Εκδηλώσεις 2013

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, διοργάνωσε γιορτή για τα παιδιά σε εορταστικό κλίμα

Λάθος! ...Η πρώτη πρόταση πρέπει να είναι αυτή: «Τα Χριστούγεννα στο Σπίτι των Βλάχων» αποδείχτηκε μία γιορτή ανέλπιστα τόσο καλή. Μη βιαστείς να πεις πως περιαυτολογούμε, απλά δώσε λίγο χρόνο και θα σχηματίσεις την ίδια εντύπωση με μας:

Την περασμένη Παρασκευή, στις 20 του μήνα όπως θα θυμάσαι, είχαμε επισκέπτες. Το απόγευμα κατά τις 7 ήρθαν όλα τα παιδιά από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας και το ευτυχές είναι πως μαζί τους ήρθαν κι άλλα πολλά παιδιά. Οι γονείς τους τα συνόδευαν βέβαια, όμως έτσι γίναμε ακόμα πιο πολλοί. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου το επόμενο πρωί, μου είπε πως όλα τα παιδιά ήταν 80! Δεν πρόλαβα να τα μετρήσω από τον ενθουσιασμό μου βλέπεις! Ναι, ναι. Μεγάλος ενθουσιασμός! Γιατί τέτοιες μέρες του χρόνου, όλοι αγαπούν να παίρνουν αυτή την ικανοποίηση: Να στολίζουν το σπίτι τους, να στρώνουν τα καλά τους χαλιά, να εφοδιάζουν τα ντουλάπια με γλυκά και το ψυγείο με ποτά. Όλα τα είχαμε κάνει. Και ως οικοδεσπότες εκτιμήσαμε πως οι μεγάλοι προσκεκλημένοι μας έφεραν γλυκά και οι μικροί μοιράστηκαν μαζί μας τη χαρά να φτιάξουμε στολίδια από φυσικά υλικά για το φουντωτό μας δέντρο. Αχ, μόνο να έβλεπες τα μικρούλια με τι ζήλο έφτιαχναν τα γούρια για το νέο χρόνο και με πόση αποφασιστικότητα διάλεγαν υλικά από το καλάθι για να κάνουν το δικό τους, ξεχωριστό στολίδι! Μετά από καμιά ωρίτσα, χτύπησε το κουδούνι, έξαφνα! Δεν περιμέναμε άλλους. 

Αργά ή γρήγορα αισθανθήκαμε όλοι αφελείς , αφού είναι αδιανόητο η θεία Ελβήρα να μας ξεχάσει ειδικά τέτοιες μέρες. Ευτυχώς που ήταν και ο κύριος Τάκης εκεί και στα γρήγορα συντόνισε το θεατρικό παιχνίδι, έτσι, για να δώσουμε χαρά στη θεία! Το παράπονό της το ξέραμε... ήθελε να ακούσει από τα παιδιά αυτό που είχε μάθει να λέει κι η ίδια, ως παιδί: τα κόλιντα μέλιντα. Εννοείται πως δεν της χαλάσαμε χατίρι! Μετά δε, αφού πρώτα μας έδωσε κόλιντα (μανταρίνια, στραγάλια και σταφίδες) μας το ανταπόδωσε λέγοντάς μας ένα παραμύθι όπως είχε μάθει να το ακούει κι η ίδια, ως παιδί. Μετά καλά θα φαντάζεσαι, ότι χορέψαμε, τραγουδήσαμε... ανταλλάξαμε και δώρα! 

Μετά από όλα αυτά, είμαι σίγουρο πως ενθουσιάστηκες το ίδιο με μένα. Υπάρχει πιο μεγάλη δύναμη από μία παιδική φωνή; Υπάρχει πιο ζωντανή εικόνα από τα ήσυχα στόματα και τα προσηλωμένα παιδικά ματάκια; Υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από ένα κρυφό παιδικό γέλιο; Ή μήπως υπάρχει τίποτα πιο αισιόδοξο από ένα φανερό διάπλατο παιδικό χαμόγελο την ώρα του αποχαιρετισμού; Εσύ που έχεις τόσα πολλά, σίγουρα θα ξέρεις. Ένα τολμώ να πω: αν υπάρχει αυτό το θαύμα των Χριστουγέννων, το οποίο ψάχνουν οι άνθρωποι, τότε σίγουρα κρύβεται σε ένα παιδικό χαμόγελο. 
Τώρα ένα «ευχαριστώ» δε φτάνει. Ούτε στους γονείς, ούτε στα παιδιά, ούτε και σε σένα που μας ανέθεσες αυτή τη γιορτή. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο να ανταποδώσει αυτές τις στιγμές που ζήσαμε την Παρασκευή.

Λοιπόν, αφεντικό εμείς εδώ κάνουμε πολλή δουλειά. Φαίνεται να είναι και καλή! Τελικά δε, μη μας παρεξηγήσεις αλλά φέτος κάτι θα θέλαμε κι εμείς να ζητήσουμε: Αγαπημένε μας Άγιε Βασίλη, θέλουμε του χρόνου τέτοιο καιρό να είμαστε εμείς καλά και τα παιδιά ακόμα καλύτερα, γεροί και ενωμένοι, για να γιορτάσουμε έτσι αξέχαστα και τα επόμενα Χριστούγεννα!
Και του χρόνου με υγεία!

Η ομάδα των ξωτικών σου «Tiniramea DiVeria»


Bιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων / Di tu bana Armanjilor

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων / Di tu bana Armanjilor. Μια καλαίσθητη έκδοση το Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με σκοπό την προβολή της πολιτισμικής παράδοσης των Βλάχων γενικά και ειδικά των Βλάχων της Βέροιας, του Σελίου, του Ξηρολιβάδου, της Κουμαριάς και ευρύτερα του Βερμίου. 

Πρόκειται για ένα ιστορικό -φωτογραφικό Λεύκωμα στις σελίδες του οποίου αναδεικνύονται ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία των Βλάχων σε αναδρομή ενός αιώνα μέσω θεματικών ενοτήτων, όπως: οι Βλάχοι γενικά, οι Βλάχοι της Βέροιας και του Βερμίου (Κάτω Βερμίου, Ξηρολίβαδου, Κουμαριάς), η βλάχικη γλώσσα, ασχολίες των Βλάχων (κτηνοτροφία, μεταφορές, εμπόριο, βιοτεχνία, τυροκομεία, επαγγέλματα που χάνονται), δομή και οργάνωση της βλάχικης οικογένειας, ενδυμασία, γιορτές, τραγούδια, έθιμα και τρόπος ζωής των Βλάχων, προσφορά και ευεργεσίες των Βλάχων της Βέροιας. 

Το υλικό του ιστορικού-φωτογραφικού Λευκώματος παρουσιάζεται μέσα από κείμενα, ντοκουμέντα και κυρίως σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το 1900 ως σήμερα. Ένα σημαντικό ντοκουμέντο με αξιόλογα λαογραφικά , επιστημονικά και ιστορικά στοιχεία, που αξίζει να μελετηθεί από τον καθένα.

Το βιβλίο διατίθεται:

 • Στα γραφεία του Συλλόγου, Βερόης και Εβραίων Μαρτύρων 1, τηλ. 2331064315. Κινητό προέδρου κ. Πϊσκου : 6931431514
 • Στο βιβλιοπωλείο Φωτόδεντρο, Μητροπόλεως 21, Βέροια, 
  τηλ. 2331074503
 • Στο βιβλιοπωλείο Ανθολόγιο, Εδέσσης 19, Βέροια, 
  τηλ. 2331023033
 • Στις Γραφικές Τέχνες, Κεντρικής 154, Βέροια, τηλ. 23310 20796
 • Στο Φαρμακείο του Δημήτρη Παράσχου, στα Παλατίτσια, 
  τηλ. 2331092260 και 6944393179.

Παραγγελίες ηλεκτρονικά μπορούν να γίνουν στα email:


Επίσκεψη στις Σέρρες

Μια δεκαμελής αποστολή του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Πίσκο, επισκέφθηκε την Κυριακή ( 6-10-2013 ) το Σύλλογο Βλάχων Σερρών. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στους δυο Συλλόγους, οι οποίες χρονολογούνται από τα πρώτα Ανταμώματα στα μέσα της δεκαετίας του '80. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αποστολή από το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Σερρών ήταν θερμότατη και η φιλοξενία μοναδική. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας παρόντες ο πρόεδρος του Συλλόγου Τσίκος Γ., ο αντιπρόεδρος ( και αντιδήμαρχος Σερρών ) Γαλάνης Στ., η ταμίας Βέρρου Γ. και άλλα μέλη του Δ/Σ , καθώς και ιδρυτικά μέλη και στελέχη του Συλλόγου.

Τα μέλη της αποστολής παρέστησαν στον αγιασμό για την αρχή της νέας χρονιάς των χορευτικών και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Συλλόγου των Βλάχων Σερρών. Το Μουσείο είναι εκπληκτικής ομορφιάς και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες ( παιδική ηλικία και παιχνίδια, κτηνοτροφία, επεξεργασία μαλλιού και υφαντά, ράψιμο ρούχων και ενδυμασία, γάμος ) περνάει μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη ζωντανή όλη η βλάχικη παράδοση και ζωή. 
Στο πλούσιο τραπέζι που στήθηκε στο Σύλλογο Βλάχων Σερρών, οι ποικίλες συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με τους Βλάχους από την ίδρυσή των Συλλόγων κράτησαν ώρες και, όπως συνηθίζεται στα βλάχικα γλέντια , τα τραγούδια στη βλάχικη γλώσσα κυριάρχησαν. Όπως πάντα, η απόδοση των τραγουδιών από τους φίλους Βλάχους των Σερρών υπήρξε αυθεντική, με κύριο χαρακτηριστικό τις αντιφωνίες. 

Νωρίς το απόγευμα , η αποστολή μετά τον καφέ στο κάστρο (Κουλάς) των Σερρών με θέα την πόλη των Σερρών, επισκέφθηκε το Χιονοχώρι ( Καρλίκιοϊ ), το γενέθλιο τόπο πολλών από τα μέλη του Συλλόγου Βλάχων Σερρών. Για πολλά από τα μέλη της αποστολής που είχαν ξαναπάει παλιότερα στο Χιονοχώρι, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Στη θέση του ερειπωμένου παλιού χωριού αντίκρισαν ένα νέο χωριό με καινούρια πέτρινα σπίτια σαν παλάτια, με καλντερίμια και πλακόστρωτες πλατείες υπό κατασκευή, γενικά χωριό που αναγεννιέται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην παράδοση.
Αργά το απόγευμα, η αποστολή αναχώρησε από τις Σέρρες για την επιστροφή στη Βέροια με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια το Σύλλογο Βλάχων Σερρών για την ανεπανάληπτη φιλοξενία. Όλες αυτές τις ώρες , το προεδρείο, καθώς και πολλά από τα ιστορικά μέλη του Συλλόγου Βλάχων Σερρών (Κοκώνης Γ., Ταράσης Γ., Ταΐρης Στ., Ταράσης Γ., Φάκης Β., Βέρρος Μ., Ζάρκος Δ., οι γυναίκες τους και πολλοί άλλοι) ήταν παρόντα, ακούραστα και πρόθυμα να κάνουν την επίσκεψή μας όσο γίνεται πιο ευχάριστη. Υποσχόμαστε ότι θα « ανταποδώσουμε τα ίσα » στους φίλους των Σερρών.


Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας σε εκδήλωση στο Ζάππειο

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στη μουσικοχορευτική εκδήλωση που οργάνωσε η ΠΟΠΣΒ στην καρδιά της Αθήνας, στο Ζάππειο, αυτό το σύμβολο της βλάχικης ευεργεσίας και ευποιίας, το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη. Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας συμμετείχε με σαράντα χορευτές, με έναν από τους δασκάλους του χορού, το Σταμάτη Χρυσή, απέδωσε με αυθεντικότητα τους βλάχικους χορούς και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Βεροιείς που διαμένουν στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση του Ζαππείου, που άρχισε γύρω στις επτά το απόγευμα, συμμετείχαν γύρω στους τριάντα Συλλόγους από τους 107 της ΠΟΠΣΒ και περίπου χίλιοι χορευτές. Για ώρες, το βλάχικο κλαρίνο αντιλάλησε στο κέντρο της Αθήνας. Το βλάχικο τραγούδι που κυριάρχησε τη βραδιά και η βλάχικη γλώσσα ήταν ένας φόρος τιμής για τους Βλάχους ευεργέτες, που με τα ευεργετήματά τους κόσμησαν την Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν και πολλοί μη Βλάχοι οι οποίοι είδαν να παρελαύνει μπροστά τους αυτός ο πολιτιστικός πλούτος που δεν έχει καμιά σχέση με τα απαξιωτικά στερεότυπα για τους Βλάχους που –δυστυχώς- ακόμη κάποιοι τα συντηρούν. Πριν από την κεντρική εκδήλωση, προηγήθηκε επίσκεψη όλων των χορευτών στην Ακρόπολη, το πολιτιστικό αυτό σύμβολο, όπου και βγήκαν οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες, και στη συνέχεια οι χορευτές με τη συνοδεία των μουσικών σχημάτων, διασχίζοντας κεντρικούς πεζόδρομους της Αθήνας , έφτασαν στο χώρο της κεντρικής εκδήλωσης στο Ζάππειο.

Την επόμενη ημέρα, τα μέλη της αποστολής του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και κεντρικά σημεία της Αθήνας (Θησείο, Πλάκα, Μοναστηράκι κ.τ.λ.). Αργά το βράδυ , η αποστολή επέστρεψε στη Βέροια, με τις καλύτερες εντυπώσεις. Να επισημανθεί ότι η αποστολή του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας έγινε, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για το Σύλλογο, αποκλειστικά με έξοδα του καθενός συμμετέχοντος, και αυτό καταδεικνύει ότι οι χορευτές στηρίζουν με προσωπικές θυσίες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Σύλλογο.

P.S. Το Δ/Σ το Συλλόγου αισθάνεται βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια το φίλο του Συλλόγου Στέφανο Τσαραόση, Βλάχο από το Κεφαλόβρυσο ( Mitsjidei ) Ιωαννίνων και διαμένοντα στην Αθήνα, για τη φωτογραφική και βιντεογραφική κάλυψη του Συλλόγου στις εκδηλώσεις του Ζαππείου.


Εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας στο Σέλι

Για 13η συνεχόμενη χρονιά έγιναν με επιτυχία στο ΣΕΛΙ οι εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, με την ευκαιρία την γιορτή της Παναγίας τον 15Αυγουστο. 
Την Παραμονή της εορτής της Παναγίας έγινε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους του χωριού, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και με παιδιά του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές Βλάχικες στολές της περιοχής να υποβαστάζουν την εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια της περιφοράς.

Στις 9:00 το βράδυ ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας χόρεψε στην πλατεία του χωριού με 40μελές συγκρότημα και πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια της περιοχής στην Βλάχικη γλώσσα. Η μπάντα των Φώτη Καραβιώτη και Δημήτρη Παράσχου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το γλέντι που κράτησε μέχρι τις 4:00 το πρωί διασκεδάζοντας τον κόσμο που δεν σταμάτησε να χορεύει και να διασκεδάζει με την κρυστάλλινη και μοναδική φωνή του τραγουδιστή Γιώργου Μανέκα.
Το κέφι, η συμμετοχή στον χορό και η διάθεση του κόσμου την φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα θερμή και εντυπωσιακή.

Ο Σύλλογος Βλάχων θα ήθελε να τονίσει το γεγονός ότι διοργάνωσε αποκλειστικά με δικά του έξοδα την όλη εκδήλωση, και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο παρά την οικονομική κρίση και τα λιγοστά έσοδα που έχει μόνον από τις εισφορές των μέλων του. Εκφράζει την λύπη του και την δυσαρέσκειά του για τις αίολες υποσχέσεις που είχε για οικονομική βοήθεια στην συγκεκριμένη εκδήλωση από τοπικούς παράγοντες, καταστήματα και συλλόγους που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Άλλωστε η παροιμία του σοφού λαού μας το λέει: « Το τάξιμο δεν χαλάει κανέναν το δόσιμο χαλάει …»


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ & ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 6 & 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

Κατενθουσιασμένοι και με ένα πλήθος εικόνων, παραστάσεων και συναισθημάτων επέστρεψαν από την διήμερη εκδρομή οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας την Κυριακή το βράδυ.

Στην εκδρομή αυτή, που έγινε μετά από τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Πίσκου και του αντιπροέδρου Γιώργου Τσίρη σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο των αδελφών Τσέα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να ενημερωθούμε για τα Ελληνικά χωριά και τις Ελληνόφωνες περιοχές της Βορείου Ηπείρου από Ξεναγό που το πρακτορείο φρόντισε να μας συνοδεύει σε όλο το ταξίδι.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η «άναρχη» ανοικοδόμηση της παραθαλάσσιας πόλης των Αγίων Σαράντα που βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος αλλά και η επίσκεψη μας στην πανέμορφη πόλη του Αργυροκάστρου που από το 2005 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αξέχαστη επίσης και με ξεχωριστά συναισθήματα υπερηφάνειας θα μας μείνει η επίσκεψη μας στο μοναδικό μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους προασπίζοντας την ελευθερία της πατρίδος μας το 1940.

Συγχαρητήρια αξίζουν στο Δ.Σ. του συλλόγου για την πολύ επιτυχημένη εκδρομή που διοργάνωσε αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες, μέλη και φίλους, που για άλλη μια φορά στήριξαν την δραστηριότητα αυτή του Συλλόγου με την μεγάλη συμμετοχή τους.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ 29o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΗΝ KATΕΡΙΝΗ ΜΕ 50ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΕΥΤΩΝ

Την Κυριακή 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι 3ήμερες εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος των Βλάχων με διοργανωτή την Π.Ο.Π.Σ.Β.,που έγινε στην Κατερίνη και στο Χοροστάσι της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου.

Υπήρξε, όπως πάντα, μεγάλη συμμετοχή συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα και περίπου 1500 χορευτές παρέλασαν στο κέντρο της Κατερίνης και χόρεψαν κατά περιοχή σε ξεχωριστές ομάδες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Εντυπωσιακή, κατά γενική ομολογία, ήταν και αυτή τη φορά η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας το Σάββατο βράδυ στην πλατεία της Κατερίνης και την Κυριακή στον «Μεγάλο Χορό», «Κόρλου Μάρι» στο Χοροστάσι της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου, με συμμετοχή 50χορευτών χόρεψαν και θερμά χειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό και με την συνοδεία του Φώτη Καραβιώτη στο κλαρίνο και την ξεχωριστή κρυστάλλινη φωνή του Φώτη Τράσια στο τραγούδι.

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο Αντάμωμα Βλάχων (1985) έγινε στο Σέλι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και στάθηκε η αφορμή να γνωριστούν καλύτερα οι Σύλλογοι Βλάχων μεταξύ τους και να ιδρυθεί η Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. 

Στη Βέροια και το Σέλι έγιναν και το 2ο και το 3ο Αντάμωμα Βλάχων και , γενικά , τα έξι (6) από τα δέκα (10) πρώτα Ανταμώματα.

Οι δράσεις του Συλλόγου δεν περιορίζονται μόνο στη συμμετοχή στα Ανταμώματα. Πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων και μελών του Συλλόγου μας είναι η διάσωση και προβολή της Βλάχικης γλώσσας που ακόμα ομιλείται στην περιοχή μας αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος και των Βαλκανίων.

 


Αποχαιρετιστήριες γιορτές στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Δύο πολύ όμορφες γιορτές οργανώθηκαν, την εβδομάδα που πέρασε, στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

Την Τετάρτη (29-5-2013) , στις εννιά το βράδυ, τα χορευτικά τμήματα (παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων, ανδρών και γυναικών), καθώς και η χορωδία του Συλλόγου ολοκλήρωσαν τις πρόβες τους για τη φετινή περίοδο. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων αυτών ετοίμασαν μια πολύ όμορφη αποχαιρετιστήρια βραδιά. Οι παριστάμενοι γεύτηκαν πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί, αλλά πάνω από όλα, ένιωσαν έντονες συγκινήσεις από τα βλάχικα τραγούδια και τους χορούς που κάλυψαν όλη τη βραδιά. Τα διάφορα τμήματα του Συλλόγου (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων) παρουσίασαν βλάχικους χορούς με μοναδική ακρίβεια, αισθαντικότητα και αυθεντικότητα, και έδειξαν την πολύ σοβαρή δουλειά που κάνουν οι δάσκαλοι των χορευτικών τμημάτων Αντώνης Κουκουτέγος, Γιάννης Πλιάτσικας, Σταμάτης Χρυσής, Κώστας Μέλιος, Ελένη Φουνταλή, καθώς και ο υπεύθυνος της χορωδίας Γιώργος Μανέκας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Πίσκος ευχαρίστησε τους υπευθύνους των τμημάτων αυτών για την αφιλοκερδή, επί χρόνια, προσφορά τους και το Δ/Σ του Συλλόγου απένειμε σε όλους αναμνηστικά δώρα.

Την Παρασκευή (31-5-2013) έληξαν τα μαθήματα όλων των τμημάτων της πρώτης επαφής με τη βλάχικη γλώσσα που λειτουργούν στο Σύλλογο. Με την ευκαιρία αυτή οργανώθηκαν πλούσιες εκδηλώσεις στο Σύλλογο που άρχισαν στις επτά το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. Τη βραδιά αυτή, το παιδικό τμήμα επαφής με τη βλάχικη γλώσσα μέσα από το τραγούδι παρουσίασε δείγματα της δουλειάς ( τραγούδια και διαλόγους στη βλάχικη γλώσσα) που έγινε το χειμώνα , με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του τμήματος Τάκη Γεωργίου και του συνεργάτη του Νίκου Αυγέρου.

Σε όλα τα παιδιά διανεμήθηκαν αναμνηστικά δωράκια, καθώς και ένα CD και ένα βιβλίο, τα οποία επιμελήθηκε με πολύ μεράκι και ευαισθησία ο Τάκης Γεωργίου, με το περιεχόμενο των μαθημάτων βλάχικης γλώσσας.

Στις δυο αυτές εκδηλώσεις συμμετείχαν πάρα πολλοί , κυρίως γονείς παιδιών. Εκ μέρους του Δ/Σ και των διάφορων Επιτροπών του Συλλόγου, που τα μέλη τους ήταν όλα παρόντα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Πίσκος ευχαρίστησε όλα τα μέλη των χορευτικών και της χορωδίας για τη συνεπή παρουσία τους και την άψογη συνεργασία με τους υπευθύνους και αφού τους ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ανανέωσε το ραντεβού για το φθινόπωρο.


ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο έγινε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας η εκδήλωση με την προβολή ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Η αναπαράσταση του κατεβάσματος των προβάτων από τα βουνά στα χειμαδιά «CALIA TRI ARNIOU».

Ήταν μια εκδήλωση που στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν, να μάθουν, να θυμηθούν οι παλαιότεροι για ένα δρώμενο που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ζωή των Βλάχων προγόνων μας.

Πρόκειται για το έθιμο όπου οι Βλάχοι μάζευαν τα γιδοπρόβατα τους από βουνά όπου περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες, και ξεκινούσαν το ταξίδι για τους χειμερινούς προορισμούς διαβίωσης, τα χειμαδιά.

Ο τρόπος αυτός τείνει να εξαφανιστεί λόγω του εκσυγχρονισμού της κτηνοτροφίας και της αλλαγής του τρόπου μεταφοράς των γιδοπροβάτων στις μέρες μας.

Η αναπαράσταση αυτή που καταγράφηκε σε βίντεο (ταινία μικρού μήκους), είναι ένα υπερπολύτιμο στοιχείο για τους μελλοντικούς ερευνητές για την ζωή των Βλάχων, και πρωταγωνίστησαν μέλη του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, στην στάνη του Κου ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑ στην περιοχή ΣΙΔΕΡΑΚΙ στο άνω ΣΕΛΙ σε υψόμετρο 1300 τον Οκτώβριο του 2012.

Στην ταινία μικρού μήκους αυτή το σενάριο το επιμελήθηκε η «Επιτροπή αναπαραστάσεων» του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, τα κείμενα ήταν του Κου Τάκη Γκαλαΐτση, την αφήγηση πραγματοποίησε η Κα Νανά Μπιζόγλη, τους υπότιτλους επιμελήθηκε ο Κος Τάκης Καραγιάννης,την μουσική επένδυση την έκανε ο Κος Γιώργος Μανέκας, έπαιξαν οι μουσικοί κλαρίνο ο Δημήτρης Παράσχος, λαούτο ο Αποστόλης Πιντζιλαίος, ντέφι ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ενώ τραγούδησαν ο Γιώργος Μανέκας και ο Κώστας Μέλιος.

Την βιντεοσκόπηση την έκανε ο Κος Κυριάκος Ζιάκας.
Το βίντεο DVD διατίθεται από τα γραφεία του Συλλόγου στην τιμή των 10€.
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους παραπάνω συντελεστές της ταινίας αυτής και να τους συγχαρεί Δημόσια για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.


ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ «ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με χορό, τραγούδι και πολύ κέφι γιόρτασαν οι φίλες και τα μέλη του «Τμήματος Γυναικών» του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας την περασμένη Τετάρτη 6 Μαρτίου την Γιορτή της Γυναίκας στο "απογευματινό" που διοργανώθηκε.

Σε μια γεμάτη από γυναίκες αίθουσα της Λέσχης αξιωματικών, η ορχήστρα του Βλάχου καλλιτέχνη στο κλαρίνο, Δημήτρη Παράσχου έπαιξε και συνόδευσε την μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα στο τραγούδι. 


Η συμμετοχή στα βλάχικα τραγούδια και στους Βλάχικους χορούς ήταν καθολική και όλες οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη βραδιά.Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Πίσκος Δημήτριος και παρευρέθη η δήμαρχος κα Χαρούλα Ουσουτζόγλου. Παρευρέθησαν επίσης η πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Κουμαριάς «Η Ντόλιανη», κα Αγορίτσα Τζήμα, και η σύζυγος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας κα Εύη Κοσμίδου –Πίσκου.

Οι υπεύθυνες του τμήματος γυναικών και μέλη του Δ.Σ., βραβεύσαν με τιμητικές πλακέτες για την πολυετή προσφορά τους στον Σύλλογο τις:

1) ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ ΕΛΒΙΡΑ
2) ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΓΙΑ 
3) ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΕΛΛΑ 
4) ΚΑΠΡΑΡΑΣ ΕΛΕΝΗ-ΝΙΤΣΑ 
5) ΑΥΓΕΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 
6) ΘΕΟΔΩΡΙΚΑ ΗΛΙΑΝΝΑ 
7) ΣΥΡΜΟΥΛΑ -ΠΕΤΚΟΥ-ΜΑΝΕΚΑ 
8) ΜΠΑΜΝΙΑΤΖΗ -ΤΣΙΑΡΤΣΑΝΗ-ΙΩΑΝΝΑ.

Οι γυναίκες του Συλλόγου ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια παρόμοια επιτυχημένη κι ευχάριστη βραδιά και για την επόμενη χρονιά.


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ» ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε με επιτυχία την ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2013 στο σπίτι του Συλλόγου, την Τετάρτη 9/01 στις 6 το απόγευμα.
Πλήθος γυναικών τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου μας Κος Δημήτριος Πίσκος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος καρκινοπαθών κα Μαρίνα Ψωμιάδου.


Το Νέο Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το νέο Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» την περασμένη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου μετά τις εκλογές της 9ης Δεκεμβρίου κι η σύνθεση του έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος.
Α'Αντιπρόεδρος: Τσίρης Γεώργιος.
Β'Αντιπρόεδρος: Μπαμνιατζή Κατερίνα.
Γενικός Γραμματέας: Τούσικος Αντώνιος.
Ειδικός Γραμματέας: Μέλιος Κωνσταντίνος.
Ταμίας: Μιχαιλίδης Νικόλαος (Κουτόβας).
Υπεύθυνη Γυναικών: Σιαμίκου-Τίκα Αθηνά.
Μέλη: Αναστασίου Φρειδερίκη & Τσαμήτρου Κατερίνα.


Εκδηλώσεις ανά Έτος