Εκδηλώσεις 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το Νέο εκλεγμένο Δ.Σ. του «Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στα γραφεία του Συλλόγου την Κυριακή 11/12/2011.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής: 
Πρόεδρος: Τσίρης Γεώργιος
Α΄Αντιπρόεδρος: Τζίμας Αδάμος
Β΄Αντιπρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος
Γενικός Γραμματέας: Τούσικος Αντώνιος
Ειδικός Γραμματέας: Βέρρου Κορνηλία
Ταμίας: Μιχαηλίδης Νικόλαος
Υπεύθυνη Γυναικών: Σιαμίκου Αθηνά
Μέλη: Μέλιος Κωνσταντίνος και Μπάμιαντζη Κατερίνα.

Το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί όλα τα μέλη του, για την αθρόα συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής και την έμπρακτη στήριξη που έδειξαν με την ανανέωση των συνδρομών τους στο Σύλλογο. Η μαζική αυτή συμμετοχή και προσέλευση, καθώς και οι δραστηριότητες του συλλόγου και της περασμένης χρονιάς αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν από τα μέλη μας, αλλά και καθιστούν τον Σύλλογο μας Πρωτοπόρο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Το νέο Δ.Σ. υπόσχεται να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του Συλλόγου.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Π.Σ.Β. επίσης εκλέχθηκαν οι:
Γκαλαΐτσης Τάκης, Μπέκης Νικόλαος, Τσίρης Γεώργιος και αναπληρωματικός ο Πίσκος Δημήτριος.
Για την ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ εκλέχθηκαν oi: Ζιώγας Αντώνιος, Μπάτζιος Στέργιος από την Νάουσα και Τσιάνος Αντώνιος.


ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ Η ΟΔΟΣ ΚΟΔΡΟΥ ΣΕ ΟΔΟΣ <<ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ>> 'ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ 1878
Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε την Κυριακή 4/12/2011 η μετονομασία της οδού Κόδρου σε οδός <<ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ >> 'AΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ 1878, παρουσία της Δημάρχου Βέροιας κας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου.

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση έδωσε, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βέροιας, σε όλα τα μέλη αλλά και τους φίλους του Συλλόγου με την απόφασή του να υλοποιήσει το πάγιο αίτημα των Βλάχων της Βέροιας να αναδειχθεί και να τιμηθεί το γεγονός της θυσίας των επτά Βλάχων γυναικών από το Σέλι. Οι επτά αυτές γυναίκες θυσιάστηκαν το 1878 στην τοποθεσία «Άγιοι Πάντες», πέφτοντας από το βράχο του Γαλακτού, για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους. Η αυταπάρνηση των γυναικών ανακαλεί στη μνήμη μας την ηρωική θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου και της Αραπίτσας. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι, ενώ τα γεγονότα του Ζαλόγγου και της Αραπίτσας είναι και γνωστά σε όλους μας, το γεγονός της θυσίας των Βλάχων γυναικών παραμένει άγνωστο στους περισσότερους παρόλο το γεγονός ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα τα ονόματα των γυναικών που θυσιάστηκαν. Ως ύστατο φόρο τιμής μνημονεύουμε ονομαστικά και μία μία αυτές τις επτά γυναίκες που επέλεξαν να βρουν τραγικό θάνατο παρά να ατιμασθούν ή να σφαγιασθούν από τους αλλόθρησκους Τούρκους. 

Μαρία Μητραντώνη (Μητροτόνη), Κυράτσα Μπιντιβάνου, Ελένη Τσούλιου, Βαγγελία Σάντου, Σουλτάνα Μαρίτσα, Μαρία Σούλιου, και Κατερίνα Νιώπα.

Πράγματι σήμερα έχει στα χέρια του ο κ. Ετεοκλής Ι. Γρηγοριάδης, ιστορικός ερευνητής από την Αθήνα, ένα γραπτό ντοκουμέντο που θεμελιώνει το ιστορικό γεγονός και δίνει ακριβώς το μέγεθος της θυσίας εκείνης. Ο κ. Ετεοκλής Γρηγοριάδης είναι κάτοχος αντιγράφου της εφημερίδας "ΩΡΑ" των Αθηνών του 1878 πού έδινε την πληροφορία στους ελεύθερους Έλληνες της εποχής εκείνης και σ' όλο τον κόσμο για τη θυσία που έγινε στις 15 Μαρτίου 1878 κοντά στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Τσίρης και τόνισε την ουσιαστική συνεισφορά και πρωτοβουλία της παλιάς κοινότητας Παλατιτσίων, η οποία, πολύ πιο πριν από τον Σύλλογο μας (και γι' αυτό το λόγο αξίζουν τα συγχαρητήριά μας), ανέδειξε το γεγονός και έστησε μνημείο κοντά στο χώρο της θυσίας των γυναικών. Στην συνέχεια η κα δήμαρχος χαιρετίζοντας την εκδήλωση αυτή ανακοίνωσε και την απεμπλοκή του προβλήματος της κατασκευής της "γέφυρας Κούσιου".

Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου μας κος Γεώργιος Πράπας παρουσίασε, με λεπτομερή αναφορά, τις ενέργειες του συλλόγου για την πορεία της μετονομασίας και την ευτυχή κατάληξή της καθώς και το εμπεριστατωμένο ιστορικό υλικό. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία και ο χαιρετισμός μιας απογόνου των πεσόντων γυναικών, η κυρία κα Κατίνα Νιώπα Παπάζογλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η υπεύθυνος οικονομικών του δήμου κα Βέτα Αρχοντάκη Γεωργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας κος Τσαμήτρος Ηλίας, τέως πρόεδροι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, ο πρόεδρος των Ποντίων Παλατιτσίων κος Κωνσταντίνος Στυλίδης καθώς και πλήθος κόσμου. 

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά κερασμάτων που είχαν την καλοσύνη να προσφέρουν φίλοι του συλλόγου στους παρευρισκόμενους. 


Οι Βλάχοι τιμούν τους εθνικούς ευεργέτες

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με την "Επιτροπή Ολυμπίων" προς τιμή των εθνικών ευεργετών που στην πλειοψηφία τους ήταν Βλάχοι (Αβέρωφ, Τοσίτσας, Ζάππας, Σίνας, Δούμπας, Μπέλιος, Ποστολάκας, Αρσάκης και άλλοι ). 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, το οποίο είναι δωρεά των Βλάχων εξαδέλφων Ευάγγελου και Κωνστανίνου Ζάππα από το Λάμποβο της σημερινής νότιας Αλβανίας. Αυτοί πρωτοστάτησαν , το 1859, για να λειτουργήσει έκθεση γεωργική, τεχνική και βιομηχανική με την επωνυμία "Νέα Ολύμπια", προάγγελος των Ολυμπιακών Αγώνων (1896).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 25 Σύλλογοι Βλάχων, μέλη της ΠΟΠΣΒ, σε οχτώ ομάδες. Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, που χόρεψε μαζί με τους Κλεισουριώτες Θεσσαλονίκης και τους Ντενισκιώτες, παρουσίασε ένα πολυμελές χορευτικό συγκρότημα (γύρω στους εξήντα (60) χορευτές) όλων των ηλικιών και καταχειροκροτήθηκε. Οι πιστές παραδοσιακές φορεσιές , η αυθεντική απόδοση των βλάχικων χορών και η μοναδική και ανεπανάληπτη φωνή του Γιώργου Μανέκα προκάλεσαν το θαυμασμό και τα πιο ευμενή σχόλια των παρευρισκομένων, οι οποίοι κατέκλυσαν ασφυκτικά το χώρο μπροστά από το Ζάππειο. 

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας με τη συμμετοχή του σε αυτήν την εκδήλωση απέδωσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους Βλάχους εθνικούς ευεργέτες, όπως έκανε και στο παρελθόν με ανάλογες δράσεις. Συγκεκριμένα, αφιέρωσε στους Βλάχους εθνικούς ευεργέτες το Ημερολόγιο 1992, οργάνωσε, το 2009, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ημερίδα με θέμα: "Βλάχοι ευεργέτες στην Ελλάδα, στη νότια Βαλκανική και στην κεντρική Ευρώπη", καθώς και εκδήλωση στο κτίριο του Συλλόγου, το 2009, προς τιμήν των Βλάχων ευεργετών της Βέροιας, με αφορμή τη μεγάλη δωρεά των αδελφών Κούσιου προς το Δήμο Βέροιας.

Δυστυχώς, η κραυγαλέα απουσία της κρατικής τηλεόρασης στέρησε το ευρύ κοινό να απολαύσει αυτή την πετυχημένη εκδήλωση.


27o Αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο

Έληξαν οι εκδηλώσεις του 27ου Ανταμώματος των Βλάχων που έγινε στο μαγευτικό Μέτσοβο και στο Ανήλιο το τριήμερο 1/2/3/ Ιουλίου. Υπήρχε, όπως πάντα, μεγάλη συμμετοχή Συλλόγων Βλάχων. Εντυπωσιακή, κατά γενική ομολογία, ήταν και αυτή τη φορά η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας το Σάββατο βράδυ στην πλατεία του Μετσόβου, στην κεντρική εκδήλωση του Ανταμώματος. Χορευτική ομάδα του Συλλόγου αποτελούμενη από πάνω από σαράντα χορευτές απέδωσαν με πολύ αυθεντικό τρόπο τους χορούς: una tahina (συρτός) , zαχαρούλα, bati cuclu (στρωτός), alasa furca shi fuslu (μπεράτι και γύρισμα) και καταχειροκροτήθηκε. Μαζί με το Σύλλογο μας χόρεψαν και ο Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, ο Σύλλογος Κλεισουρέων Πτολεμαΐδας και ο Σύλλογος Βλάχων από το Νιόκαστρο.

Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου χόρεψαν έντεκα ομάδες Συλλόγων και ήταν πολύωρες. Ο κόσμος χόρτασε βλάχικο χορό και τραγούδι. Όλα τα συγκροτήματα κάλυψε μουσικά στις τριήμερες εκδηλώσεις η κομπανία του Φώτη Καραβιώτη, Σαμαριναίου από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο οποίος θήτευσε πολλά χρόνια στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας και σε συνεργασία με τον οποίο ο Σύλλογος μας εξέδωσε κασέτες, δίσκους και CD. Το Σάββατο, όταν τέλειωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα, ακολούθησε λαϊκό γλέντι στην πλατεία του Μετσόβου με τη μελωδική και χαρακτηριστική αρβανιτοβλάχικη φωνή του Φώτη Τράσια. Οι χορευτές και γενικά η αποστολή του Συλλόγου μας, μαζί με τους Περιβολιώτες, τους Σερραίους και άλλους, χόρεψαν με την ψυχή τους ως τις τρεις το πρωί που κράτησε το γλέντι. Τα όργανα έπρεπε να ξεκουραστούν για την άλλη ημέρα, για την αναβίωση του Μεγάλου Χορού (Corlu marli). Είχαν προηγηθεί και οι εκδηλώσεις της Παρασκευής στο Ανήλιο με έθιμα και αναπαραστάσεις από τη ζωή των Βλάχων.

Λόγω της συμμετοχής του Συλλόγου μας και στα 27 Ανταμώματα αλλά και λόγω των δράσεών του, ο Σύλλογος έχει πολύ καλές σχέσεις και φίλους σε όλους τους ενεργούς Συλλόγους Βλάχων. Έτσι, στο Μέτσοβο δόθηκε η ευκαιρία στους υπεύθυνους του Συλλόγου να συναντηθούν, να συνδιασκεδάσουν, να ανταλλάξουν απόψεις με στελέχη Συλλόγων, παλιούς προέδρους της ΠΟΠΣΒ , ανθρώπους που παλεύουν για να σώσουν και να προβάλλουν τη βλάχικη κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο Αντάμωμα Βλάχων (1985) έγινε στο Σέλι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και στάθηκε η αφορμή να γνωριστούν καλύτερα οι Σύλλογοι Βλάχων μεταξύ τους και να ιδρυθεί η Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Στη Βέροια και το Σέλι έγιναν και το 2ο και το 3ο Αντάμωμα Βλάχων και , γενικά , τα έξι (6) από τα δέκα (10) πρώτα Ανταμώματα. Στη συνέχεια Ανταμώματα έγιναν στις Σέρρες, στην Ιεροπηγή Καστοριάς, στο Βελεστίνο, στη Νάουσα, στα Τρίκαλα, στην Πρέβεζα, στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, στην Κρανιά Γρεβενών, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και, πολλές φορές , στο Μέτσοβο λόγω των πλούσιων υποδομών του.

Οι δράσεις του Συλλόγου δεν περιορίζονται μόνο στη συμμετοχή στα Ανταμώματα. Την Κυριακή (10/7/2011) θα συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση, σε εκδηλώσεις στο Πισοδέρι Φλώρνας και έπονται πολλές άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.


Εκδρομή στο Συρράκο

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδρομή που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ( 18/19 Ιουνίου) ο Σύλλογος στο Συρράκο. Με την άνεση που προσφέρει η Εγνατία σε δυο ώρες φτάσαμε στα Γιάννενα, και από εκεί μέσα από ένα δρόμο, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην αρχή και μέσα από τα έλατα στη συνέχεια, εντυπωσιακό και στα τελευταία του χιλιόμετρα αρκετά ανηφορικό και δύσκολο φτάσαμε σε ένα οροπέδιο, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 , απείρου φυσικού κάλλους . Η θέα από εκεί ήταν απεριόριστη. Από τη μια η Τσουκαρέλα, από την άλλη η Κακαρδίτσα, και στο βάθος τα χιλιοτραγουδισμένα Τζουμέρκα, τρεις κορυφές με πάνω από 2.200 μέτρα. Και μέσα σε αυτό το αλπικό και άγριο τοπίο τα δυο δίδυμα βλαχοχώρια, το Συρράκο και οι Καλαρίτες, το ένα απέναντι από το άλλο, να τα χωρίζει η απόκρημνη και βαθιά χαράδρα που δημιουργεί ο ποταμός Χρούσια.

Το Συρράκο είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μ. Η σπάνια ομορφιά, η απαράμιλλη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια, τα καλντερίμια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια με τις πλακόστρωτες στέγες συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο με τη φύση και μαγεύουν κάθε επισκέπτη. 
Το Συρράκο γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή της Τουρκοκρατίας, καθώς εκμεταλλευόμενο τα ειδικά προνόμια ανέπτυξε μεγάλη κτηνοτροφία, αξιοποίησε τις πρώτες ύλες και πλούτισε κυρίως από την εξαγωγή μάλλινων ειδών. Έμποροι από το Συρράκο τροφοδοτούσαν με κάπες το στρατό του Ναπολέοντα και το Συρράκο γνώρισε τέτοια ακμή, όπως και οι Καλαρίτες χάρη στη ασημουργία, ώστε οι περιηγητές Pouqueville και Leake που τα επισκέφθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα να μιλούν με θαυμασμό για αυτά.

Την αποστολή υποδέχτηκαν, το μεσημέρι, στην πλατεία ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νίκος Γκίζας, ο πρόεδρος των Συρρακιωτών Ιωαννίνων και πρώην μέλος της ΠΟΠΣΒ Θόδωρος Σούλτης, στελέχη Συλλόγων Συρρακιωτών και πολλοί Συρρακιώτες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο νεόκτιστο Συνεδριακό Κέντρο, έγινε αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας του Συρράκου από το Θ. Σούλτη, παρουσιάστηκε η ζωή του Γ. Κωλέττη, διαβάστηκαν ποιήματα του Γ. Ζαλοκώστα και του Κ. Κρυστάλλη, και ακολούθησε ξενάγηση στα δυο μουσεία του Συρράκου, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς και στα πιο εμβληματικά κτίρια . Ό,τι και να πει κάποιος για το Συρράκο είναι λίγο.

Χαρακτηρισμένο (1975) από το Υπουργείο Πολιτισμού ως οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ειδικής προστασίας , και από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (1978) ως παραδοσιακός οικισμός , το Συρράκο σήμερα είναι ο καλύτερα διατηρημένος οικισμός στην Ελλάδα. Κάθε γωνιά του είναι και ένας ζωγραφικός πίνακας και αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Την Κυριακή , μετά από συζητήσεις και ολονύκτιο γλέντι, κάποιοι πιο τολμηροί προσπάθησαν να επισκεφθούν τους Καλαρίτες μέσα από το πετρόκτιστο μονοπάτι που συνδέει τα δυο χωριά από την ίδρυσή τους– μια και το πούλμαν δεν προσεγγίζει στους Καλαρίτες - αλλά στάθηκε αδύνατο. Στα μέσα του δρόμου τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις. Αποζημιώθηκαν όμως από τις φυσικές ομορφιές και την άγρια φύση. Το μεσημέρι, αποχαιρετήσαμε τους φίλους από το Συρράκο, αφού τους προσφέραμε αναμνηστικά του Συλλόγου μας και τους ευχαριστήσαμε για την τόσο θερμή φιλοξενία τους. Στάθηκε αδύνατο όμως να επισκεφθεί η αποστολή το λαξευμένο στο βράχο περιώνυμο μοναστήρι της Κηπίνας , και αργά το απόγευμα επέτρεψε στη Βέροια μετά από μια τρίωρη στάση στα πανέμορφα Γιάννενα.


Γιορτή μικρής τάξης για την λήξη των μαθημάτων τραγουδιού, χορού και βλάχικης γλώσσας

Την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011, στις αίθουσες και στην αυλή του Συλλόγου, έγινε μια πολύ όμορφη γιορτή. Η μικρή τάξη του Συλλόγου γιόρτασε τη λήξη, για τη φετινή χρονιά, των μαθημάτων τραγουδιού, χορού και βλάχικης γλώσσας. 

Με γευστικές απολαύσεις, τις οποίες έφεραν τα παιδιά από τα σπίτι τους και ετοίμασαν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου, με πολύ κέφι, χορούς και τραγούδια, οι μικροί μαθητές αποχαιρέτησαν και τη φετινή χρονιά και έδωσαν ραντεβού για το Σεπτέμβρη, για να συνεχίσουν τις παραδόσεις των γονιών τους, με μεγαλύτερη όρεξη και συμμετοχή.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν στους μικρούς μαθητές τιμητικά δωράκια.
Στη γιορτή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσίρης, ο δάσκαλος της εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας Τάκης Γεωργίου με το συνεργάτη του Νίκο Αυγέρο, η χοροδιδάσκαλος του παιδικού τμήματος Κορνηλία Βέρρου, γονείς και φίλοι των παιδιών, καθώς και πολλά μέλη και φίλου.


Ομιλία Μέρτζου

Την Τετάρτη, 25/5/2011, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας για τα τριάντα χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του Συλλόγου, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Ν. Μέρτζος, παρουσίασε το θέμα "Οι Αρμάνοι/Βλάχοι". Μετά το σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Γ. Τσίρη, το μέλος του Συλλόγου Τάνια Τζήμα παρουσίασε στο κοινό, μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό, τον Ν. Μέρτζο, τον οποίο κάλεσε στο βήμα.

Ο Ν. Μέρτζος, με λόγο γλαφυρό, πειστικό και τεκμηριωμένο, κράτησε καθηλωμένο το πολυπληθές ακροατήριο, που κατέκλυσε ασφυκτικά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για πάνω από δυο ώρες και παρουσίασε πτυχές της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης στην πολιτιστική της πορεία δυο χιλιάδων χρόνων. Στην αρχή τόνισε ότι η ονομασία Βλάχος είναι ετεροπροσδιορισμός. Οι άλλοι τους αποκαλούν με αυτό το όνομα που σημαίνει το λατινόφωνο. Οι ίδιου αποκαλούνται Αρμάνοι, που έχει σχέση με το Ρωμαίος πολίτης. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις διάφορες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την προέλευσή τους και υποστήριξε πως είναι εκλατινισμένοι γηγενείς πληθυσμοί του ευρύτερου ελλαδικού χώρου και της νότιας Βαλκανικής.

> Διαβάστε τη συνέχεια...


ΔΡΩΜΕΝΟ: <<ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ >>

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών πραγματοποιήθηκε και φέτος από το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, την Τετάρτη 4 Μαΐου στο σπίτι των Βλάχων. 
Οι γυναίκες μέλη και φίλες του Συλλόγου τσούγκρισαν τα αυγά τους, αντάλλαξαν ευχές, διασκέδασαν και χόρεψαν τηρώντας για ακόμη μια φορά τα πατροπαράδοτα έθιμα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βέτα Αρχοντάκη-Γεωργίου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει το τμήμα γυναικών για την επιτυχία της εκδήλωσης.


ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ <<ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ>> ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με χορό, τραγούδι και πολύ κέφι γιόρτασαν οι φίλες και τα μέλη του <<Τμήματος Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας>> την περασμένη Δευτέρα 14 Μαρτίου την Γιορτή της Γυναίκας στο "απογευματινό" που διοργανώθηκε. 
Σε μια γεμάτη από γυναίκες αίθουσα της Λέσχης αξιωματικών, η ορχήστρα του Βλάχου καλλιτέχνη στο κλαρίνο, Δημήτρη Παράσχου έπαιξε και συνόδευσε την μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα στο τραγούδι.

Η συμμετοχή στα βλάχικα τραγούδια και στους Βλάχικους χορούς ήταν καθολική και όλες οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη βραδιά.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Γεώργιος Τσίρης και παρευρέθη η αντιδήμαρχος οικονομικών κυρία Ελισάβετ (Βέτα) Αρχοντάκη Γεωργίου.
Οι γυναίκες του Συλλόγου ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια παρόμοια επιτυχημένη κι ευχάριστη βραδιά και για την επόμενη χρονιά.

 


ΔΡΩΜΕΝΟ: <<ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ >>

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε και φέτος το καθιερωμένο δρώμενο <<ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ>> την Παρασκευή 4 Μαρτίου στο σπίτι των Βλάχων. Από τις 3 το μεσημέρι έπαιζε η μουσική μπάντα των << οι Μηνάδων>> . 'Αφθονο κρασί και μεζέδες προσφέρθηκαν για όλους τους παρευρισκόμενους. Οι παρευρισκόμενοι γιορτάσανε το έθιμο και να περιηγηθήκανε στους δρόμους της πόλης μας χορεύοντας και γλεντώντας.
Η εκδήλωση θα κορυφώθηκε στην πλατεία Δημαρχείου η ώρα 9 μ.μ. με χορούς και τραγούδια που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες. 


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ" ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε με επιτυχία την ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2011 στο σπίτι του Συλλόγου, την Δευτέρα 10 στις 5 το απόγευμα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της δημάρχου Βέροιας και υπεύθυνη οικονομικών του Δήμου Βέροιας κα Βέτα Αρχοντάκη Γεωργίου, ο πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων κος Γεώργιος Τσίρης και πλήθος γυναικών ,φίλων και μελών του Συλλόγου.
Η τυχερή στην κοπής της πίτας που κέρδισε το "φλουρί" ήταν η κα Τσιαμήτρου Βασιλική, που αντιστοιχούσε σε 2 CDs του συλλόγου και το ημερολόγιο του 2011.
Ο χορός και οι ευχές για χαρούμενη και δημιουργική χρονιά έκλεισαν την πολύ πετυχημένη και ζεστή αυτή εκδήλωση.

 


O ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ  ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή έγινε το περασμένο Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στο κέντρο διασκέδασης <Σείριος> στο Μακροχώρι ο χορός του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Φίλοι και μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν  με τους ήχους του κλαρίνου των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη και την κρυστάλλινη φωνή του Γιώργου Μανέκα, όλοι τους Βλάχοι καλλιτέχνες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κος Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης κος Καραπαναγιωτίδης, ο βουλευτής Ημαθίας και φίλος του Συλλόγου κος Τόλκας, η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουτζόγλου και η αντιδήμαρχος υπεύθυνη οικονομικών κα Βέτα Γεωργίου Αρχοντάκη.

Στον χαιρετισμό του   ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γεώργιος Τσίρης τόνισε την ενεργή δράση και παρουσία του Συλλόγου στα δρώμενα της πόλης  που κλείνει τα 30 χρόνια φέτος.

Η εκδήλωση κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες με παλιά παραδοσιακά Βλάχικα τραγούδια.

 


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.

> Πατήστε εδώ για να δείτε τις σελίδες του ημερολογίου.

Το Ημερολόγιο διατίθεται:

  1. Στα γραφεία του Συλλόγου, Βερόης και Εβραίων Μαρτύρων 1, τηλ. 2331064315

  2. Στο Ξυλουργείο του Γ. Μανέκα, Γεωργίου Γουδί 30, τηλ. 2331066559

  3. Στο Λογιστικό Γραφείο του Γκόγκου Γιάννη, Κεντρικής 11, τηλ. 2331065764

  4. Στην Πίτσα Latino, έναντι 5ου Δημοτικού Σχολείου, τηλ. 2331072780

  5. Στο κατάστημα: Βέρρος Μ. Διαφημιστικά Δώρα, Κονίτσης 43, τηλ. 2331066504

  6. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε το ημερολόγιο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: vlahoi@otenet.gr


ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του <<ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ>> που προέκυψε από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2010. η σύνθεση έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Τσίρης Γεώργιος.
Αντιπρόεδροι: Μπέκης Νικόλαος και Μπάτζιος Στέργιος.
Γενικός Γραμματέας: Φουνταλής Μιxάλης.
Ταμίας: Κουτόβας (Μιχαηλίδης) Νικόλαος.
Υπεύθυνη Γυναικών: Σιαμίκου Αθηνά.
Μέλη: Αναστασίου Φρειδερίκη, Ντέλλας Κωνσταντίνος, Τζίμας Αδάμος


Εκδηλώσεις ανά Έτος