναικών στους Αγίους Πάντες το 1878.

Στη συνέχεια μίλησε από πλευράς του τμήματος Γυναικών του Συλλόγου η κυρία Μπαμνιατζή - Τσιαρτσιάνη Ιωάννα για την ημέρα της Γυναίκας. Η γυναίκα μέσα από τους αγώνες κατέκτησε θεσμικά την ισότητα και κοινωνικά την ισοτιμία της και χειραφετήθηκε. Η ομιλήτρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βλάχα γυναίκα που ήταν η σκληρά εργαζόμενη στα κτηνοτροφικά χωριά, η αφέντρα στα μεγάλα τσελιγκάτα, η κοσμοπολίτισσα κυρά στα εμπορικά αστικά κέντρα, η maia, η manamare, η αιώνια μάνα, το ‘’το μισό του ουρανού…’’.

Το κέφι ήταν αστείρευτο και οι γυναίκες χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους κάτω από τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της ορχήστρας του Δημήτρη Παράσχου, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Το χορό τίμησε με την παρουσία της η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς κ. Τζήμα Αγορίτσα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και το τμήμα Γυναικών ευχαριστεί θερμά όλες τις γυναίκες, μέλη και φίλες του Συλλόγου, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Το τμήμα Γυναικών ευχαριστεί επίσης ιδιαίτερα και το Στρατηγό κύριο Βίνιο Νικόλαο για την παραχώρηση της αίθουσας, όπως επίσης και το προσωπικό της Λέσχης για την πολύ ευγενική τους συμμετοχή στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ζωντάνεψε το καρναβάλι στη Βέροια με την αναβίωση του εθίμου "Των Καπεταναίων"

Με μεγάλη επιτυχία για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας πραγματοποίησε σε συνδιοργάνωση με τον ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ το δρώμενο ‘’Οι Καπεταναίοι’’ με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου την περασμένη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στο σπίτι των Βλάχων. Ο Δήμαρχος της πόλης σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το έθιμο των ‘’Καπεταναίων’’ τείνει να γίνει πλέον θεσμός για την Βέροια.

Πιστοί φίλοι, μέλη και καλεσμένοι από άλλα μέρη της Ελλάδος συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην αυλή του σπιτιού του Συλλόγου, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα ψητά με κρασί, τσίπουρο και πολλά εδέσματα που πολύ πρόθυμα προσέφεραν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου.

Η εξαιρετική Μπάντα των Μηνάδων με τους χαρακτηριστικούς βλάχικους ήχους έδινε τον τόνο παρασύροντας τους παρευρισκόμενους στο χορό.

Τα μέλη του Συλλόγου, ντυμένοι με τις γνήσιες βλάχικες παραδοσιακές στολές, έδωσαν μια πολύχρωμη και εύθυμη νότα και ενθουσίασαν του παρευρισκομένους.
Το μπουλούκι με τις παραδοσιακές στολές και ο κόσμος που το συνόδευε περιηγήθηκαν στους δρόμους της πόλης ξεσηκώνοντας περαστικούς και καταστηματάρχες.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε την τηλεοπτική κάλυψη της ΕΡΤ3 με ορισμένα στιγμιότυπα από το δρώμενο των ‘’Καπεταναίων’’ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοριατζίδης, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Β. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΑΠΑ Σ. Διαμάντης, ο Δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπέκης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Τεληγιαννίδης και Αθανάσιος Χειμώνας, ο πολιτευτές Ευη Παπαγιαννούλη και Τάσος Μπαρτζώκας, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Κάτω Βερμίου Αντώνιος Πιτούλιας, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Κουμαριάς Κωνσταντίνος Τζήμας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανηλίου Μετσόβου Ερασμία Τσαρούχη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς (ΝΤΟΛΙΑΝΗ) Ασημάκης Δημόπουλος, το μέλος του ΠΟΞ Δ. Μπλατσιώτης, ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κόνιτσας Κώστας Παγανιάς, η Πρόεδρος της Ε.Μ.ΙΠ.Η. Ολυμπία Μπέτσια.

Ευχαριστίες
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τους χορηγούς του Συλλόγου μας για τις ποικίλες προσφορές των προϊόντων τους, που για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με μεγάλη προθυμία και τους οποίους αναφέρουμε παρακάτω:
Την εταιρία ‘’ΦΑΡΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ’’ Φουτσιτζόγλου Κωνσταντίνος
Την εταιρία κρεάτων ‘’ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΤΖΟΛΑ’’
Τα σφαγεία ‘’ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΛΑ’’
Το εμπόριο κρεάτων ‘’ΑΦΟΙ ΓΑΛΛΙΚΑ’’
Το αγρόκτημα ‘’ΘΑΝΟΣ’’
Την επιχείρηση ΜΠΙΚΑ ‘’SABI’’
Το κρεοπωλείο Χατζημασούρας
Το κρεοπωλείο Κάτσιος Παναγιώτης
Την ταβέρνα ‘’Στάσου μύγδαλα’’
Τους κτηνοτρόφους Βόλκο Γιάννη, Τσιαμήτρο Κώστα και Γιάννη Τάκη(Γιάκας)
Το αρτοποιείο Χονδραντώνη
Τους οινοπαραγωγούς Μπέλλα Γιώργο και Κορώνα Χρήστο
Το κατάστημα χαρτικών TSS MEDICAL MON. IKE(Τσιαπάρας Γεώργιος)
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας που συνέβαλαν αποφασιστικά για την επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και τους ψήστες Στέργιο Ντέλλα, Νίκο Μητριτώνη και Τάκη Μάρτο οι οποίοι με την εμπειρία τους ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες.

 

 

«ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας συμετείχε με το χορευτικό του τμήμα στην εκδήλωση [Γνωρίστε τον τόπο μου] που διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Πεζικού, στον χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας, στις 11/2/2018, προβάλλοντας προϊόντα από πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της Πατρίδας μας, Η όλη εκδήλωση έκλεισε με χορούς του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, το τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και η Θρακική Εστία Βέροιας.
Γλέντι ως το πρωί στο Χορό του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι και τα μέλη του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» στην αίθουσα του κέντρου «ΣΕΙΡΙΟΣ» στο Μακροχώρι της Βέροιας, το Σάββατο 3/02/2018, στον ετήσιο χορό που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. 

Η συμμετοχή των 500 και πλέον προσκεκλημένων έδωσε εντυπωσιακή διάσταση και ξεχωριστό παλμό στο γλέντι που ακολούθησε ως τις πρωινές ώρες.

 

Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομο και ουσιαστικό χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Μητριτώνη Γιάννη ο οποίος, μιλώντας στην αρχή στη βλαχική γλώσσα, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την ηθική και υλική στήριξη προς τον Σύλλογο.

Ακολούθησε η παρουσίαση χορών και τραγουδιών από τα χορευτικά τμήματα. Το παιδικό τμήμα, με την καθοδήγηση και την επιμέλεια του κ. Τάκη Γεωργίου, καλωσόρισε στη βλάχικη γλώσσα τους παραβρισκόμενους, χόρεψε και τραγούδησε βλάχικα τραγούδια, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, πολλά υποσχόμενη για το μέλλον του Συλλόγου. 

Την σκυτάλη πήρε το «εφηβικό» τμήμα που με μοναδική χάρη και λεβεντιά απέδωσε βλάχικους χορούς από την πλούσια παράδοση των Βλάχων προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, και ο κύκλος των χορευτικών έκλεισε με το τμήμα ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, που μπήκαν στην αίθουσα τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια της περιοχής μας , με αυθεντικό και συγκινητικό τρόπο, θυμίζοντας πρότερες εποχές και αναβιώνοντας το χθες στο σήμερα. Οι χορευτές όλων των τμημάτων πιστοποίησαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη συστηματική δουλειά που κάνουν χρόνια τώρα αφιλοκερδώς οι δάσκαλοι των χορευτικών Κουκουτέγος Αντώνης, Πλιάτσικας Γιάννης, Χρυσής Σταμάτης, η δασκάλα του εφηβικού τμήματος Πίσκου Τασούλα, καθώς και οι δασκάλες των παιδικών τμημάτων Ζήση Χάιδω, Μαρία και Λέμη Γατοπούλου.

Η συμμετοχή στο γλέντι, ο χορός και το ξεφάντωμα κράτησαν αμείωτα μέχρι τις πρωινές ώρες αφήνοντας σε όλους άριστες εντυπώσεις. Η αίθουσα, ως τις πέντε το πρωί, πλημμύρισε μελωδικούς ήχους από τη « μπάντα» των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη και τη φωνή του Θωμά Γρηγορόουλου, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρηθεί το κέφι σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, η εμφάνιση των νέων παιδιών Φουνταλή Μιχάλη, Γατοπούλου Λέμης, Σταμανίκη Νικολάκη και Μπακάλη Θανάση αναδεικνύει ότι η παράδοση στο βλάχικο τραγούδι έχει και μέλλον και συνέχεια στο Σύλλογο. 

 

Το παιδικό ντουέτο, Τάνια Πίσκου και Παράσχος Γιώργος, άφησαν τους πάντες έκθαμβους με την τέλεια απόδοση βλάχικων τραγουδιών. Ο γιατρός Τάκης Γεωργίου έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην βραδιά, αλλά και επιπλέον κέφι τραγουδώντας, με το μοναδικό δικό του τρόπο, γνωστές "ποπ" επιτυχίες διασκευασμένες με «βλάχικο» στίχο. 

H εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας καταδεικνύει ότι οι νέοι γνωρίζουν, θέλουν και μπορούν να διασκεδάζουν και με εναλλακτικούς τρόπους στηριγμένους στην πλούσια παράδοσή μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας κ. Παπαδόπουλος Βασίλης, ο πρόεδρος ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας Διαμάντης Στέργιος, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Χατζηαθανασίου Τηλέμαχος, ο επικεφαλής του συνδυασμού Δικαίωμα για νέα Βέροια Παπαγιάννης Ιωάννης, η σύμβουλος του Τοπικού Διαμερίσματος Βέροιας Συρμίκα Τζήμα-Τόπη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Κάτω Βερμίου/Σελίου Πιτούλιας Αντώνης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Κουμαριάς Τζήμας Κώστας, ο πολιτευτής Μπαρτζώκας Τάσος, οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Συνεταιρισμού Σελίου Παλάρας Γεώργος και Καραμίχος Πέτρος. 

Επίσης παρέστησαν πολυμελείς αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι από το Πολιτιστικό Σύλλογο Κουμαριάς «Ντόλιανη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Περιβολιωτών» νομού Ημαθίας, τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου, το Σύλλογο Νέων Νεοκάστρου, την Εστία Ρουμλουκιού Αλεξάνδρειας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρού «η Εστία», καθώς και φίλοι Βλάχοι από Κατερίνη , Πτολεμαΐδα, Λάκκα Γιαννιτσών, Γρεβενά και από άλλα μέρη.

Και όπως κάθε χρόνο στο Χορό των Βλάχων, δεν έλειψαν οι προσφορές προς το Σύλλογο. Και βέβαια «η λαχειοφόρος αγορά» ήταν εμπλουτισμένη με πλούσια δώρα, που διατέθηκαν ευχαρίστως από πολλούς επαγγελματίες και φίλους της Βεροιώτικης Κοινωνίας (Εμπορικά Καταστήματα και Επιχειρήσεις ) και η κλήρωση απογείωσε την καλή διάθεση. 

Στο τέλος όλοι ήταν ευχαριστημένοι, καθότι όλοι όσοι αγόρασαν λαχεία έφυγαν με πλούσια δώρα, αλλά και ο Σύλλογος με σημαντικά έσοδα, τόσο αναγκαία στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, για να συνεχίσει τις πλούσιες δραστηριότητές του.

Στο Δ/Σ του Συλλόγου και σε όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του Χορού αξίζουν συγχαρητήρια.

 

 

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Mε μεγάλη επιτυχία το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε την ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2018. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018. Περισσότερες από ογδόντα (80) γυναίκες τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση.

Εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών τις εκλεκτές παρευρισκόμενες καλωσόρισε η κ. Κατίνα Μπέλα. Στη συνέχεια, εκ μέρους του Δ/Σ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Μητριτώνης Γιάννης, στη σύντομη ομιλία του, απηύθυνε θερμές ευχές για ευτυχισμένη και ειρηνική χρονιά, συγχάρηκε και ευχαρίστησε τις γυναίκες για τις πετυχημένες δράσεις τους και δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην κ. Ελβίρα Φουρκιώτη (ένα από τα παλαιότερα και πιο δραστήρια μέλη του Συλλόγου) που τόσο σκληρά χτυπήθηκε τελευταία από τη μοίρα. Εν συνεχεία, η κ. Κατίνα Μπέλα προχώρησε στην κοπή της βλάχικης παραδοσιακής πίτας. Τυχερή ήταν η ίδια η κ. Μπέλα. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. 
Παλαιά και νέα μέλη του Συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς, τραγούδησαν βλάχικα τραγούδια και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 3 Φεβρουαρίου 2018, που θα γίνει ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου των Βλάχων.

Να επισημανθεί ότι όλα τα χρόνια, το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας πραγματοποιεί αξιόλογες δράσεις που με τη σωστή διαχείριση των εσόδων συμβάλλει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του εξοπλισμού του Συλλόγου.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας συμμετείχε στην κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με το χορευτικό του τμήμα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στις 20/1/2018 στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στην Θεσσαλονίκη.


Εκδηλώσεις ανά Έτος