Εκδηλώσεις 2007
Ο Σύλλογος Βλάχων στη γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Βέροιας
Τα έθιμα των Βλάχων που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι πολύ πλούσια και πολλά ανάγουν την αρχή τους σε βάθος χιλιάδων χρόνων. Τα έθιμα αυτά αποτελούσαν ζωντανή πραγματικότητα στη Βέροια ως τη δεκαετία του '60 και κάποια επιβιώνουν ακόμη, σε πείσμα της ισοπεδωτικής εποχής μας, σε πολλά βλαχοχώρια. Στα πλαίσια της πρωτότυπης γιορτής που οργάνωσε ο Δήμος Βέροιας την Παρασκευή (28/12/07) στην πλατεία Δημαρχείου, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας παρουσίασε χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ένα έθιμο πρωτοχρονιάτικο.

Σκοπός αυτής της παρουσίασης ήταν οι μεγαλύτεροι να φέρουν στη θύμησή τους ευχάριστες στιγμές και βιώματα ενός κόσμου ζωντανού ως πρόσφατα που όμως φαντάζει τόσο μακρινός, και οι νεώτεροι να γνωρίσουν δρώμενα, που έχουν σχεδόν χαθεί στον ισοπεδωτικό πολιτισμό μας. Με πόση χαρά, την παραμονή των Χριστουγέννων, τη νύχτα, τα μικρά παιδιά , κρατώντας ψηλά το αστέρι που με κόπο μέρες ετοίμαζαν, έφεραν το μήνυμα της γέννησης στα συγγενικά σπίτια! Οι βλάχικες γειτονιές της Βέροιας φεγγοβολούσαν από τα περίτεχνα αστέρια (Steua) και τα χειροποίητα με πολύ κόπο φαναράκια και αντηχούσαν από τις παιδικές φωνές. Με τον ίδιο τρόπο μια ομάδα βλαχόπουλα του Συλλόγου έψαλαν στη βλάχικη γλώσσα τα γνωστά σε όλους τους Βλάχους κάλαντα.

Colinda, melinda,
danji maie, culaclu
ca s'afla Christolu
tu pahnia a boilor
di frica Uvreilor…

Το έθιμο των Λιγουτσιαρέων
Μέσα στα βαθιά χαράματα της πρωτοχρονιάς, στους δρόμους και τα σοκάκια της Βέροιας, ως και τη δεκαετία του '60, έβγαιναν οι "λιγουτσιάρηδες". Ντυμένοι με τις βαριές κάπες και φορτωμένοι με πολλές σειρές κουδούνια (είκοσι οκάδες το παιδί, τριάντα τα κουδούνια), για να εξορκίσουν με τον εκκωφαντικό θόρυβο τα κακά πνεύματα, , πήγαιναν παρέες παρέες σε σπίτια συγγενών και γνωστών και τραγουδούσαν ποικίλα κάλαντα: στους τσελιγκάδες μιλούσαν για πρόβατα, στα παιδιά για γράμματα, και στους νέους εύχονταν να βρουν ταίρι.

Λιγουτσιάρης έρχιτι
Γινάρης ξημερώνει
Φραγκίτσα δω, Φραγκίτσα κει,
Φραγκίτσα πάει στη βρύση
με το γκιουρντάνι στο λιμό 
με το σπαθί στη μέση
σα φέτο παλικάρια μου 
σα φέτο και του χρόνου ...

Τα μικρά παιδάκια προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν κάτω από τις χειροποίητες μάσκες κάποιο συγγενικό πρόσωπο, καθώς ο πατέρας τοποθετούσε νομίσματα πάνω στα σπαθιά τους. Μόνο ο αρχηγός ήταν ξέσκεπος. 

Στο έθιμο των Λιγουτσιαρέων είναι άξιο προσοχής το παρακάτω δρώμενο: Αν ένα μπουλούκι από Λιγουτσιάρηδες συναντιόταν με ένα άλλο, ακολουθούσε σύγκρουση. Αν υποχωρούσε το ένα και δήλωνε υποταγή είτε βγάζοντας τις μάσκες τους είτε καταθέτοντας τα σπαθιά τους, αναγκαζόταν να περάσει κάτω από το σχήμα Π που σχημάτιζε το μπουλούκι που νικούσε με τα σπαθιά του. Αυτό μας οδηγεί κατευθείαν στην συνήθεια των Ρωμαίων που ανάγκαζαν τους νικημένους στρατούς να περνάνε κάτω από τα ακόντια τους, συνήθεια που οδήγησε αργότερα στις αψίδες του θριάμβου.

Μνεία αυτού του εθίμου κάνουν οι Άγγλοι αρχαιολόγοι Wells και Thomson στο βιβλίο τους "Νομάδες των Βαλκανίων" που αναφέρουν ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μπουλούκια, στη Βέροια γύρω στα 1911-1914, ήταν τόσο σφοδρή που ένας σκοτώθηκε. Μόλις ξημέρωνε η Πρωτοχρονιά, πριν να ανατείλει ο ήλιος, οι Λιγουτσιάρηδες επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Αυτό το έθιμο παρουσίασαν, με πολύ μεγάλη πιστότητα και αυθεντικότητα, στην ίδια γιορτή δυο μπουλούκια Λιγουτσιαρέων από το Σύλλογο Βλάχων.


Οι Βλάχοι της Βέροιας γιόρτασαν την παράδοση του τρίτου ορόφου του κτιρίου
Την Παρασκευή (21-12-07) έγινε, στις 9 το βράδυ, η παράδοση από το Δήμο Βέροιας στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας του τρίτου ορόφου του κτιρίου. Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου κατέκλυσαν όλους τους ορόφους και την αυλή του κτιρίου που ήταν, παρά το τσουχτερό κρύο, ασφυκτικά γεμάτη. Η λιτή αλλά πολύ όμορφη τελετή άρχισε με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, που έψαλλαν στη βλάχικη γλώσσα, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, πάνω από πενήντα βλαχόπουλα, μέλη της παιδικής χορωδίας του Συλλόγου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργίου Τάκης , αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, έδωσε το λόγο στη δήμαρχο κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία με ένα σύντομο και πολύ μεστό λόγο και εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της για τον πολιτισμό σκόρπισε τη συγκίνηση στην αίθουσα, καθώς συνέπεσε με τη θητεία της η παραχώρηση του τρίτου ορόφου. Στη συνέχεια , ο Γιάννης Χασιώτης που στη διάρκεια της θητείας του αναπαλαιώθηκε το κτίριο, τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο η αναπαλαίωση των παλαιών αρχοντικών, αλλά και η χρήση τους. Και το κτίριο του Συλλόγου Βλάχων μας κάνει, συνέχισε, όλους περήφανους, γιατί είναι γεμάτο ζωή από τις ποικίλες δραστηριότητες του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ/Σ Τάκης Γκαλαΐτσης , αφού τόνισε τη χρόνια αγαστή συνεργασία του Συλλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συντομία αναφέρθηκε στην ιστορία της αγοράς από το Σύλλογο του παραδοσιακού κτιρίου και στην ένταξή του, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης. Κυρίως όμως τόνισε την προοπτική αξιοποίησης του κτιρίου, τη σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη και την οργάνωση στον τρίτο όροφο ενός βλάχικου ηλεκτρονικού μουσείου με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους "Οι Πρωτοχρονιές της κυρά-Γιαννούλας" με θέμα τα έθιμα των Βλάχων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και αυθεντικά βλάχικα τραγούδια, που απέδωσε η κομπανία των Καραβιώτη Φ., Παράσχου Δ., Μπιτζιλαίου Α. και Τρογούτη Η. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν δοκίμασαν τις βλάχικες πίτες και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών που ετοίμασε το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου. Η διασκέδαση κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυκτα και ο κόσμος γλέντησε με την ψυχή του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και η νομαρχιακή σύμβουλος Βέτα Αρχοντάκη, ο αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας Στέριος Παπαστεργίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Δάσκαλος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Σουμελίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Τσιαμήτρος Νίκος καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα, καθώς και ο γνωστός βλάχος ερευνητής και συγγραφέας Γιώργης Έξαρχος.

Οι Βλάχοι της Βέροιας νιώθουν περήφανοι για το πανέμορφο ιδιόκτητο σπίτι του Συλλόγου και το αισθάνονται όλοι σαν δικό τους , γιατί συνεισέφερε ο καθένας τον οβολό του για την αγορά του και στήριξαν με κάθε τρόπο τα εκάστοτε Δ/Σ για την αναπαλαίωσή του σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.


Εκλογές και Νέο Δ/Σ στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Έγινε την Κυριακή ( 16-12-2007 ), στο Σπίτι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, η Ετήσια Γενική Συνέλευση, με θέματα:

 1. Απολογισμός απερχόμενου Δ/Σ
 2. Εκλογή Δ/Σ και Ε/Ε
 3. Εκλογή αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων

Η συμμετοχή των μελών ήταν πρωτοφανής. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διηύθυνε με απόλυτη επιτυχία το εκλεγμένο από τη Γ/Σ προεδρείο με πρόεδρο τον Τάκη Λεωνίδα και Γραμματέα-πρακτικογράφο τον Αυγέρο Αντώνιο. Ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ/Σ Γκαλαΐτσης Τ. παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ/Σ, ο πρόεδρος της Ε/Ε Ζιώγας Α. διάβασε το πρακτικό που συνέταξε η Ε/Ε και οι αντιπρόσωποι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων εξέθεσαν τη δράση τους στα πλαίσια της Π.Ο.Π.Σ.Β. Επίσης τοποθετήθηκαν και άλλα μέλη του απερχόμενου συμβουλίου (Τσίρης Γ. , Γεωργίου Τ.), καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση. Στις τοποθετήσεις των μελών επισημάνθηκε από τη μια η πλούσια δραστηριότητα και η ποιότητα των εκδηλώσεων, και από την άλλη τονίστηκε η μεγάλη απήχηση του Συλλόγου, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως με τις επισκέψεις στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου . Πάνω από όλα κυριάρχησε στη συζήτηση η αγωνία για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας, και εκφράστηκαν τα πιο θετικά σχόλια για την προσπάθεια που γίνεται στο Σύλλογο από τον Τ. Γεωργίου και το Ν. Αυγέρο για την εκμάθηση της βλάχικης γλώσσας από τα παιδιά μέσα από τα τραγούδια.

Το νέο Δ/Σ , που προήλθε από τις εκλογές (Κυριακή 16-12-07), 
ανανεωμένο , συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη (19-12-2007) με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Γεωργίου Τάκης
Αντιπρόεδρος A: Τσίρης Γιώργος 
Αντιπρόεδρος B: Πράπας Γιώργος
Γεν. Γραμματέας: Φίκατα Φλωρεντία
Ταμίας: Μιχαηλίδης-Κουτόβας Νίκος 
Ειδικός Γραμματέας: Αυγέρος Αντώνης
Μέλη: Βέρος Μιχάλης, Κουκουτέγου Ελένη, Φουρκιώτη Ελβίρα.

Για την Ε/Ε: Ζιώγας Α., Τάκης Λεωνίδας, Πιτούλιας Χρήστος 
Για την Π.Ο.Π.Σ.Β.: Γκαλαΐτσης Τάκης, Μπέκης Νίκος, Βέρος Μιχάλης

Επίσης συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν οι παρακάτω επιτροπές:

 1. Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης
 2. Επιτροπή Μηχανοργάνωσης
 3. Επιτροπή Χορευτικού
 4. Επιτροπή Γυναικών
 5. Επιτροπή Φωτογραφίας
 6. Επιτροπή Νομικών Συμβούλων
 7. Επιτροπή Συλλογής Παραδοσιακού Υλικού

Μαθήματα Βλάχικης Γλώσσας
Από το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας γίνεται γνωστό ότι και φέτος από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου αρχίζουν τα μαθήματα για την εκμάθηση βλάχικων τραγουδιών και βλάχικης γλώσσας. Τα μαθήματα, για το παιδικό τμήμα, θα γίνονται κάθε Παρασκευή από τις 8.15 ως τις 9.00 το βράδυ. Θα λειτουργήσει επίσης, κάθε Παρασκευή από τις 9.00 ως τις 10.00 το βράδυ, τμήμα ενηλίκων. Υπεύθυνος για τα τραγούδια και την εκμάθηση της βλάχικης γλώσσας είναι ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεωργίου Τάκης σε συνεργασία με το Νίκο Αυγέρο. Σε όσους παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα διανεμηθεί το βιβλίο του Τάκη Γεωργίου, το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος, και το CD με το αντίστοιχο υλικό. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στο Δ/Σ του Συλλόγου για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.


Δεκεπενταύγουστο στο Σέλι
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας οργάνωσε και φέτος στο Σέλι, την παραμονή της Παναγίας (14/8/07), την καθιερωμένη πια εδώ και δέκα χρόνια Βλάχικη Βραδιά. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τη ΔΕ.ΤΟ.ΠΟ.ΚΑ Βέροιας στα πλαίσια προγράμματος LEADER με τίτλο: Πολιτιστικός Προορισμός Βέρμιο 2007.

Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την έκθεση και προβολή τυροκομικών προϊόντων. Στην έκθεση συμμετείχαν τα τυροκομεία της περιοχής: Φαρμάκης, Πατσιαβούρας, Μπλατσιώτης, Κουκουτέγος/Γκόσκινος, Μπέλας, Κολιός.

Εκ μέρους του Δήμου Βέροιας χαιρέτησε τους παριστάμενους η σύμβουλος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σελίου Ζώγια Καρακώστα, η οποία και ευχαρίστησε τους τυροκόμους για τη δωρεάν διανομή τυροκομικών προϊόντων, τις Επιχειρήσεις Αρβανιτίδη για τη διάθεση του τσίπουρου, καθώς και τις γυναίκες του Σελίου οι οποίες πρόθυμα ετοίμασαν πίτες και χωριάτικο ψωμί για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του , ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας Τάκης Γκαλαΐτσης τόνισε πως το μέλλον του Σελίου βρίσκεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, και ιδιαίτερα στη διατήρηση, στις νέες συνθήκες, της βλάχικης ταυτότητάς του, και στη σύνδεση των εκδηλώσεων με τις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτιστικές παραδόσεις του τόπου.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς , ένα πολυμελές συγκρότημα (πάνω από 80 μέλη όλων των ηλικιών) του Συλλόγου απέδωσε με μοναδική ακρίβεια και αυθεντικότητα βλάχικους χορούς ζωντανεύοντας μνήμες που έφεραν δάκρυα στους ηλικιωμένους και δείχνοντας στους νεότερους την ομορφιά και τη δύναμη της παράδοσης , όταν αυτή αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αποδίδεται πιστά. Στη συνέχεια, στην πλατεία του Σελίου, σε υψόμετρο 1400 μέτρα, όλοι οι Σελιώτες και χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν τις μελωδικές , αισθαντικές και ανεπανάληπτες φωνές του Γιώργου Μανέκα και του Νίκου Αυγέρου, οι οποίοι συνοδευόμενοι από την κομπανία του Φώτη Καραβιώτη ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο βλάχικα τραγούδια. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι. Ο κόσμος γλέντησε με την ψυχή του και χόρεψε ως το πρωί. Εντυπωσιακή η συμμετοχή της νεολαίας, η οποία έδωσε τον τόνο σε όλη τη βραδιά. Ολοι δοκίμασαν τις γευστικότατες βλάχικες πίτες και όλα τα είδη τυροκομικών σε μπουφέ που ετοίμασε ο Σύλλογος με την ευθύνη του ακούραστου Στέριου Ντέλα.

Την άλλη ημέρα, ανήμερα της Παναγίας, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην αυλή της εκκλησίας, με τη συνοδεία των Χάλκινων από τη Γουμένισσα, στήθηκε ο Μεγάλος Χορός. Ο χορός αυτός, χαρακτηριστικός όλων των Βλάχων, σε άλλα χωριά είναι ακόμη ζωντανός, ενώ στο Σέλι σταμάτησε τη δεκαετία του ’40. Ο Σύλλογος Βλάχων καταβάλλει, τα τελευταία χρόνια, επιτυχείς προσπάθειες για να αναβιώσει αυτό το Μεγάλο Χορό, στον οποίο συμμετέχει όλο το χωριό.

Η Βλάχικη Βραδιά έγινε θεσμός και δίνει το ιδιαίτερο χρώμα το Δεκαπενταύγουστο στο Σέλι. Όλοι πια γνωρίζουν: την παραμονή της Παναγίας, όποιος θέλει να απολαύσει και να πάρει μέρος σε ένα βλάχικο γλέντι, πρέπει να ανεβεί στο Σέλι. Και αυτό το κάνουν ήδη χιλιάδες επισκέπτες.

Οι φετινές εκδηλώσεις στο Σέλι έστειλαν και ένα σαφές μήνυμα: η πρώτη έκθεση τυροκομικών προϊόντων της περιοχής , μπορεί σε συνεργασία με τους Φορείς της Αυτοδιοίκησης, να μετεξελιχτεί σε μια ευρύτερη έκθεση οικονομικού χαρακτήρα με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.


24ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩΝ
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι (1/7/2007), στο άλσος Ν. Ραιδεστού στη Θεσσαλονίκη, οι τετραήμερες εκδηλώσεις του 24ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Βλάχων, οι οποίες άρχισαν την Πέμπτη (28/6/07) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εκθέσεις λαογραφίας και φωτογραφίας, ομιλίες, δρώμενα, χορούς και τραγούδια. Την κεντρική εκδήλωση, στο Φράγμα της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, νομάρχες , δήμαρχοι και πάνω από πέντε χιλιάδες κόσμος.

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα από τα χορευτικά του συγκροτήματα.

Για μια ακόμη φορά προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και χειροκροτήθηκε θερμά ο Γιώργος Μανέκας για την αυθεντική απόδοση των βλάχικων τραγουδιών.


ΧΟΡΟ Σ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο χορός , που οργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας , την Τετάρτη το βράδυ, στην Ελιά. Ο χορός έγινε με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου). Η παρουσία των γυναικών ήταν εντυπωσιακή.

Γυναίκες από όλες τις ηλικίες τίμησαν με την παρουσία τους το Σύλλογο και γιόρτασαν την ημέρα την αφιερωμένη στο "άλλο μισό του ουρανού...". Στην αρχή της εκδήλωσης εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών χαιρέτησε τις παριστάμενες η κ. Ελβίρα Φουρκιώτη, ενώ στη συνέχεια η κ. Φλώρα Φύκατα , υπεύθυνη του Δ/Σ του Συλλόγου για το Τμήμα των Γυναικών, στη σύντομη ομιλία της παρουσίασε τη θέση της γυναίκας μέσα στην ιστορία, καθώς και τους αγώνες της για τη χειραφέτησή της. Ακολούθησε γλέντι χωρίς προηγούμενο με την παραδοσιακή κομπανία του Δ. Παράσχου και το τραγούδι του Γ. Μανέκα.

Ξεχωριστές παρουσίες οι πολυμελείς αντιπροσωπείες από τα τμήματα γυναικών των Συλλόγων Βλάχων Νάουσας και Κλεισούρας . Τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά η σύζυγος του βουλευτή Ημαθίας κ. Χαλκίδη Μ., του νομάρχη Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη Κ., του πρώην δημάρχου κ. Σκουμπόπουλου Χ., του παρέδρου Κουμαριάς κ. Μανακούλη. Μήνυμα έστειλε και η δήμαρχος Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου Χαρούλα, η οποία δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Γενικά ήταν μια ανεπανάληπτη βραδιά.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Μια καλαίσθητη έκδοση με θέμα Τα βλαχοχώρια του Βέρμιου: Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά (Ντόλιανη). Το εξώφυλλο κοσμούν παλιές φωτογραφίες από τα τρία Βλαχοχώρια. Στις άλλες σελίδες υπάρχουν διάφορες αυθεντικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα, και κείμενα που αφορούν στην ιστορική διαδρομή των Βλάχων τους τελευταίους πέντε αιώνες, στη διαχρονική παρουσία των Βλάχων της Βέροιας, στην ιστορία των βλάχικων χωριών του Βερμίου. Επίσης γίνεται αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των χωριών, στα βλάχικα τοπωνύμια, στις κύριες ασχολίες που ήταν η κτηνοτροφία, οι μεταφορές και το εμπόριο , στην τεράστια διασπορά των Βλάχων του Βερμίου στους κάμπους της Μακεδονίας.. Ένα σημαντικό ντοκουμέντο με αξιόλογα επιστημονικά και ιστορικά στοιχεία, που αξίζει να μελετηθεί από τον καθένα.

Το Ημερολόγιο διατίθεται:

 1. Στα γραφεία του Συλλόγου, Βερόης και Εβραίων Μαρτύρων 1, τηλ. 2331064315

 2. Στο Ξυλουργείο του Γ. Μανέκα, Γεωργίου Γουδί 30, τηλ. 2331066559

 3. Στο Λογιστικό Γραφείο του Γκόγκου Γιάννη, Κεντρικής 11, τηλ. 2331065764

 4. Στην Πίτσα Latino, έναντι 5ου Δημοτιού Σχολείου, τηλ. 2331072780

 5. Στο κατάστημα: Βέρρος Μ. Διαφημιστικά Δώρα, Κονίτσης 43, τηλ. 2331066504

 6. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε το ημερολόγιο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: vlahoi@otenet.gr

>> Περιεχόμενα Ημερολογίου 2007


Εκδηλώσεις ανά Έτος