Εκδηλώσεις 2015
Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2016, με θέμα «Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο /Di Prumuveara pãnã Toamna». Συγκεκριμένα, περιγράφεται η ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων στα βλάχικα χωριά του Βέρμιου, Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά, από τον Αγιογιώργη που ανέβαιναν τα κοπάδια στο βουνό ως τον Αγιοδημήτρη που κατέβαιναν στα χειμαδιά, Di Prumuveara pãnã Toamna. Το ημερολόγιο συνοδεύεται και από ένα CD από την εκδήλωση της 22-4-2015 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας με το ίδιο θέμα.

H επιλογή του θέματος έγινε, με σκοπό να καταγραφούν συνήθειες αιώνων που ήταν ζωντανές ως τη δεκαετία του ’60 και που όμως φαντάζουν τόσο μακρινές. Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, τυροκόμους και ανθρώπους που βίωσαν αυτή τη ζωή, και κατά κύριο λόγο προέρχονται από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana Armãnjilor.

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία από την προαναφερθείσα εκδήλωση, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες σύγχρονες και παλιές και επεξηγηματικά κείμενα και διάλογοι στη βλάχικη γλώσσα σχετικοί με το ανέβασμα των Βλάχων στα βουνά, το κούρεμα των προβάτων, την τυροκόμηση, τις υφαντικές εργασίες των γυναικών, τα έθιμα του καλοκαιριού, τα αρραβωνιάσματα , τους γάμους , και τα γλέντια στη θερινή περίοδο, αλλά και που περιγράφουν τη μοναχική ζωή των κτηνοτρόφων και των κιρατζίδων. Οι δώδεκα σελίδες του ημερολογίου κλείνουν με το κατέβασμα των Βλάχων από τα βουνά το Φθινόπωρο.

Η έκδοση αυτή, 35η στην ιστορία του Συλλόγου, αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τη ζωή των Βλάχων και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:
1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514 ( Πρόεδρος )
2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 ( Αντιπρόεδρος Α)
3. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας )
4. Αναστασίου Νούλη : 6978894518 ( Γεν. Γραμματέας )
5. Ζήση Χάιδω : 6936260171 ( Αντιπρόεδρος Β )


Νέο Δ/Σ στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το νέο Δ/Σ , που προήλθε από τις εκλογές (Κυριακή 13-12-2015), συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή (18-12-2015) με την παρακάτω σύνθεση:

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Πίσκος Δημήτρης 
Αντιπρόεδρος Α: Μητριτώνης Γιάννης
Αντιπρόεδρος Β: Ζήση Χάιδω
Γεν. Γραμματέας: Αναστασίου Νούλη
Ειδικός Γραμματέας: Μπέτσα Ολυμπία
Ταμίας: Τσίρης Γιώργος 
Υπεύθυνη Γυναικών: Σιαμίκου/Τίκα Αθηνά
Μέλη: Βόλκος Γιάννης, Μιχαηλίδης/Κουτόβας Νίκος

Αναπληρωματικοί:
Γκαλαΐτσης Ηλίας, Φουνταλής Στέριος

Για την Ε/Ε
Ντέλλας Στέριος 
Φύκατας Πέτρος 
Μπέκας Πέτρος

Για την Π.Ο.Π.Σ.Β.
Πίσκος Δημήτρης 
Τσίρης Γιώργος 
Μητριτώνης Γιάννης 
Αναπληρωματικός: Μπουγιάκας Πέτρος

Επίσης συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν οι παρακάτω επιτροπές
1. Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης
2. Επιτροπή Μηχανοργάνωσης
2. Επιτροπή Χορευτικού
3. Επιτροπή Γυναικών
4. Επιτροπή Φωτογραφίας
5. Επιτροπή Νομικών Συμβούλων
6. Επιτροπή Συλλογής Παραδοσιακού Υλικού 7. Επιτροπή Στολών Εκλογές για Νέο Δ/Σ στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Έγινε την Κυριακή ( 13-12-2015 ), στο Σπίτι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, η Ετήσια

Γενική Συνέλευση, με θέματα:

1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός απερχόμενου Δ/Σ
2. Εκλογή Δ/Σ , Ε/Ε και αντιπροσώπων για την ΠΟΠΣΒ

Η συμμετοχή των μελών ήταν πρωτοφανής. Τα μέλη ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσήλθαν μαζικά για την ανάδειξη νέου Δ/Σ του Συλλόγου , αναγνωρίζοντας με τη συμμετοχή τους το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος για τη διάσωση του βλάχικου πολιτισμού.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διηύθυνε με απόλυτη επιτυχία το εκλεγμένο από τη Γ/Σ προεδρείο με πρόεδρο τη νομικό Ζεϊμπέκη Σοφία και γραμματέα/πρακτικογράφο το φιλόλογο Χρυσή Σταμάτη. Ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ/Σ Τούσικος Αντώνης παρουσίασε αναλυτικά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ( Power Point ) και τον εξοπλισμό του Συλλόγου, τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ/Σ, ευχαρίστησε όχι μονάχα τους άμεσους/μέλη του Δ/Σ συνεργάτες του, αλλά και όλους – και ήταν πάρα πολλοί – όσοι στήριξαν με κάθε τρόπο τις δράσεις του Συλλόγου. Ο πρόεδρος της Ε/Ε Ζιώγας Α. διάβασε το πρακτικό που συνέταξε η Ε/Ε και παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό, ενώ ο Πίσκος Δημήτρης, εκ μέρους των αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, εξέθεσε τη δράση τους στα πλαίσια της Π.Ο.Π.Σ.Β.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση. Στις τοποθετήσεις των μελών επισημάνθηκε από τη μια η πλούσια και ποικίλη δραστηριότητα του Συλλόγου και η ποιότητα των εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την εκδήλωση του Απρίλη στο "Χώρο Τεχνών" της Βέροιας με θέμα: « Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο / Di prumuveara pana Toamna ». Από την άλλη τονίστηκε η μεγάλη απήχηση του Συλλόγου, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις, τις πολλαπλές προσκλήσεις από άλλους Συλλόγους και κυρίως με τις επισκέψεις στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου. Πάνω από όλα κυριάρχησε στη συζήτηση η αγωνία για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και εκφράστηκαν τα πιο θετικά σχόλια για την προσπάθεια που καταβάλλεται στο Σύλλογο από τον Τ. Γεωργίου και το Ν. Αυγέρο, και γενικά από τις εκάστοτε Διοικήσεις του Συλλόγου , για την εκμάθηση της βλάχικης γλώσσας από τα παιδιά και τη μεγάλη ανταπόκριση.

Οι επιτυχίες του Συλλόγου, κατά γενική ομολογία , όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των μελών, οφείλεται σε πολλούς λόγους, μα προπάντων στη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου, στη μαζική συμμετοχή των μελών και των φίλων, και πάνω από όλα στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Συλλόγου που γίνονται ανελλιπώς κάθε Παρασκευή και στις οποίες συμμετέχουν πάρα πολλοί και με την εποικοδομητική κριτική και τις γόνιμες προτάσεις τους συμβάλλουν στη λήψη των πιο ορθών αποφάσεων. Από την διαδικασία που ακολούθησε εκλέχτηκαν (τακτικοί και αναπληρωματικοί) με αλφαβητική σειρά:

Για το Δ/Σ του Συλλόγου Για την Ε. Ε. 

1. Αναστασίου Νούλη 1. Μπέκας Π
2. Βόλκος Γιάννης 2. Ντέλλας Στέριος
3. Γκαλαΐτσης Ηλίας 3. Φύκατας Πέτρος
4. Ζήση Χάιδω
5. Μητριτώνης Γιάννης Για την Π.Ο.Π.Σ.Β.
6. Μιχαηλίδης/Κουτόβας Νίκος 1. Μητριτώνης Γιάννης
7. Μπέτσα Ολυμπία 2. Μπουγιάκας Πέτρος
8. Πίσκος Δημήτρης 3. Πίσκος Δημήτρης
9. Σιαμίκου/Τίκα Αθηνά 4. Τσίρης Γιώργος
10. Τσίρης Γιώργος
11. Φουνταλής Μιχάλης

Το νέο Δ/Σ θα συγκροτηθεί σε σώμα την Παρασκευή 18-12-2015, στις 9 μ.μ.

 
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ και ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΕΣΠΑΣΕ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ 31ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των ΒΛΑΧΩΝ
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΖΑΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

Λεβεντιά Βλάχικη, ατόφια Ομορφιά, γνήσιες παραδοσιακές στολές ήταν η συνεισφορά και η συμμετοχή που απέσπασε το θαυμασμό, τα πολλά θετικά σχόλια και το θερμότατο χειροκρότημα ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας με την συμμετοχή του στο 3ήμερο αντάμωμα της Π.Ο.Π.Σ.Β. που έγινε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

 

Το 30μελές συγκρότημα των ενηλίκων (Τμήμα παραστάσεων) ενθουσίασε με την εμφάνισή του, με τους ζωντανούς χορούς του, την κορμοστασιά αλλά και την ομορφιά των χορευτριών του και των χορευτών του, όλους τους θεατές που γέμισαν τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου το Σάββατο χορεύοντας Βλάχικους χορούς της περιοχής της Βέροιας στο 7ο κατά σειρά γκρουπ, μαζί με τους αδελφούς Συλλόγους της Νάουσας, της Κλεισούρας και του Πισοδερίου.

 

Σε μια ηλιόλουστη Αθήνα και με φόντο το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο οι χορευτές μας ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο, χόρεψαν και διασκέδασαν με παραδοσιακά Βλαχόφωνα και Ελληνόφωνα τραγούδια αλλά και χειροκροτήθηκαν, φωτογραφήθηκαν και αντάλλαξαν αναμνηστικά με φίλους και με συγγενείς που παρευρέθησαν στο πανέμορφο και εντυπωσιακό αυτό σκηνικό που ομόρφυναν οι 1000 περίπου χορευτές των Βλάχικων σωματείων που συμμετείχαν στο Αντάμωμα μετά από μια πολύ εντυπωσιακή παρέλαση με τις πολύχρωμες αντιπροσωπευτικές φορεσιές τους από πολλά Βλαχοχώρια της Ελλάδας, στους δρόμους της Αθήνας και μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων.

 

Αρνητικά σχόλια εκφράστηκαν από πολλούς υπευθύνους Συλλόγων, και χοροδιδασκάλων για την Ημερομηνία του ανταμώματος, αλλά και για τον τόπο, που όπως τελικά αποδείχθηκε, μιας και στην Αθήνα η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, ήταν σημαντικά κατώτερη από άλλα ανταμώματα και ακούστηκε η μομφή για τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Κου Μαγειρία, για αυτήν την προσωπική επιλογή του χώρου.

 

Οι Βλάχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο αντάμωμα και με την ελπίδα να γίνει το 32ο Αντάμωμά τους «Στα Ψηλά Βουνά, κοντά στα Βλαχοχώρια».
«Εκδήλωση ΛΣΒΒ στο Χώρο Τεχνών»

Το βράδυ της Δευτέρας 20 Απριλίου, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Χώρου Τεχνών παρουσιάστηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας με θέμα τη ζωή των Βλάχων “Di Primuveara până Toamna” / «Από την 'Ανοιξη ως το Φθινόπωρο».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης μουσικοχορευτικής παράστασης όλα τα τμήματα του συλλόγου, 80 χορευτές ηλικίας 7 - 80 ετών, συνέβαλαν στην αναβίωση βασικών αξόνων της καθημερινότητας των Βλάχων, όπως: ανέβασμα στα βουνά (n’ cali tra tu munts) , κούρεμα (tunderea), έθιμο Galeata, τυροκόμηση (cashiarea), νυχτέρι κ.ά. Μια διαδρομή στο χρόνο, διανθισμένη με στοιχεία λαϊκής έκφρασης, παράδοσης, ιστορικών αναφορών και δημιουργίας. Στιγμές καθοριστικές για τη νομαδική ζωή των Βλάχων κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα “Di Primuveara până Toamna”.

Το θεατρικό κείμενο συνδυάστηκε λεπτομερώς με το σύγχρονο μέσο της ψηφιακής διάδρασης, καθώς παράλληλα με τη δράση των πρωταγωνιστών προβαλλόταν πλούσιο ιστορικής αξίας υλικό (παλιές φωτογραφίες, ψηφιακά ντοκουμέντα κ.ά.), αλλά και η απόδοση των θεατρικών διαλόγων στα νεοελληνικά. Η παράσταση πλαισιώθηκε άψογα από την υψηλού επιπέδου αφήγηση της Νανάς Μπιζιόγλη, βασισμένη σε ιστορικά βιβλιογραφικά τεκμήρια.

Οι κύριοι συντελεστές: Σταμάτης Χρυσής, Τάκης Γκαλαΐτσης, Ολυμπία Μπέτσα, Τάκης Καραγιάννης, Αντώνης Τούσικος και Ζιώγας Αντώνης μέσω της εκδήλωσης φρόντισαν ολικά να αναδείξουν τη βλάχικη γλώσσα, ενέργεια που χαρακτηρίζει ολικά τις δραστηριότητες του συλλόγου. Την μουσική επιμέλεια και κάλυψη ανέλαβαν οι έμπειροι μουσικοί: Γιάννης Κάλλας (κορνέτα), Δημήτρης Παράσχος και Φώτης Καραβιώτης (κλαρίνο), Αντώνης Παπαδόπουλος (κρουστά) και Πέτρος Πιπιλιάρης (ακορντεόν).

Η ορχηστρική σύνθεση και το πολυφωνικό τραγούδι αναδείχθηκαν από την ερμηνεία του Γιώργου Μανέκα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και καταχειροκρότησε το συγκινημένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο, γεγονός που αποτελεί ζωντανή απόδειξη πως στο τέλος επιβεβαιώνονται μόνο οι προσπάθειες που γίνονται με γνώμονα την προοπτική και όχι την “παραδοσιοπληξία”.

Τελικά, ακόμα και αν η φυσική αλλαγή για την επερχόμενη Εποχή αντιστέκεται, ο καιρός για την Primuveara των Βλάχων έχει προφτάσει. Το οξυγόνο τώρα βρίσκεται στα χωριά, στα ζωογόνα βουνά μας. Θα τα πούμε στην πλατεία, στη βρύση, στο γιοφύρι λοιπόν. Προσεχώς n’veara!

>> Δείτε απόσπασμα της εκδήλωσης στο YOUTUBE.Εκδήλωση για "Τα βλαχοχώρια του Βερμίου" από το Λάππειο 1ο Γυμνάσιο Νάουσας

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΒΕΤΛΑΝΣ, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Τα βλαχοχώρια του Βερμίου», με κεντρικό ομιλητή τον φιλόλογο-ιστορικό και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, κ. Τάκη Γκαλαϊτση.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Λάππειο, 1o Γυμνάσιο Νάουσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, στα πλαίσια του μαθήματος τοπικής ιστορίας της Γ' Γυμνασίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε η ιστορία των βλάχικων οικισμών του Βερμίου ως παράδειγμα μελέτης της τοπικής ιστορίας. Παράλληλα διερευνήθηκαν οι μέθοδοι προσέγγισης του επιστημονικού αυτού πεδίου, καθώς και τα κίνητρα που οδηγούν έναν ερευνητή σε μια τέτοια προσπάθεια. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους μαθητές πάνω στο ζήτημα των πολλαπλών ταυτοτήτων των πολιτών ενός κράτους.


Η γιορτή για την ημέρα της γυναίκας στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι γυναίκες, φίλες και μέλη, του τμήματος Γυναικών του «Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» την περασμένη Τετάρτη 11 Μαρτίου στην «Λέσχη Αξιωματικών» με αφορμή την Γιορτή της Γυναίκας στο «απογευματινό» που διοργανώθηκε.

Σε μια γεμάτη από γυναίκες αίθουσα της Λέσχης αξιωματικών, η Κα Ελβίρα Φουρκιώτη (από τα παλαιότερα και τα πιο δραστήρια μέλη του Συλλόγου) καλωσόρισε όλες τις Φίλες με σύντομη ομιλία, αρκετά αστειάκια και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.

Η ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου έπαιξε και συνόδευσε την μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα στο τραγούδι.

Η συμμετοχή στα βλάχικα τραγούδια και στους Βλάχικους χορούς ήταν καθολική και όλες οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν, να συζητήσουν και να χορέψουν σε ένα υπέροχο απογευματινό.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κος Αντώνιος Τούσικος, καλωσορίζοντας όλες τις παρευρισκόμενες που για ακόμη μια φορά στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του συλλόγου, μεταφέροντας τα λόγια του Ωνάση λέγοντας πως: «Όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμμιά αξία αν δεν υπήρχε η ΓΥΝΑΙΚΑ πάνω στη Γη.»

Ιδιαίτερα Θετική εντύπωση προκάλεσε η σύντομη αλλά μεστή και πολύ συγκινητική ομιλία της Κας Έλενας Βαφείδου (σύζυγος του προέδρου των Βλάχων) που τόνισε τις πολλαπλές και πολυάριθμες αξίες και ιδιότητες που έχει μια γυναίκα σαν Μάνα, Σύντροφος, Ερωμένη, Νοικοκυρά και εργαζόμενο άτομο, καταλήγοντας ότι η αξία της δεν αναγνωρίζεται και δεν εκτιμάται όσο θα έπρεπε κυρίως από τις ίδιες τις Γυναίκες.

Σύντομο χαιρετισμό αλλά και για τους μεγάλους κινδύνους για τον καρκίνο του μαστού που άρχισε να προσβάλει και τους άντρες απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας Κ. Ψωμιάδου Μαρίνα τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για προληπτικό έλεγχο και μαστογραφία από όλες τις γυναίκες.

Την εκδήλωση τίμησαν την παρουσία τους η Δημοτική Σύμβουλος του τοπικού Διαμερίσματος Βέροιας Κα Συρμίκα Τζίμα-Τόπη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς Κα Τζίμα Αγορίτσα και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας Κ. Ψωμιάδου Μαρίνα.


ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΟΜΟΡΦΥΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

1. Βλάχικοι σκοποί, τραγούδια και χοροί της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές άντρες και γυναίκες, συμμετοχή ιππέων και πλήθος κόσμου με πολυπληθή μπάντα χάλκινων πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και, αναβιώνοντας το έθιμο «των Καπεταναίων», κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου.

2. Το έθιμο «των Καπεταναίων», ήταν μια πραγματικότητα στη Βέροια ως τις αρχές της δεκαετίας του '40 που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος το χρόνου, και αναβιώνει τα τελευταία είκοσι χρόνια από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν της πόλης στις Αποκριές.

3. Εντύπωση προκάλεσε σε εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν το γεγονός της έλλειψης φωτισμού στην πλατεία Δημαρχείου. Ο Δήμος Βέροιας που διέθεσε την πλατεία δε φρόντισε να υπάρχει ο κατάλληλος και επαρκής φωτισμός της.

4. Πιστεύουμε ότι η ΚΕΠΑ θα μπορούσε να εντάξει την εκδήλωση/δρώμενο του Συλλόγου Βλάχων στον προγραμματισμό του εορτασμού της Αποκριάς, πολύ περισσότερο φέτος που είχε τρεις μπάντες με χάλκινα των Βαλκανίων, στις παράλληλες εκδηλώσεις που οργάνωσε.


Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε το δρώμενο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ»
ΚΙ ΕΔΩΣΕ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΕΡΟΙΩΤΕΣ ΜΕ ΚΛΑΡΙΝΑ-ΝΤΑΟΥΛΙΑ-ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.


Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας είχε την ευκαιρία να διοργανώσει για μία ακόμη χρονιά με μεγάλη επιτυχία, το καθιερωμένο δρώμενο που έχει γίνει Θεσμός στην πόλη της Βέροιας, «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, την περασμένη Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, στο σπίτι των Βλάχων.

Πιστοί φίλοι, μέλη και καλεσμένοι του Συλλόγου από άλλα μέρη της Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην αυλή του σπιτιού του Συλλόγου, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα ψητά με κρασί, τσίπουρο και πολλά εδέσματα που πολύ πρόθυμα προσέφεραν οι υπεύθυνοι του συλλόγου.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε φέτος η συμμετοχή αλόγων που ίππευαν μέλη του Συλλόγου, καθ' όλη την διαδρομή, δίνοντας ξεχωριστό μοναδικό χρώμα στο δρώμενο.

Το γλέντι «άναψε» όταν μέλη τους συλλόγου ντυμένοι με τις γνήσιες παραδοσιακές στολές έδωσαν πολύχρωμη και εύθυμη νότα συμπαρασύροντας όλους στο χορό, με το κέφι τους, τις χορευτικές τους φιγούρες και τα Βλάχικα τραγούδια τους.

Στις 7:30 το βράδυ το «μπουλούκι» με τις παραδοσιακές στολές και ο κόσμος που το συνόδευε, ξεκίνησαν την περιήγησή τους στους δρόμους της πόλης, στην αγορά της Βέροιας, στην οδό Ελιάς ξεσηκώνοντας περαστικούς και καταστηματάρχες με τους ήχους των κλαρίνων και των νταουλιών να πάρουν μέρος στον χορό, δίνοντας το ξεχωριστό χρώμα που ταιριάζει στις αποκριές, καταλήγοντας στην πλατεία Δημαρχείου και έστησαν ένα γλέντι που διήρκησε πολλές ώρες.

Την εκδήλωση τίμησαν όχι μόνο με την παρουσία τους αλλά και με την ενεργή συμμετοχή τους, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και επικεφαλής του Συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας Κος Νικόλαος Μπέκης, που έκλεψε την παράσταση με τις χορευτικές του δεξιότητες, ο Πρόεδρος του Τοπικού διαμε-ρίσματος Σελίου Κος Αντώνιος Πιτούλιας, Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κουμα-ριάς Κα Αγορίτσα Τζίμα και πλήθος κόσμου, καλεσμένων και χορευτών από άλλες χορευτικές ομάδες της πόλης μας.
ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Γλέντι μέχρι το πρωί, ευχάριστη ατμόσφαιρα και αυθόρμητο κέφι είχε «ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας» που έγινε το περασμένο Σάββατο 31 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πάνω από 400 άτομα) στο κέντρο διασκέδασης «Σείριος» στο Μακροχώρι Βέροιας.

>> Διαβάστε την συνέχεια και δείτε τις φωτογραφίες

 

Εκδηλώσεις ανά Έτος