Εκδηλώσεις 2008

Συνεχίζονται τα μαθήματα βλάχικης γλώσσας και οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης
Πραγματοποιήθηκε και την Παρασκευή (28/3/'08) η προγραμματισμένη Ανοιχτή Συνάντηση Αυτομόρφωσης στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Παρουσιάστηκε, στην αίθουσα του Πολυθεάματος, η ταινία μικρού μήκους Duca 'cali = Καθ'οδόν, μια παραγωγή του ΥΠΠΟ (1987) σχετική με τους Βλάχους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπαζίμπαγλη, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Θεσσαλονίκη, και ένα ντοκυμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης του Βελιγραδίου (1956) με τον τίτλο Τέντα, που αφορά στους Βλάχους της FYROM.

Την προσεχή Παρασκευή (4/4/'08) οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης συνεχίζονται με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Αδελφοί Μανάκια: Πρωτοπόροι φωτογραφιστές και κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια». Θα προβληθεί ντοκυμαντέρ του Ν. Αντωνάκου με θέμα τους Μανάκια, μια παραγωγή του ΥΠΠΟ (1989).

Υπενθυμίζεται ότι όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια εισήγηση να το δηλώσει στο Δ/Σ του Συλλόγου για τον έγκαιρο προγραμματισμό.

Παράλληλα, συνεχίζονται εντατικά τα μαθήματα της βλάχικης γλώσσας, που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς αυτοί που τα παρακολουθούν διπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να γίνει και άλλο τμήμα ενηλίκων.


Η συμβολή των Βλάχων στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (22/3/'08) στην κατάμεστη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με πολλή μεγάλη επιτυχία, η ομιλία που οργάνωσε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας με θέμα: Η συμβολή των Βλάχων στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με ομιλητή το Γιώργη Έξαρχο. Η ομιλία έγινε, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Βέροια 2008, Έτος Πολιτισμού και Νεολαίας ‘"Δημήτριος Βικέλας"».

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο αλλά πολύ ουσιαστικό χαιρετισμό της δημάρχου Βέροιας, κ. Ουσουλτζόγλου Χαρούλας. Εκ μέρους του Συλλόγου χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παριστάμενους ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργίου Τάκης. Ακολούθησε σύντομο βιογραφικό του ομιλητή και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε αυτόν.

Ο Γιώργης Έξαρχος ανέπτυξε το θέμα με σαφήνεια και με πολύ τεκμηριωμένο και στηριγμένο σε πρωτογενείς πηγές λόγο, και το πολυπληθές ακροατήριο κρεμόταν κυριολεκτικά από τα χείλη του. Η γλαφυρότητα του Γιώργη Έξαρχου αλλά και η δίψα του κόσμου για γνώση σε ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την πόλη μας ήταν οι λόγοι που καθήλωσαν πραγματικά το ακροατήριο. Ο ομιλητής με αφετηρία τον βλάχικης καταγωγής Ρήγα που πρώτος μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέληξε στο Γεώργιο Αβέρωφ, το μεγάλο ευεργέτη από το Μέτσοβο που χρηματοδότησε την ανακαίνιση του Καλλιμάρμαρου σταδίου, στο οποίο διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες. Παράλληλα, παρουσίασε όλους όσοι συνετέλεσαν στην αναβίωση και στην πραγματοποίηση των αγώνων και είχαν άμεση ή έμμεση βλάχικη καταγωγή: το Ζάππα, το Βικέλα, το Μινωίδη, τον Τρικούπη, τον Παλαμά, που συνέθεσε τον ολυμπιακό ύμνο, το Λεωνίδα Παπάγο, που διαχειρίστηκε τα οικονομικά των πρώτων αγώνων. 

Για πολλή ώρα οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στο φουαγιέ της Στέγης, και ο Γιώργης Έξαρχος πρόθυμα απάντησε, με πολύ άμεσο τρόπο, σε ποικίλες ερωτήσεις σχετικές με τη συμβολή των Βλάχων στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και γενικότερα στη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.


Συνεχίζονται οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης
Πραγματοποιήθηκε και την Παρασκευή (22/2/'08) η προγραμματισμένη Ανοιχτή Συνάντηση Αυτομόρφωσης στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Το θέμα Η βλάχικη γλώσσα: Ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση παρουσίασε ο Τάκης Γκαλαΐτσης με σαφήνεια και πολλά ντοκουμέντα. Το τεράστιο ενδιαφέρον όλων αυτών που παραβρέθηκαν και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Πολυθεάματος εκφράστηκε μέσα από το πλήθος των ερωτήσεων και των πολύ ουσιαστικών τοποθετήσεων, που συνέβαλαν να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.
Την προσεχή Παρασκευή (29/2/'08) οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης συνεχίζονται με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: « Οι Βλάχοι , όπως τους είδαν οι ξένοι Περιηγητές ».
Υπενθυμίζεται ότι όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια εισήγηση να το δηλώσει στο Δ/Σ του Συλλόγου για τον έγκαιρο προγραμματισμό.


Μαθήματα Βλάχικης Γλώσσας & Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης
Συνεχίζονται με πολύ εντατικούς ρυθμούς τα μαθήματα βλάχικης γλώσσας, που άρχισαν πέρυσι με τα παιδικά τμήματα και συνεχίστηκαν φέτος για δεύτερη χρονιά. Οι μικροί περσινοί μαθητές παρουσιάζουν μεγάλες προόδους, ενώ ο αριθμός τους διπλασιάστηκε. Οι μαθητές μέσα από το βλάχικο τραγούδι και από σύντομους διαλόγους, που επιμελήθηκε ο δάσκαλός τους Τάκης Γεωργίου και εξέδωσε σε βιβλίο και σε ηλεκτρονική μορφή (CD) ο Σύλλογος, έρχονται σε επαφή με ένα βασικό λεξιλόγιο της βλάχικης γλώσσας, με την επικοινωνιακή μέθοδο.

Αυτό σε συνδυασμό με το οικογενειακό περιβάλλον, κυρίως τους παππούδες, βοηθάει τα παιδιά να κατακτήσουν και την ανάλογη προφορά. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Απόδειξη ότι πρόσφατα ξεκίνησε και άλλο τμήμα ενηλίκων.

Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στο Δ/Σ του Συλλόγου, έτσι ώστε ο προγραμματισμός και νέων τμημάτων να είναι έγκαιρος.

Παράλληλα, το Δ/Σ του Συλλόγου υλοποιώντας μια παλιά απόφαση, άρχισε και τις ανοιχτές συναντήσεις αυτομόρφωσης σε θέματα που αφορούν στην ιστορία των Βλάχων. Κάθε Παρασκευή, στις 9.30 μ.μ., στο κτίριο του Συλλόγου, ένας κεντρικός ομιλητής θα εισηγείται σύντομα, με αυστηρά επιστημονικό τρόπο, ένα θέμα που αφορά μια πτυχή από τη ζωή των Βλάχων. Θα ακολουθεί διεξοδική συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παριστάμενους. Πρώτος εισηγητής την Παρασκευή (15/2/08) ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος του Συλλόγου Τάκης Γκαλαΐτσης.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (Η/Υ και Πολυθέαμα) που διαθέτει ο Σύλλογος, με συνδυασμό λόγου και εικόνων , παρουσίασε την ιστορική διαδρομή των Βλάχων. Μέσα από ντοκουμέντα, κυρίως Βυζαντινών χρονογράφων και Περιηγητών κατέδειξε ότι οι Βλάχοι αποτελούν μια πραγματικότητα σε αυτόν τον τόπο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια . Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και οι διάφορες τοποθετήσεις συνέβαλαν ώστε να αναπτυχθεί ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσοι παραβρέθηκαν.

Το θέμα της επόμενης συνάντησης (Παρασκευή 22/2/08) θα είναι: Βλάχικη γλώσσα: ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να εισηγηθούν κάποιο θέμα, να ενημερώσουν το Δ/Σ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός.


ΓΛΕΝΤΙ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Το Σάββατο τις 2/2/2008, όπως και τα άλλα χρόνια έτσι και φέτος, έγινε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του Λ.Σ.Β. Βέροιας στις αίθουσες του Ξενοδοχείου Αιγές.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, μετά το σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του Λ.Σ.Β. Βέροιας ο οποίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την ηθική και υλική στήριξη προς τον Σύλλογο.

Ο χορός άνοιξε με τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου , όπου οι χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές βλάχικες στολές εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους μικρούς χορευτές και επαίνεσαν τους δασκάλους χορού Αντώνη Κουκουτέγο, Σταμάτη Χρυσή και Γιάννη Πλιάτσικα, που ακούραστα και αφιλοκερδώς προσφέρουν της υπηρεσίες τους στο Σύλλογό μας.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπησαν στους παρευρισκομένους οι μικροί μαθητές του τμήματος εκμάθησης της Βλαχικής γλώσσας υπό την διεύθυνση του Τάκη Γεωργίου όταν τραγούδησαν το γνωστό σ' όλους μας βλάχικο τραγούδι 'Ξηρουλίβαδο χουάρα μουσιάτα'.

Τίμησαν τον χορό του Συλλόγου οι βουλευτές του Νομού Φωτιάδης Ηλίας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος και Σιδηρόπουλος Λάζαρος, η εκπρόσωπος του Νομάρχη ,Ν.Σ. Ολυμπία Ιακωβίδου, η Ν.Σ, Βέτα Αρχοντάκη - Γεωργίου, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουλσουτζόγλου ο Δ.Σ Αντώνης Τσάρας και ο Αντιδήμαρχος Κλεισούρας Σιώκης Νικόλαος Επίσης παρευρέθησαν ο Πιτούλιας Χρίστος ,πρόεδρος του Μεγάλου Συνεταιρισμού Σελίου, Παπατζίκος Τάκης πρόεδρος του Τουρ. Ομίλου Σελίου καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Βλάχικων Συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Η παλλαϊκή συμμετοχή στο γλέντι και το ξεφάντωμα διήρκησαν αμείωτα μέχρι τις πρωινές ώρες. Για να διατηρηθεί το καλό κέφι σε υψηλά επίπεδα φρόντισαν τόσο το μουσικό συγκρότημα με τους Δ.Παράσχο ,Φ. Καραβιώτη, Ι.Κάλας, Β.Μακρυγιάννης, Α. Παπαδόπουλος και Μ. Καρδογιάννης όσο και οι ακούραστοι Τραγουδιστές μας Γ. Μανέκας και Φ. Καραβιώτης.

Οι κλήρωση των πλουσίων δώρων , που διατέθηκαν ευχαρίστως από τους πολλούς σπόνσορες της Βεροιώτικης Κοινωνίας (Εμπορικά Καταστήματα και Επιχειρήσεις ) απογείωσε τη καλή διάθεση στα ύψη, καθότι όλοι όσοι αγόρασαν λαχεία κέρδισαν και από κάτι.

 


Ο Κώστας Κουτσομύτης στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης στα πλαίσια της επίσκεψης του στην πόλη μας, με σκοπό την ανεύρεση κατάλληλων χώρων για την υλοποίηση των γυρισμάτων του επόμενου σίριαλ του, επισκέφθηκε το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας καθότι ο ίδιος τυγχάνει βλάχικης καταγωγής (Δίστρατο Ιωαννίνων).

Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν πολύ θερμή. Παρευρέθηκαν εκτός από τη Δήμαρχο και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου όπως επίσης και μεγάλος αριθμός μελών.

Στα πλαίσια της φιλοξενίας υπήρχαν παραδοσιακά βλάχικα εδέσματα που όπως μας είπε και ο ίδιος του θύμισαν τα παιδικά του χρόνια. Ακολούθησαν βλάχικα τραγούδια και χορός με την συνοδεία μουσικών οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την επιθυμία να γυρίσει ταινία αναφερόμενη στη ζωή και την ιστορία των Βλάχων.

Φεύγοντας ο σκηνοθέτης, κατενθουσιασμένος μας υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του.Κοπή πίτας από το Τμήμα Γυναικών 


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2008 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Μια καλαίσθητη έκδοση με θέμα: Τα επαγγέλματα των Βλάχων που χάνονται. Το εξώφυλλο κοσμεί μια παλιά φωτογραφία που δείχνει τους Βλάχους καθ' οδόν από τα χειμαδιά προς τα βουνά, στα δυο πρωταρχικά τους επαγγέλματα: την κτηνοτροφία και το κυρατζιλίκι. Στις άλλες σελίδες υπάρχουν διάφορες αυθεντικές φωτογραφίες - ντοκουμέντα, και κείμενα που αφορούν στα επαγγέλματα των Βλάχων που χάνονται ή μετεξελίσσονται στις νέες συνθήκες: κτηνοτρόφοι, κυρατζήδες, έμποροι, παραγωγοί μάλλινων ειδών, μπαταντζήδες και ντραστελιάροι, χανιτζήδες, σαμαράδες, ραφτάδες, πεταλωτήδες, τσαγκάρηδες , χρυσικοί και άλλα. Ένα σημαντικό ντοκουμέντο με αξιόλογα επιστημονικά και ιστορικά στοιχεία, που αξίζει να μελετηθεί από τον καθένα.

Το Ημερολόγιο διατίθεται:

  1. Στα γραφεία του Συλλόγου, Βερόης και Εβραίων Μαρτύρων 1, τηλ. 2331064315

  2. Στο Ξυλουργείο του Γ. Μανέκα, Γεωργίου Γουδί 30, τηλ. 2331066559

  3. Στο Λογιστικό Γραφείο του Γκόγκου Γιάννη, Κεντρικής 11, τηλ. 2331065764

  4. Στην Πίτσα Latino, έναντι 5ου Δημοτιού Σχολείου, τηλ. 2331072780

  5. Στο κατάστημα: Βέρρος Μ. Διαφημιστικά Δώρα, Κονίτσης 43, τηλ. 2331066504

  6. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε το ημερολόγιο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: vlahoi@otenet.gr


Εκδηλώσεις ανά Έτος