Εκδηλώσεις 2012

Το Νέο Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το νέο Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» την περασμένη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου μετά τις εκλογές της 9ης Δεκεμβρίου κι η σύνθεση του έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος.
Α'Αντιπρόεδρος: Τσίρης Γεώργιος.
Β'Αντιπρόεδρος: Μπαμνιατζή Κατερίνα.
Γενικός Γραμματέας: Τούσικος Αντώνιος.
Ειδικός Γραμματέας: Μέλιος Κωνσταντίνος.
Ταμίας: Μιχαιλίδης Νικόλαος (Κουτόβας).
Υπεύθυνη Γυναικών: Σιαμίκου-Τίκα Αθηνά.
Μέλη: Αναστασίου Φρειδερίκη & Τσαμήτρου Κατερίνα.


Εκδήλωση με θέμα "Η παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Βέροιας" με ομιλητή το Νίκο Καλογήρου

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας έγινε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, μια πανέμορφη και ουσιαστική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Βέροιας. Ο συμπατριώτης μας αρχιτέκτονας Νίκος Καλογήρου, καθηγητής στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, παρουσίασε το πάντοτε ενδιαφέρον θέμα: «Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Βέροιας». Με λόγο λιτό και γλαφυρό, αλλά και ταυτόχρονα διεισδυτικό και κριτικό και με μια σειρά φωτογραφίες από την παλιά Βέροια (Pawer Point) ανέλυσε όχι μόνο τον πολεοδομικό ιστό της παλιάς πόλης και το συγκεκριμένο τρόπο δόμησης, αλλά και καταλόγισε ευθύνες σε αυτούς που με συγκεκριμένες επιλογές οδήγησαν στην ισοπέδωση της φυσιογνωμίας της παλιάς Βέροιας και στην άναρχη δόμηση.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό προκάλεσε συγκίνηση στους παραβρισκόμενους, ιδίως σε αυτούς κάποιας ηλικίας, γιατί ανακάλεσε παιδικές μνήμες και βιώματα από μια Βέροια τόσο κοντινή (δεκαετίες '60 και '70), που όμως φαντάζει, με τη σημερινή της όψη, τόσο μακρινή. Παράλληλα, γέννησε σκεπτικισμό και προβληματισμό για το πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη της πόλης με μια άλλη στάση στα ζητήματα δόμησης στη θέση της άναρχης και ισοπεδωτικής αντιπαροχής.

Μετά το τέλος της εισήγησης από τον κ. Καλογήρου, τον οποίο παρουσίασε στην αρχή ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσίρης, ακολούθησε πλούσιος διάλογος που κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό των συμμετεχόντων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί επώνυμοι μηχανικοί της Βέροιας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αρχοντάκη/Γεωργίου Βέτα, αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Βέροιας ως εκπρόσωπος της Δημάρχου, ο Μπιλέκας Γιώργος, τοπικός σύμβουλος του Δήμου Βέροιας, η Αρχοντούλα Τζιμουλίκου και η Δασούλα Χρυσή, πρόεδρος και ταμίας αντίστοιχα του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, ο Τσιαμήτρος Απόστολος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ ), η Τζήμα Αγορίτσα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς, ο Σιδηρόπουλος Ορέστης, πρώην αντινομάρχης Ημαθίας, η Τάσα Καρακώστα, λυκειάρχης του Α Λυκείου Βέροιας, ο Νίκος Μπέκης , πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, καθώς και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Παρακολούθησαν επίσης την εκδήλωση δυο τμήματα ( η Β' και Δ' τάξη ) Δομικών Έργων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Βέροιας με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Τσιριμπάκη Σταματία και Σταματιάδου Τριγόνα. 
Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε πλούσιος μπουφές, προσφορά της Εταιρείας Προϊόντων Ζύμης Μπουσμαλή.


Ευχάριστη έκπληξη

Ευχάριστα αιφνιδίασε και πάλι ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας. Στην εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή (1/6/12), με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων των παιδικών χορευτικών τμημάτων και των τάξεων εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας, παρουσιάστηκε, στη βλάχικη γλώσσα, από τους μικρούς μαθητές η παιδική κωμωδία "ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ".

Το σενάριο, γραμμένο από τον Τάκη Γεωργίου, είναι απλό, ανάλογο με την ηλικία των μικρών μαθητών, αλλά πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε σχολική τάξη και ο δραματικός χρόνος αφορά μια διδακτική ώρα, την τελευταία της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία γίνεται και η βαθμολόγηση των μικρών μαθητών.

Μέσα από ξεκαρδιστικούς διαλόγους ανάμεσα στο δάσκαλο (Τάκης Γεωργίου) και τους μαθητές ελέγχονται οι γνώσεις των μικρών μαθητών στη γραμματική, πρακτική αριθμητική, ιστορία και γεωγραφία, και πάνω από όλα διαπιστώνεται ο βαθμός εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας. Οι απαντήσεις των παιδιών, ευρηματικές και γεμάτες φαντασία, προκαλούν αυθόρμητο γέλιο.

Τελικά οι μαθητές ανταποκρίνονται σε αυτήν την προφορική εξέταση και στο τέλος όλοι βαθμολογούνται με ΑΡΙΣΤΑ. Η διδακτική ώρα έληξε με διασκευές τραγουδιών ( Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο, Το κορίτσι του Μάη και άλλα) στη βλάχικη γλώσσα που απέδωσαν οι μαθητές μαζί με το δάσκαλό τους.

Την παράσταση που κράτησε 45 λεπτά την παρακολούθησε πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας που όλοι , κατά τη διάρκεια και στο τέλος της, καταχειροκρότησαν τους μικρούς μαθητές/ηθοποιούς. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η αντιδήμαρχος Βέροιας Αρχοντάκη/Γεωργίου, η πρόεδρος του Πολιτιστικό Συλλόγου Κουμαριάς Τζήμα Αγορίτσα, η πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Τζημουλίκου Αρχοντούλα και Τόσκα, καθώς και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού 'Aνω Σελίου Τασιώνας Τάσης.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσίρης απένειμε τιμητικά αναμνηστικά στις δασκάλες χορού των παιδικών τμημάτων Κορνηλία Βέρου και Φρειδερίκη Καραμήτρου, καθώς και στο δάσκαλο της βλάχικης γλώσσας Τάκη Γεωργίου και στο Νίκο Αυγέρο, που όλοι τους με πολύ μεράκι, αφοσίωση και υπομονή διδάσκουν τα μικρά παιδιά χορό, τραγούδι και βλάχικη γλώσσα.

Υ.Γ.
Οι μικροί μαθητές που πήραν μέρος στην παράσταση ήταν: Μουρτζίλα Φραντσέσκα, Χασιώτη Δήμητρα, Αλεξίου Ευδοξία, Αλεξίου Μαρία, Κολυπέτρης Γιώργος, Κοντογιάννη Τζένη, Λιόντος Γιώργος, Κουκουτέγου Παναγώτα, Γεωργιάδου Νίκη, Πίσκου Τάνια, Ζησόπουλος Γιώργος, Δαμιαλής Γιώργος, Δαμιαλή Γεωργία, Αναστασίου Χρύσα, Μπλατιώτη Ευαγγελία, Χατζηθεοδώροτ 'Aννη και Μπουσμπούκη Ιωάννα. Στο ρόλο του δάσκαλου ο γιατρός Γεωργίου Τάκης


ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΟΥΓΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Μεγάλη επιτυχία είχε το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών που πραγματοποιήθηκε και φέτος από το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, την Τετάρτη 25 Απριλίου στο σπίτι των Βλάχων.

Οι γυναίκες μέλη και φίλες του Συλλόγου τσούγκρισαν τα αυγά τους, αντάλλαξαν ευχές, διασκέδασαν και χόρεψαν τηρώντας για ακόμη μια φορά τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αντιδήμαρχος Βέροιας υπεύθυνη οικονομικού κ. Βέτα Αρχοντάκη-Γεωργίου και η πρόεδρος καρκινοπαθών κα Μαρίνα Ψωμιάδου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει το τμήμα γυναικών για την επιτυχία της εκδήλωσης και εύχεται οι γυναίκες να διοργανώσουν κι άλλες τέτοιες επιτυχημένες εκδηλώσεις.


ΧΟΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2012

Η συνάντηση, όπως είχε οριστεί από τη νεολαία του «Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας», έλαβε χώρα εχθές, το Σάββατο της 24ης Μαρτίου, στην άνετη "Sala" της Ελιάς, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η βραδιά ξεκίνησε σε χαλαρούς ρυθμούς στις 9.00μμ., όπου οι νέοι του Συλλόγου υποδέχτηκαν θερμά όλους τους φίλους, καλωσορίζοντάς τους με γλυκό κρασί, ευχές και χαμόγελα! Το έδαφος προετοίμασε ο Κωνσταντίνος Μέλιος, που με τη φωνή και την κιθάρα του πέτυχε από νωρίς να διαμορφώσει το κλίμα κατάλληλα.

Η επίσημη έναρξη του χορού έγινε λίγο αργότερα, όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Τσίρης Γιώργος έδωσε το έναυσμα! Η νεολαία του Συλλόγου με τη σειρά της, καλωσόρισε όλους τους φίλους ανοίγοντας το χορό τραγουδώντας ένα βλάχικο τραγούδι.

Επίτιμος καλεσμένος της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, που αποδέχτηκε το κάλεσμα της νεολαίας και τίμησε με την παρουσία του όλους τους παρευρισκομένους. Ο ηθοποιός συγκινημένος που είδε γνώριμα και οικεία άτομα, χόρεψε και τραγούδησε με τη ψυχή του, δείχνοντας ευχαριστημένος με την προσπάθεια των νέων! Ο «Σύλλογος Βλάχων Βέροιας» του απένειμε τιμητική πλακέτα τόσο για τη συνεισφορά του στο σύλλογο, αφού υπήρξε μέλος και χορευτής στο παρελθόν, όσο και για την προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού σήμερα.

Το κέφι "άναψε για τα καλά" όταν η ορχήστρα ακούστηκε συνοδεύοντας τη νεολαία. Ο Γιώργος Μανέκας και ο Δημήτρης Παράσχος με την ορχήστρα τους, κράτησαν ζωντανό τον παλμό του χορού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλεσμένος από τη νεολαία του Συλλόγου ήταν και ο Δημήτρης Κοκώνης που ήρθε από τις Σέρρες για να πει μερικά βλαχόφωνα τραγούδια της περιοχής.

Η βραδιά επιφύλασσε εκπλήξεις για μερικούς ακόμη. Η νεολαία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, θέλησε να τιμήσει το Τάκη Γκαλαϊτση, για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στο Σύλλογο και την πρόθυμη στήριξή του προς τους νέους, όπως επίσης το Γιώργο Μανέκα και το Δημήτρη Παράσχο για την συνεισφορά τους στο Σύλλογο και την υποστηρικτική τους δράση.

Ο χορός της νεολαίας 2012, φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας σε όλους τυπωμένο το εξής μήνυμα: «όλοι εκείνοι που αγαπούμε την παράδοση το αποδεικνύουμε έμπρακτα!» και η παράδοση εχθές μας το αντάμειψε με συγκίνηση και δάκρυα χαράς. Η ικανοποίηση και η καλοπέραση έγινε αντιληπτή από όλους που με χαρά και ανυπομονησία ευχήθηκαν «Καλή Αντάμωση!».


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ»
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ.


Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι γυναίκες, φίλες και μέλη, του τμήματος Γυναικών του «Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» την περασμένη Τετάρτη 7 Μαρτίου στην «Λέσχη Αξιωματικών» με αφορμή την Γιορτή της Γυναίκας στο «απογευματινό» που διοργανώθηκε.

Σε μια γεμάτη από γυναίκες αίθουσα της Λέσχης αξιωματικών, η ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου έπαιξε και συνόδευσε την μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα στο τραγούδι.

Η συμμετοχή στα βλάχικα τραγούδια και στους Βλάχικους χορούς ήταν καθολική και όλες οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν, να συζητήσουν και να χορέψουν σε ένα υπέροχο απογευματινό.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Γεώργιος Τσίρης, καλωσορίζοντας όλες τις παρευρισκόμενες που για ακόμη μια φορά στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουτζόγλου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κυρία Ελισάβετ (Βέτα) Αρχοντάκη Γεωργίου, από τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας η Πρόεδρος κα Αρχοντούλα Τζιμουλίκου και η Ταμίας κα Χρύσα Δασούλα και η πρόεδρος καρκινοπαθών κα Μαρίνα Ψωμιάδου.

Το Δ.Σ. θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Διοικητή του Β’ Σώματος Στρατού Κο Κωνσταντίνο Τόπη, για την παραχώρηση της αίθουσας της «Λέσχης».

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της «Λέσχης» για την άριστη και άψογη εξυπηρέτηση των καλεσμένων μας.


ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ 2012

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το δρώμενο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» από το «Σύλλογο Βλάχων Βέροιας» την περασμένη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στο Σπίτι των Βλάχων.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στην αυλή του σπιτιού του Συλλόγου, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα ψητά με κρασί που πολύ πρόθυμα προσέφεραν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου.

Η μουσική των "Μηνάδων" έπαιζε διάφορες βλάχικες μελωδίες χαρίζοντας μοναδικές στιγμές διασκέδασης και κεφιού στους παρευρισκόμενους.

Το γλέντι "άναψε" όταν μέλη του Συλλόγου, ντυμένοι με τις γνήσιες παραδοσιακές στολές, έδωσαν πολύχρωμη εύθυμη νότα συμπαρασύροντας όλους στο χορό.

Οι Βλάχοι της Βέροιας περιηγήθηκαν με τη μουσική
τους μπάντα στους δρόμους της Βέροιας, περνώντας
από την πλατεία Ωρολογίου, και χορεύοντας διέσχισαν την οδό Μητροπόλεως.

Κατόπιν επισκέφτηκαν την αγορά της Βέροιας, πέρασαν από την οδό Ελιάς και κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου η κα Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουτζόγλου τους υποδέχτηκε και χόρεψε μαζί τους. Το γλέντι κι ο χορός κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,
επισκεπτόμενοι το σπίτι του Συλλόγου, η
περιφερειακή
σύμβουλος κα Γεωργία Μπατσαρά, η αντιδήμαρχος Βέροιας και υπεύθυνη οικονομικών κ.
Βέτα Γεωργίου- Αρχοντάκη, ο πολιτευτής κος Αναστάσιος Μπαρτζώκας, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κουμαριάς κα Αγορίτσα Τζήμα, ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Σελίου κος Στέργιος Κύρτσος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας κος Πέτρος Μπόλας . 


ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι και τα μέλη του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» στην αίθουσα του κέντρου «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» στη Βέροια το Σάββατο 28/01/2012, στον ετήσιο χορό που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η συμμετοχή των 400 και πλέον προσκεκλημένων έδωσε εντυπωσιακή διάσταση και ξεχωριστό παλμό στο γλέντι που ακολούθησε.

Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του συλλόγου κ. Γιώργου Τσίρη. Ακολούθησε η παρουσίαση χορών και τραγουδιών από τα χορευτικά τμήματα. Το παιδικό τμήμα άνοιξε το χορευτικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση και επίβλεψη των υπευθύνων χορού Φρειδερίκης Καραμήτρου και Κορνηλίας Βέρρου πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, πολλά υποσχόμενη για το μέλλον του συλλόγου. 

Ξεχωριστή εντύπωση έκανε το παιδικό τμήμα
τραγουδώντας βλάχικα τραγούδια με τον συντονισμό
και την επιμέλεια του κ. Τάκη Γεωργίου. Την σκυτάλη την πήρε ο υπεύθυνος του «εφηβικού» τμήματος κ. Αντώνης Κουκουτέγος με τους έφηβους του συλλόγου, και το τμήμα ανδρών έκλεισε τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια της περιοχής μας , με αυθεντικό και συγκινητικό τρόπο, θυμίζοντας τις εποχές των παππούδων μας. 

Ο Γιώργος Μανέκας με την μελωδική μοναδική φωνή του τραγούδησε με την συνοδεία «της μπάντας» των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη.

Ο γιατρός Τάκης Γεωργίου έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην βραδιά, αλλά και επιπλέον κέφι τραγουδώντας γνωστές "ποπ" επιτυχίες με «βλάχικο» στίχο. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υπεύθυνη οικονομικών του δήμου Βέροιας κα Βέτα Αρχοντάκη Γεωργίου, η περιφερειακοί σύμβουλοι κα Δώρα Μπαλτατζή και Στάθης Σαρρηγιαννίδης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κουμαριάς κος Κωνσταντίνος Τζήμας, ο γραμματέας του συμβουλίου του «Μεγάλου Μερά» κος Πέτκος Στέργιος, ο πρόεδρος του συμβουλίου «Μικρού Μερά» κος Τσιαπάρας Δημήτρης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς κα Αγορίτσα Τζήμα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολιβάδου (Π.Ο.Ξ) κος Τάσος Βασιάδης και ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Σελίου κος Στέργιος Κύρτσος.

Το γλέντι κι ο χορός κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες αφήνοντας σε όλους άριστες εντυπώσεις.


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ" ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε με επιτυχία την ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2012 στο σπίτι του Συλλόγου, την Τετάρτη 11/01 στις 6 το απόγευμα.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία πολλές φίλες και μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων κος Γεώργιος Τσίρης, και οι υπεύθυνες γυναικών κα Σιαμίκου Αθηνά, Μπάμνιατζη Κατερίνα και Αναστασίου
Φρειδερίκη που έκοψαν και την πίτα.Η τυχερή στην κοπής της πίτας που κέρδισε το "φλουρί"
ήταν η κα Ελευθεριάδου Μαρίκα, που αντιστοιχούσε σε
2 CDs του συλλόγου και ένα λεξικό της βλάχικης
γλώσσας.

Ο χορός και οι ευχές για χαρούμενη και δημιουργική χρονιά έκλεισαν την πολύ πετυχημένη και ζεστή αυτή εκδήλωση.

 


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Μια καλαίσθητη έκδοση με θέμα Το λαϊκό πολιτισμό των Βλάχων. Το εξώφυλλο κοσμεί μια φωτογραφία της δεκαετίας του '60, με παιδιά να παίζουν ένα παιχνίδι εποχής, καθώς και δυο ένθετες φωτογραφίες της δεκαετίας του '30 με ανάλογα παιχνίδια της εποχής εκείνης. Επίσης, δυο προσωπογραφίες ηλικιωμένων Βλάχων, φορέων της λαϊκής σοφίας. Στις άλλες σελίδες παρουσιάζονται, στη βλάχικη και ελληνική γλώσσα, στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού των Βλάχων: παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις, παραμύθια, τραγούδια, αινίγματα, ευχές, κατάρες, προσφωνήσεις, χαιρετισμοί, ξόρκια. Τα κείμενα συνοδεύονται από διάφορες αυθεντικές φωτογραφίες. Ένα σημαντικό ντοκουμέντο με αξιόλογα λαογραφικά, επιστημονικά και ιστορικά στοιχεία, που αξίζει να μελετηθεί από τον καθένα.

Το Ημερολόγιο διατίθεται:
Στα γραφεία του Συλλόγου, Βερόης και Εβραίων Μαρτύρων 1, τηλ. 2331064315
Στο Ξυλουργείο του Γ. Μανέκα, Γεωργίου Γουδί 30, τηλ. 2331066559
Στο Λογιστικό Γραφείο του Γκόγκου Γιάννη, Κεντρικής 11, τηλ. 2331065764
Στην Πίτσα Latino, έναντι 5ου Δημοτιού Σχολείου, τηλ. 2331072780
Στο καφενείο του Μιχάλη Βέρρου, γωνία Κεντρικής & Κονίτσης 56, τηλ. 2331066504.


ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το Νέο εκλεγμένο Δ.Σ. του «Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στα γραφεία του Συλλόγου την Κυριακή 11/12/2011.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής: 
Πρόεδρος: Τσίρης Γεώργιος
Α΄Αντιπρόεδρος: Τζίμας Αδάμος
Β΄Αντιπρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος
Γενικός Γραμματέας: Τούσικος Αντώνιος
Ειδικός Γραμματέας: Βέρρου Κορνηλία
Ταμίας: Μιχαηλίδης Νικόλαος
Υπεύθυνη Γυναικών: Σιαμίκου Αθηνά
Μέλη: Μέλιος Κωνσταντίνος και Μπάμιαντζη Κατερίνα.

Το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί όλα τα μέλη του, για την αθρόα συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής και την έμπρακτη στήριξη που έδειξαν με την ανανέωση των συνδρομών τους στο Σύλλογο. Η μαζική αυτή συμμετοχή και προσέλευση, καθώς και οι δραστηριότητες του συλλόγου και της περασμένης χρονιάς αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν από τα μέλη μας, αλλά και καθιστούν τον Σύλλογο μας Πρωτοπόρο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Το νέο Δ.Σ. υπόσχεται να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του Συλλόγου.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Π.Σ.Β. επίσης εκλέχθηκαν οι:
Γκαλαΐτσης Τάκης, Μπέκης Νικόλαος, Τσίρης Γεώργιος και αναπληρωματικός ο Πίσκος Δημήτριος.
Για την ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ εκλέχθηκαν oi: Ζιώγας Αντώνιος, Μπάτζιος Στέργιος από την Νάουσα και Τσιάνος Αντώνιος.


Εκδηλώσεις ανά Έτος