Εκδηλώσεις 2016
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2016-2017

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α): ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΙΤΩΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β): ΧΑΙΔΩ ΖΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΝΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΠΟΥΓΙΑΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ:ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΥΠΕΥΘ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΘΗΝΑ TIKA ΣΙΑΜΙΚΟΥ. 
ΜΕΛΗ: ΒΟΛΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ & TAΣΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε/Ε 
NTEΛΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΜΠΕΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΤΖΗΜΑ ΑΓΟΡΙΤΣΑ 

ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Π.Σ.Β. «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» 2ΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ 
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ: ΠΙΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΣΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΗΤΡΙΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
(ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΌ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΤΟΣ)


Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία και φέτος το έθιμο των Καπεταναίων

Γιορτινή η ατμόσφαιρα γλεντιού και χαράς χθες, Παρασκευή 11/3/’16, στο Σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων Βέροιας, με υψηλή συμμετοχή μελών αλλά και φίλων του Συλλόγου.

Πρόσωπα χαμογελαστά, χαρούμενα, με κέφι και αισιοδοξία, κόντρα σ’ όσα σήμερα μας συμβαίνουν, πρόσωπα γλεντζέδων με ευδιάκριτη πάντα την ανεπιτήδευτη βλάχικη λεβεντιά.

Κέφι, τραγούδι, χορός, υπό τους ήχους της καταπληκτικής κομπανίας χάλκινων των Μηνάδων ήταν και πάλι τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εκδήλωσης του εθίμου των Καπεταναίων, έθιμο που ο Σύλλογος αναβιώνει ανελλιπώς κάθε χρόνο την τελευταία εικοσαετία.

Το χρώμα στην όλη εκδήλωση συμπλήρωναν οι παραδοσιακές φορεσιές των μελών του Συλλόγου καθώς και οι ψησταριές που έψηναν ασταμάτητα και μπορούσαν να καλύψουν κάθε επιθυμία και βέβαια το κρασί και το τσίπουρο που υπήρχαν σε αφθονία.

Νωρίς το βράδυ όλοι όσοι μετείχαν μαζί με την κομπανία βγήκαν στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης συνεχίζοντας το τραγούδι και το χορό, δίνοντάς της ένα διαφορετικό χρώμα, για να καταλήξουν στην Πλατεία του Δημαρχείου και για συνεχιστεί το γλέντι εκεί.

Για φέτος καλεσμένοι του Συλλόγου των Βλάχων Βέροιας ήταν οι Σύλλογοι Βλάχων από τα Άνω Πορόγια Σερρών και το Ανήλιο Μετσόβου.

Ο Σύλλογος των Βλάχων, με τις εκδηλώσεις του που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τη γνησιότητα, κρατά άσβεστη την παράδοση, την οποία και μεταδίδει στους νεώτερους, και αποτελεί ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη της Βέροιας.


Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών  

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, την Τετάρτη το απόγευμα. Οργανώθηκε από το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βέροιας, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 του Μάρτη.

Οι εισηγήτριες Τσαπαροπούλου Έφη, ψυχολόγος, και Νατσιοπούλου Χαρά, κοινωνική λειτουργός, με λόγο απλό μα και ταυτόχρονα επιστημονικό, ανέπτυξαν το θέμα « Η Βία στην οικογένεια » και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς κοινού που παραβρέθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου. Απάντησαν σε ερωτήσεις και συνέργησαν σ’ ένα ζωντανό διάλογο. Παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές μορφές βίας που ασκούνται στην οικογένεια και αναδείχτηκαν οι αιτίες που γενούν το πρόβλημα αλλά και αυτές που το διαιωνίζουν. 
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος των Καρκινοπαθών κ. Ψωμιάδη Μαρίνα με μέλη του Συλλόγου τους, καθώς και σύσσωμο το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.


ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ Τμήματος Γυναικών

Για μια ακόμα φορά, το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, την ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2016. Η Εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016. Περισσότερες από 100 γυναίκες τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση, στην οποία η κ. Ελβίρα Φουρκιώτη (ένα από τα παλαιότερα και πιο δραστήρια μέλη του Συλλόγου) και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Πίσκος καλωσόρισαν, με μια σύντομη ομιλία, όλες τις εκλεκτές παρευρισκόμενες, προχωρώντας εν συνεχεία στην κοπή της βλάχικης παραδοσιακής πίτας. Τυχερή ήταν η κ. Κατερίνα Μπάμιαντζη. 

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Παλαιά και νέα μέλη του Συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς, τραγούδησαν βλάχικα τραγούδια και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 30 Ιανουαρίου 2016, που θα γίνει ο Ετήσιος Χορός των Βλάχων. 


Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2016, με θέμα «Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο /Di Prumuveara pãnã Toamna». Συγκεκριμένα, περιγράφεται η ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων στα βλάχικα χωριά του Βέρμιου, Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά, από τον Αγιογιώργη που ανέβαιναν τα κοπάδια στο βουνό ως τον Αγιοδημήτρη που κατέβαιναν στα χειμαδιά, Di Prumuveara pãnã Toamna. Το ημερολόγιο συνοδεύεται και από ένα CD από την εκδήλωση της 22-4-2015 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας με το ίδιο θέμα.

H επιλογή του θέματος έγινε, με σκοπό να καταγραφούν συνήθειες αιώνων που ήταν ζωντανές ως τη δεκαετία του ’60 και που όμως φαντάζουν τόσο μακρινές. Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, τυροκόμους και ανθρώπους που βίωσαν αυτή τη ζωή, και κατά κύριο λόγο προέρχονται από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana Armãnjilor.

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία από την προαναφερθείσα εκδήλωση, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες σύγχρονες και παλιές και επεξηγηματικά κείμενα και διάλογοι στη βλάχικη γλώσσα σχετικοί με το ανέβασμα των Βλάχων στα βουνά, το κούρεμα των προβάτων, την τυροκόμηση, τις υφαντικές εργασίες των γυναικών, τα έθιμα του καλοκαιριού, τα αρραβωνιάσματα , τους γάμους , και τα γλέντια στη θερινή περίοδο, αλλά και που περιγράφουν τη μοναχική ζωή των κτηνοτρόφων και των κιρατζίδων. Οι δώδεκα σελίδες του ημερολογίου κλείνουν με το κατέβασμα των Βλάχων από τα βουνά το Φθινόπωρο.

Η έκδοση αυτή, 35η στην ιστορία του Συλλόγου, αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τη ζωή των Βλάχων και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:
1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514 ( Πρόεδρος )
2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 ( Αντιπρόεδρος Α)
3. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας )
4. Αναστασίου Νούλη : 6978894518 ( Γεν. Γραμματέας )
5. Ζήση Χάιδω : 6936260171 ( Αντιπρόεδρος Β )

 


Εκδηλώσεις ανά Έτος