Εκδηλώσεις 2014

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ,
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΤΕ

         


Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του 2015 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2015, με θέμα «Τα Τοπωνύμια του ανατολικού Βερμίου », και συγκεκριμένα στα Βλάχικα χωριά Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά. H επιλογή του θέματος έγινε , με σκοπό να καταγραφούν τα τοπωνύμια της περιοχής όσο ζουν ακόμη αυτοί που τα βίωσαν σε όλη τη ζωή τους και τα θυμούνται. Τα ονόματα, καθώς τα έβαζε ο λαός και όχι συγκεκριμένες υπηρεσίες, κουβαλούν ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού, της ποικιλότητας που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.

Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων, πρώην και νυν δασοφύλακες των παραπάνω περιοχών, για την ορθή καταγραφή αλλά και την εξέλιξη της ονοματολογίας των περιοχών γύρω από τα συγκεκριμένα Βλαχοχώρια.

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία που διασώζει την παλιά φυσιογνωμία του Σελίου, όπως ήταν το 1923 όλο από πέτρα, ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν παλιές φωτογραφίες από τοποθεσίες του Σελίου, Ξηρολιβάδου και Κουμαριάς, που ανακαλούν στη μνήμη, τουλάχιστο των πιο ηλικιωμένων, ευχάριστες στιγμές από την ξέγνοιαστη καλοκαιρινή ζωή στο βουνό: Ντουκάτα/La Ducata, Πριόνια/La Prionji , Ντέμου/La Demlu, Αληχότζια/La Alihodzia, Πεύκα/La Chinji, Πηγαδίτσα/La Barits, Όμορφο Ποδαρικό/La Tsiorlu atselu m(u)shiatlu, Μικρή Παναγία/La Sta-Maria Njica, Κρυόβρυση/La Aratsili και άλλες.

Στο εισαγωγικό κείμενο γίνεται λόγος – γενικά - για τις μετονομασίες στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα γνώσης των παλιών ονομάτων, ενώ τα τοπωνύμια του κάθε χωριού αναφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν παράλληλα οδηγούς για πορείες στο Βέρμιο.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την ονοματολογία του Βερμίου και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα τηλέφωνα:

1. Τούσικος Αντώνιος: 6979117191 (Πρόεδρος)
2. Πίσκος Δημήτρης (6931431514) (Αντιπρόεδρος)
3. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 (Γραμματέας)
4. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 (Ταμίας)
5. Χατζή Μελίνα 6932676994 (Υπεύθυνη Γυναικών)


Νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας Ο Αντώνης Τούσικος 
διευθυντής των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών «ΛΕΞΙΣ»

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το νέο Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» την περασμένη Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου μετά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου κι η σύνθεση του έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Τούσικος Αντώνιος 
Α΄ Αντιπρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Γκαλαΐτσης Ηλίας
Γενικός Γραμματέας: Μητριτώνης Ιωάννης
Ειδικός Γραμματέας: Μπέτσα Ολυμπία
Ταμίας: Τσίρης Γεώργιος
Υπεύθυνη Γυναικών: Χατζή Μελίνα
Μέλη: Μιχαηλίδης Νικόλαος (Κουτόβας) & Βόλκος Ιωάννης.


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2014


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε μια «αποχαιρετιστήρια βραδιά» με Βλάχικο γλέντι και εδέσματα για τα χορευτικά τμήματα που λειτούργησαν κατά την διάρκεια του χειμώνα και απένειμε αναμνηστικά δωράκια στους Χοροδιδασκάλους που αφιλοκερδώς για ακόμη μια χρονιά έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και τον πολύτιμο χρόνο τους για να λειτουργήσουν όλα τα χορευτικά τμήματα και τα τμήματα Χορωδίας και εκμάθησης της Βλάχικης Γλώσσας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κος Δημήτριος Πίσκος ευχαρίστησε όλους τους χορευτές, Χοροδιδασκάλους και τους παρευρισκόμενους στο γλέντι για την έμπρακτη και ενεργή στήριξη και συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Αναμνηστικά δώρα για την αφιλοκερδή προσφορά τους δόθηκαν στους:

1)Γιώργο Μανέκα, για τον συντονισμό της Χορωδίας του Συλλόγου και την διδασκαλία Βλάχικων Τραγουδιών
2) Αντώνη Κουκουτέγο Χοροδιδάσκαλο στο τμήμα νεολαίας και στο τμήμα γυναικών,
3) Σταμάτη Χρυσή και Γιάννη Πλιάτσικα Χοροδιδασκάλους του τμήματος αντρών,
4)Τάκη Γεωργίου συντονιστή για την εκμάθηση της Βλάχικης Γλώσσας στα μικρά παιδιά και υπεύθυνο των Θεατρικών σκετς,
5) Νικόλαο Αυγέρο, για την προσφορά του στην εκμάθηση των Βλάχικων τραγουδιών και γλώσσας,
6)Τασούλα Πίσκου και Αναστασία Μπουγιάκα υπεύθυνες για τα παιδικά Χορευτικά Τμήματα.

Ο χορός και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ τίμησε με πολιτικό μνημόσυνο ΤΟN ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΑΠΑ, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου και αγαπητό φίλο

Μια λιτή και σεμνή τελετή διοργάνωσε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας την περασμένη Τετάρτη στο «σπίτι» των Βλάχων, στις 8:30 το βράδυ, πραγματοποιώντας πολιτικό μνημόσυνο, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον αδόκητο και απρόσμενο θάνατο του πρώην προέδρου, αγαπητού και καλού φίλου Γιώργου Πράπα, του γνωστού γυναικολόγου. 

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Κος Τάκης Γεωργίου και αδερφικός φίλος του εκλιπόντος, παρουσίασε με τη σύντομη ομιλία του , τη διαδρομή του Γιώργου Πράπα από τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στη Βιέννη, τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την κοινωνική και επιστημονική καταξίωσή του ως γιατρού επιστήμονα και αγαπητού σε όλους συμπολίτη στην κοινωνία της Βέροιας. 

Ακολούθησε προβολή ολιγόλεπτης ταινίας με φωτογραφίες και βίντεο, με χαρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή και το πλούσιο έργο του Γιώργου Πράπα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στους παρευρισκομένους που είχαν γεμίσει την αίθουσα προβολών του Συλλόγου. Η άψογη επιμέλεια του βίντεο που έγινε από τον κ. Τάκη Καραγιάννη έδωσε την αφορμή να πουν δυο λόγια αυθόρμητα από καρδιάς για τον εκλιπόντα, φίλοι που πήραν το λόγο.

Με μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια παρακολούθησαν τη σεμνή τελετή η αδελφή του εκλιπόντος κ. Ροζαλία Τσιαμήτρου και η σύζυγος και αγαπημένη σύντροφος του Γιώργου Πράπα, κ. Νίκη Πράπα –Αηδονίδου, η οποία και ευχαρίστησε το Δ.Σ του Συλλόγου και όλους τους συμμετέχοντες στην τιμητική αυτή βραδιά.


Χορός Νεολαίας του Λαογραφικού Συλλόγου των Βλάχων της Βέροιας

Εκείνο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 24 του μήνα Μάρτη ήταν, όλοι μαζί υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί: καλωσορίσαμε την άνοιξη με γλέντι αυθεντικό, με χαμόγελο. Ο χώρος του OLAlive ήταν ατμοσφαιρικός, καθόλα κατάλληλος για μία συνάντηση νέων και έτοιμος να γεμίσει ασφυκτικά. Επιπλέον, τα τραγούδια και η διάθεση των μουσικών αδιαμφισβήτητα υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες για μία βραδιά με την προοπτική να μείνει αξέχαστη. Η παρέα συμπληρώθηκε από φίλους που ήρθαν από την Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, τα Λιβάδια Πάικου και από το Νεόκαστρο και από μόνο του αυτό το γεγονός στάθηκε ικανό να μας γεμίσει με όρεξη για γλέντι μέχρι πρωίας και αισιοδοξία. 
Κάπως έτσι, η διάθεση και των 250 ατόμων που συναντηθήκαμε για να περάσουμε καλά δεν γινόταν να μην εκτοξευτεί στη σφαίρα της ανεξίτηλης καλοπέρασης και της ανεπανάληπτης ευφορίας.

Είναι αυτή η ευφορία που πηγάζει από την ανιδιοτελή αγάπη. Αυτή η αγάπη πηγάζει από τον παλμό και δημιουργεί τη μελωδία. Αυτού του είδους η αγάπη είναι το οξυγόνο της παράδοσης, με αυτήν μπορεί να επιβιώσει το βλάχικο τραγούδι και να δοθεί πνοή στην προοπτική του μέλλοντος. Αυτή η αγάπη δε διδάσκεται. Ούτε μεταδίδεται. Υπάρχει απλά και επιβεβαιώνει πως έστω και μόνο αυτή είναι η αρχή για όλα. Η αρχή και το τέλος του βλάχικου πολιτισμού, του πολιτισμού μας.

Τα μέλη της Νεολαίας του Λαογραφικού Συλλόγου των Βλάχων της Βέροιας, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας τίμησαν αλλά και σε όλους όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της βραδιάς. Ευχαριστούμε τη «Γραφική Τέχνη» και τους επαγγελματίες μουσικούς- Γιώργο Μανέκα, Φώτη Καραβιώτη, Θωμά Γρηγορόπουλο , ορχήστρα Δημήτρη Παράσχου και dj Γιώργο Παπαγιάννη, για την προσφορά τους στον Χορό Νεολαίας που διοργανώσαμε.

...Και θυμηθείτε, αγάπη μόνο! #vreari_mangi
Kαλή Αντάμωση!
 


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

«ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ »

ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ.


Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση με παιδικά χορευτικά της περιοχής μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι της Βέροιας το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Χώρο Τεχνών.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο και από παιδικές φωνές στους διαδρόμους του Χώρου Τεχνών του Δήμου Βέροιας, το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου Βλάχων Βέροιας απέσπασε το θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους για την άψογη εμφάνιση του στους βλάχικους χορούς της περιοχής μας.

Η δασκάλα των μικρών παιδιών, Κα Πίσκου Αναστασία, είναι άξια συγχαρητηρίων για την δουλειά που κάνει και φάνηκε από το σωστό στήσιμο του 20μελούς χορευτικού των μικρών παιδιών, την επιλογή των χορών που ανέδειξαν το ταλέντο των μικρών μας φίλων πάνω στην σκηνή, και την άριστη εμφάνιση των στολών του χορευτικού!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να συγχαρεί το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων, αλλά και όλες τις κυρίες που εργάστηκαν τόσο άοκνα, δημιουργικά και αθόρυβα, για την πολλή πετυχημένη και άψογη οργανωτικά εκδήλωση.


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ»
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ.

Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι γυναίκες, φίλες και μέλη, του τμήματος Γυναικών του «Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» την περασμένη Δευτέρα 10 Μαρτίου στην «Λέσχη Αξιωματικών» με αφορμή την Γιορτή της Γυναίκας στο «απογευματινό» που διοργανώθηκε.

Σε μια γεμάτη από γυναίκες αίθουσα της Λέσχης αξιωματικών, η ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου έπαιξε και συνόδευσε την μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα στο τραγούδι.

Η συμμετοχή στα βλάχικα τραγούδια και στους Βλάχικους χορούς ήταν καθολική και όλες οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν, να συζητήσουν και να χορέψουν σε ένα υπέροχο απογευματινό.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Δημήτρης Πίσκος, καλωσορίζοντας όλες τις παρευρισκόμενες που για ακόμη μια φορά στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν την παρουσία τους η Δημοτική Σύμβουλος κ. Γαϊτάνου Χριστίνα και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας Κ. Ψωμιάδου Μαρίνα.

 


ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ «ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ»
ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η πρόσκαιρη βροχόπτωση δεν στάθηκε εμπόδιο για τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας να διοργανώσει για μία ακόμη χρονιά με μεγάλη επιτυχία το δρώμενο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, την περασμένη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στο σπίτι των Βλάχων.

Πιστοί φίλοι, μέλη και καλεσμένοι από άλλα μέρη της Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην αυλή του σπιτιού του Συλλόγου, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα ψητά με κρασί, τσίπουρο και πολλά εδέσματα που πολύ πρόθυμα προσέφεραν οι υπεύθυνοι του συλλόγου.

Η φωνή του Γιώργου Μανέκα και η μουσική των Φώτη Καραβιώτη, Δημήτρη Παράσχου και του Κώστα Μακρή από την Προσοτσάνη Δράμας έπαιζε διάφορες Βλάχικες μελωδίες χαρίζοντας μοναδικές στιγμές διασκέδασης και κεφιού στους παρευρισκόμενους. 
Το γλέντι «άναψε» όταν μέλη τους συλλόγου ντυμένοι με τις γνήσιες παραδοσιακές στολές έδωσαν πολύχρωμη και εύθυμη νότα συμπαρασύροντας όλους στο χορό.
Το μπουλούκι με τις παραδοσιακές στολές και ο κόσμος που το συνόδευε, περιηγήθηκαν στους δρόμους της πόλης, στην αγορά της Βέροιας, στην οδό Ελιάς ξεσηκώνοντας περαστικούς και καταστηματάρχες με τους ήχους των κλαρίνων και των νταουλιών να πάρουν μέρος στον χορό, δίνοντας το ξεχωριστό χρώμα που ταιριάζει στις αποκριές, καταλήγοντας στην πλατεία Δημαρχείου και έστησαν ένα γλέντι που διήρκησε πολλές ώρες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του πρώην προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και υποψήφιου για τον Δήμο Βέροιας στις προσεχείς εκλογές Κου Νικόλαου Μπέκη , που ντυμένος όπως κάθε χρόνο, με την παραδοσιακή του Βλάχικη στολή, χόρεψε τον αγαπημένο του χορό τσάμικο (τα μάγια) αποσπώντας το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δημοτικός Σύμβουλος Κος Νικόλαος Τσαμήτρος και ο σύμβουλος Δημοτικής κοινότητας Βέροιας Κος Γιώργος Μπιλέκας.

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης, την Δήμαρχο Βέροιας Κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, την Δημοτική Σύμβουλο Κα Βέτα Αρχοντάκη – Γεωργίου, και την υπεύθυνη προγράμματος της Κ.Ε.Π.Α. Κα Νανά Καραγιαννίδου.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς του Συλλόγου μας για τις ποικίλες προσφορές των προϊόντων τους, που για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με μεγάλη προθυμία, και τους οποίους αναφέρουμε παρακάτω:
Τους κτηνοτρόφους Βόλκο Ιωάννη, Κύρτσο Στέργιο και Κοντοκώστα Γιώργο, τους εμπόρους κρεάτων Αφοί Γ. Γαλλίκα , τον Μπουτζόλα Μανώλη, το «Αγρόκτημα» Θάνος, την «Φάρμα» Κουτσιώφτη, τα κρεοπωλεία Αφοί Χατζημασούρα και Καδόγλου Σταύρου, τα καταστήμαατα τυροκομικών Μπλατσιώτη Κωνσταντίνου και Πατσιαβούρα Νίκου, το κατάστημα «Στάσου Μύγδαλα» του Βασίλη Χασιώτη, τον φούρνο του Κώστα Χοντραντώνη, την ταβέρνα « Ο Πλάτανος» του Στέλιου Καλτσίδη, τους οινοπαραγωγούς Καραγιάννη Γιώργο και Μπέλλα Γιώργο από τον Τρίλοφο, τα οινοποιεία «Μπουτάρη» και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Γιώργο Κανελλίδη, και «VAENI» Γ.Α.Ο.Σ. Νάουσα.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου μας για την πολύτιμη βοήθειά τους στο ψήσιμο των κρεάτων, που σαν επαγγελματίες «ψητάδες» ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες, Τσιαπάρα Λεωνίδα, Λούρη Γιώργο, Κοντόπουλο Θανάση, Μητριτώνη Νίκο, και την Μελίνα Χατζή για την προσφορά της στα αναλώσιμα. 
Για το Δ/Σ


Παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Γκαλαΐτση με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων

Έγινε τη Δευτέρα (10/2/2014), στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η πρώτη δημόσια παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Γκαλαΐτση με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων που εξέδωσε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας. Ο κόσμος που παρακολούθησε την παρουσίαση δεν έχει προηγούμενο. Η αίθουσα, το φουαγιέ, οι διάδρομοι, ακόμη και οι σκάλες του ορόφου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Για τρεις ώρες παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις των ομιλητών και συμμετείχαν στο διάλογο που ακολούθησε.

Ο κόσμος που παραβρέθηκε αποζημιώθηκε. Οι ομιλητές με λόγο εμπεριστατωμένο, απλό και συνάμα επιστημονικό, παρουσίασαν όλες τις πτυχές του βιβλίου. Ο Κ. Ντίνας, καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στη θεματολογία του βιβλίου και έδωσε απαντήσεις σε πραγματικά αλλά και προσχηματικά ερωτήματα σχετικά με τη βλάχικη γλώσσα και κατέληξε την ομιλία του με απόσπασμα από το βιβλίο: « Πάντως σε κάθε περίπτωση, ακλόνητη είναι η πεποίθηση στην Ε.Ε. ότι η προστασία και η ενίσχυση των γλωσσών αυτών ( ολιγότερο ομιλούμενων ) δε θα πρέπει να δημιουργήσει νέα όρια μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά θα πρέπει να τους βοηθήσει να βρουν μέσα από την πολυμορφία τα κλειδιά για τη αμοιβαία κατανόησή τους ». 
Ο δεύτερος εισηγητής Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ανέλυσε, στηριγμένος σε αποσπάσματα του βιβλίου, θέματα ταυτότητας, εθνικής και εθνοτικής, κατάγγειλε, με λόγο σαφέστατο και απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένο, απόψεις που αφορούν κάθε μορφή ‘‘καθαρότητας’’ για τους Βλάχους και για όλους τους Έλληνες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Τάκης Γκαλαΐτσης τόνισε ότι το Ιστορικό αυτό Λεύκωμα, κατάθεση ψυχής και έργο ζωής, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δράσης, στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, και ότι ο ελληνισμός από τη γέννησή του ως σήμερα είναι αποτέλεσμα γόνιμων συνθέσεων. 
Και από τους τρεις ομιλητές αρθρώθηκε λόγος απλός, καθαρός, έντιμος, επιστημονικός, προοδευτικός, θαρραλέος, τεκμηριωμένος και ιδιαίτερος για τις μέρες μας. Λόγος που συνεπήρε το πολυπληθές ακροατήριο και του έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής.
Οι παρεμβάσεις από τον κόσμο ανέδειξαν τη μεγάλη αγωνία για τη βλάχικη γλώσσα που αβοήθητη χάνεται, καθώς εκεί επικεντρώθηκε η πλειονότητα των παρισταμένων. Από όσους πήραν το λόγο εκφράστηκε η αναγνώριση και η εκτίμηση στην προσωπικότητα και την επιστημονική κατάρτιση του Τάκη Γκαλαΐτση. Το Δ/Σ του Συλλόγου των Βλάχων τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του και την παραχώρηση των συγγραφικών δικαιωμάτων του βιβλίου στο Σύλλογο.

Τον συγγραφέα του βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος στη σύντομη εισήγησή του τόνισε την αναγκαιότητα διάσωσης της βλάχικης γλώσσας, ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Δ. Βλαχόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Μούρνος, η δημοτική σύμβουλος Β. Αρχοντάκη/Γεωργίου, ο σύμβουλος της Δημοτικής κοινότητας Βέροιας Γ. Μπιλέκας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου (Π Ο Ξ) Α. Τσιαμήτρος, η πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Α. Τζημουλίκου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Κουμαριάς Α. Τζήμα, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Περιβολίου Λ. Ζιόμπουρας, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Σ. Τσιλινής, ο επί σειρά ετών εκλεγμένος στο Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ Α. Παπατόλιας, φίλοι από τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, το Βελεστίνο, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Αβδέλα, την Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μελίκης και Περιχώρων Α. Ακριτίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και φίλων από τα Παλατίτσια δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης, ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ Ν. Μπέκης, ο πρώην σύμβουλος Φιλολόγων Ημαθίας Θ. Μαρκόπουλος, πολλοί λυκειάρχες, εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί της τοπικής κοινωνίας, καθώς και πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Διαβάστηκε θερμή επιστολή της δημάρχου Χ. Ουσουλτζόγλου, που απουσίαζε (την ίδια ώρα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας). Την όλη συζήτηση συντόνισε η Νανά Μπιζόγλη. 

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές και όσους με την παρουσία τους τίμησαν τον Τ. Γκαλαΐτση, και ζητά συγγνώμη από όλους αυτούς –και ήταν πάρα πολλοί – που δε μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην αίθουσα.


O ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 
«…ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ….»
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ

Γλέντι μέχρι το πρωί, ευχάριστη ατμόσφαιρα και αυθόρμητο κέφι είχε «ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» που έγινε το περασμένο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πάνω από 500 άτομα) στο κέντρο διασκέδασης «Σείριος» στο Μακροχώρι της Βέροιας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε φέτος σε όλους η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας που έδωσε ζωντάνια στο χορό, ατέλειωτο κέφι και πανέμορφες νεανικές παρουσίες.

Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν με τους ήχους του κλαρίνου των Φώτη Καραβιώτη και Δημήτρη Παράσχου και την κρυστάλλινη φωνή του Γιώργου Μανέκα, όλοι τους Βλάχοι καλλιτέχνες σε μια πίστα που δεν άδειασε ούτε μια στιγμή της εκδήλωσης.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Κος Δημήτριος Πίσκος, τόνισε την ενεργή δράση και παρουσία του Συλλόγου στα δρώμενα της πόλης, κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την μεγάλη συμμετοχή τους, για ακόμη μια φορά, στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ευχαρίστησε τους δωροθέτες - χορηγούς των δώρων του χορού που με μεγάλη προθυμία προσέφεραν τα 300 και πλέον δώρα. 

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους χοροδιδασκάλους του συλλόγου για την πολύχρονη και αφιλοκερδή προσφορά τους στον σύλλογο, του κάθε τμήματος ξεχωριστά ως εξής: την Τασούλα Πίσκου για το «Α' παιδικό τμήμα», την Αναστασία Μπουγιάκα για το «Β' παιδικό τμήμα» τον Αντώνη Κουκουτέγο για το «τμήμα εφήβων», το «τμήμα γυναικών», το «τμήμα παραστάσεων», τον Σταμάτη Χρυσή και Γιάννη Πλιάτσικα για το «τμήμα ανδρών», και τον Τάκη Γεωργίου για το «τμήμα εκμάθησης της Βλάχικης Γλώσσας». 
Όλα τα παραπάνω τμήματα χόρεψαν στην εκδήλωση, δείχνοντας δείγμα της σοβαρής και ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται στο σύλλογο και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια στην Βλάχικη γλώσσα!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κος Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Ο Κος Νικόλαος Τσαμήτρος, Αντιπρόσωπος της Δημάρχου, ο Κος Χρήστος Πιτούλιας (Μάρης), Πρόεδρος του «Μεγάλου Μερά», ο Κος Δημήτριος Τσιαπάρας, Πρόεδρος του «Μικρού Μερά», ο Κος Στέργιος Κύρτσος, Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ημαθίας, ο Κος Κωνσταντίνος Τζίμας, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κουμαριάς, και αντιπροσωπεία από την Θέρμη εκπροσωπώντας τον Κο Στέλιο Γκιζάρη, Πρόεδρο του «Συλλόγου Βλάχων Θέρμης Τριαδίου ο Άγιος Νικόλαος», η Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Κα Αρχοντούλα Τζιμουλίκου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η Ντόλιανη» Κα Αγορίτσα Τζίμα, Εκπρόσωπος του Τουριστικού Ομίλου Σελίου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Νέων Νεοκάστρου, και αντιπροσωπεία του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης.

Η εκδήλωση κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες με παλιά παραδοσιακά Βλάχικα τραγούδια αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όλους.


«ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ» ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΩΣ ΤΑ ΦΩΤΑ

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε στην Στέγη την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η εκδήλωση του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας με θέμα τα «Έθιμα των Βλάχων από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα» με μεγάλη επιτυχία.

Στην εκδήλωση αυτή είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αναβίωση των εθίμων των Βλάχων που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και γενικά με του χρόνου τα γυρίσματα που είναι πλούσια και πολλά ανάγουν την αρχή τους σε βάθος χιλιάδων χρόνων. Τα έθιμα αυτά αποτελούσαν ζωντανή πραγματικότητα στη Βέροια ως την δεκαετία του '60 και κάποια επιβιώνουν ακόμη, σε πείσμα της ισοπεδωτικής εποχής μας, σε πολλά Βλαχοχώρια.

Το δρώμενο μας παρουσίασε ένα αρχοντικό Βλάχικο σπίτι με τον «αφέντη» του σπιτιού στο κέντρο να έχει γύρω του την οικογένειά του, τα παιδιά του, τα εγγόνια, τους συγγενείς και εκτυλίχθηκε μια παράσταση με κάλαντα, κεράσματα, χορό, φαναράκια, «λιγκουτσιάρηδες» και τραγούδια πολυφωνικά, με την συμμετοχή 60 ανδρών, γυναικών και παιδιών μελών του Συλλόγου.

Η μουσική μπάντα των Φώτη Καραβιώτη και Δημήτρη Παράσχου, και η κρυστάλλινη μοναδική φωνή του Γιώργου Μανέκα πλαισίωσαν και ομόρφυναν την εκδήλωση αυτή.

Την παρουσίαση των κειμένων την έκανε η κα Νανά Μπιζόγλη δίνοντας πλούσια στοιχεία των δρώμενων, αλλά και περιγραφές και εξηγήσεις των επί σκηνής συμβάντων.


Εκδηλώσεις ανά Έτος