Εκδηλώσεις 2017
ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σπίτι του Συλλόγου για τους μικρούς χορευτές.
Τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα στη βλάχικη γλώσσα με τη συνοδεία του Τάκη Γεωργίου. 

Οι δασκάλες του χορού, Χάϊδω Ζήση, Λέμη και Μαρία Γατοπούλου, μοίρασαν δώρα σε όλα τα παιδιά που παρευρέθηκαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κος Γιάννης Μητριτώνης ευχαρίστησε όλους τους χορευτές, χοροδιδασκάλους και τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά. Τα παιδιά και η νεολαία αποτελούν το μέλλον του Συλλόγου και η παρουσία τους μας γεμίζει αισιοδοξία.

 


Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Το νέο Δ.Σ που προέκυψε από τις εκλογές του Συλλόγου Βλάχων την Κυριακή 10-12-2017, συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή 15-12-2017, με την παρακάτω σύνθεση: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΗΤΡΙΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ τηλ. επικ.: 6948270199
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΙΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τηλ. επικ.: 6982351675
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τηλ. επικ.: 6947311347
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 
ΤΑΜΙΑΣ: ΠΙΣΚΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ
ΜΕΛΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ, ΖΗΣΗ ΧΑΪΔΩ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (ΚΟΥΤΟΒΑΣ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2018 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2018, με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και το βλάχικο τραγούδι». H επιλογή του θέματος αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα όλων εκείνων των ανώνυμων και επώνυμων, οι οποίοι πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά την Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό της ελληνικής γης, και ειδικότερα των βλαχόφωνων αγωνιστών που από τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης - όπως φαίνεται από το τραγούδι - πολέμησαν ασυμβίβαστα τον κατακτητή και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική Επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος.

Τα κείμενα και η ιστορική έρευνα είναι του Τάκη Γκαλαΐτση, ενώ το λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Το εξώφυλλο κοσμεί εμπνευσμένος από την ελληνική Επανάσταση ζωγραφικός πίνακας του Ε. Ντελακρουά (E. Delacroix), ενώ στις τριάντα εσωτερικές σελίδες ενυπάρχουν αναλυτικά κείμενα , τραγούδια, σκέτς, φωτογραφίες, αναφορές στον Παλαμά, το Σολωμό, τον Ελύτη και το Μακρυγιάννη, που αποτέλεσαν το σενάριο για την ομώνυμη παράσταση που οργάνωσε ο Σύλλογος στο «Χώρο Τεχνών» στη Βέροια, το Μάρτιο, με την ευκαιρία της γιορτής της Παλιγγενεσίας.

Το Ημερολόγιο αυτό, σε νέο σχήμα, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο αντλημένο από το λαϊκό πολιτισμό μας, την Ιστορία και τα Γράμματά μας, και παράλληλα αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της προσφοράς των Βλάχων στον τόπο, και γι’ αυτό αξίζει η έκδοση αυτή να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το Ημερολόγιο από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στους: 

1. Μητριτώνη Γιάννη: 6948270199 (Πρόεδρος)
2. Πίσκο Δημήτρη: 6931431514 (Αντιπρόεδρος )
3. Τσίρη Γιώργο: 6972236410 (Γεν. Γραμματέας)
4. Πίσκου Τασούλα: 6988286199 (Ταμίας)

 

Μια νέα δραστηριότητα για το Σύλλογό μας είναι και οι «Συναντήσεις Αυτομόρφωσης» που γίνονται σχετικά με θέματα που αφορούν στους Βλάχους.
Οι δυο πρώτες εισηγήσεις έγιναν από το φιλόλογο, και πρώην προέδρο του Συλλόγου, Τάκη Γκαλαΐτση, με θέμα «Η Ιστορική διαδρομή των Βλάχων» και η δεύτερη με θέμα «Η βλάχικη γλώσσα: Ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση», 

3η εισήγηση της Αναστασίας Γ. Ταναμπάση, διδάκτορος ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Νοέμβριος 1940: εξορία ή πρώτη γραμμή στο μέτωπο;».

4η εισήγηση της φιλολόγου, πρώην συντονίστριας εκπαίδευσης προσφύγων Βέροιας και νυν προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπίας Μπέτσα με θέμα « Κοινωνία-Ετερότητα κι Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του βλαχόφωνου πληθυσμού της Ελλάδας».

5η εισήγηση έκανε ο ιστορικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γάππας Χαράλαμπος με θεμα: «Το Κουτσοβλαχικό ζήτημα το 19ο και 20ο αιώνα. Η πορεία προς το Ιραδέ του 1905».

 

Οι μικροί χορευτές του Λ.Σ.Β.Β σε εκδήλωση των Καρκινοπαθών Βέροιας!

 

 

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δ. Βέροιας

 

 

Ο Σύλλογός μας σε εκδηλώσεις στη Ρουμανία με τη θεατρική παράσταση «Cuscra pirvoliata» και το χορευτικό του συγκρότημα!

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας σε εκδηλώσεις στην Κωστάντσα και στο Βουκουρέστι

Επέστρεψε τη Δευτέρα το βράδυ (11/09/’17) από την Κωστάντσα και το Βουκουρέστι της Ρουμανίας η αποστολή του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, η οποία συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο: Ημέρες Βλάχικης Κουλτούρας (Dzalili a Culturaleji Armaneasca), που οργάνωσε ο Σύλλογος Βλάχων Ρουμανίας (Fara Armaneasca) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Βουκουρεστίου (Sutsata Culturala di Bucureshti). Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν τρεις ημέρες και περιελάμβαναν:

Παρασκευή (8/9/’17, 5.30μ.μ.): Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων με Έκθεση Φωτογραφίας και Γλυπτικής, στο Μουσείο Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Κωστάντσας, όπου εξέθεσαν έργα τους πολλοί επώνυμοι Βλάχοι καλλιτέχνες που ζουν στη Ρουμανία. Την έκθεση επιμελήθηκε ο γνωστός γλύπτης Μιχάλης Τουζιάρου, βλάχικης καταγωγής. Την ίδια ημέρα , στο θέατρο Fantasio, προβλήθηκε το φιλμ Caimo του Alexandru Zicov και ακολούθησε βραδιά με βλάχικη μουσική. 
Η αποστολή του Συλλόγου έφτασε , μέσω Σόφιας και Βουκουρεστίου , στην Κωστάντσα το απόγευμα της Παρασκευής και αντιπροσωπία του Συλλόγου συμμετείχε και στις τρεις εκδηλώσεις

Σάββατο (9/9/’17): Συμπόσιο, στο Μουσείο Ιστορίας & Αρχαιολογίας στην Κωστάντσα, από τις 10.30 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, με θέμα: ‘‘20 anji di la Dimandarea 1333 ti cultura shi limba armaneasca = 20 χρόνια από την ευρωπαϊκή Οδηγία 1333 για την κουλτούρα και τη γλώσσα των Βλάχων’’. Όλες οι εισηγήσεις έγιναν στη βλάχικη γλώσσα και ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Σύντομες αλλά πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν από την Ελλάδα ο Κώστας Παγανιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Διστράτου (Breaza) Ιωαννίνων, o πρόεδρος Δημήτρης Πίσκος και ο Τάκης Γεωργίου από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Από τις 12 ως τη 1.30 Βλάχοι συγγραφείς παρουσίασαν έργα τους, πεζά και ποιητικά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (7.30 ως 9.30 μ.μ.) στο θέατρο Fantasio στην Κωστάντσα παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας η παράσταση ‘‘Cuscra Pirvuliata = Συμπεθέρα από το Περιβόλι’’, σε σενάριο της Ζωής Παπαζήση/Παπαθεοδώρου, διευρυμένο από τον Τάκη Γεωργίου. Ακολούθησαν στην ίδια εκδήλωση βλάχικοι χοροί και τραγούδια από χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας. Η θεατρική παράσταση, τα τραγούδια και οι χοροί άφησαν άφωνους τους θεατές, προκάλεσαν βαθιά συγκίνηση και δάκρυα , καθώς οι Βλάχοι της Ρουμανίας έφεραν στο νου τους μνήμες από τις πατρογονικές εστίες τους στην Ελλάδα: Πορόγια, Λιβάδια Πάικου, Σέλι Ξηρολίβαδο, Κουμαριά, Γράμμοστα και άλλες . Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα ήταν ενδεικτικά των συναισθημάτων τους.

Κυριακή (10/9/17): Η ίδια εκδήλωση επαναλήφθηκε το απόγευμα (5.30 ως 7.30 μ.μ.) της επόμενης ημέρας σε κεντρικό θέατρο του Βουκουρεστίου. Είχε προηγηθεί , το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, δεξίωση και φιλοξενία της αποστολής στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Βουκουρεστίου.

Βέβαια, τις δύο πρώτες βραδιές, στο HOTEL CONDOR, στην παραλία της Μαμάια, όπου διέμενε η αποστολή του Συλλόγου, και την τελευταία σε ταβέρνα του Βουκουρεστίου έγιναν τρικούβερτα γλέντια με διάφορες κομπανίες και τη συμμετοχή όλων. Ο Σύλλογος μας κέρδισε τις εντυπώσεις με τα παραδοσιακά τραγούδια και την αυθεντική απόδοση των χορών.

Οι ημέρες αυτές θα μείνουν αξέχαστες σε αυτούς που μετείχαν σε αυτή την αποστολή. Χάρηκαν, μίλησαν στη βλάχικη γλώσσα, τραγούδησαν, γλέντησαν. Παράλληλα, δεν έλειψε και η επιμορφωτική διάσταση . Στον πηγεμό, η αποστολή πέρασε από τη Σόφια, και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν αυτήν την όμορφη πόλη των Βαλκανίων. Στο γυρισμό η αποστολή είχε ελεύθερο ένα ολόκληρο πρωινό στο Βουκουρέστι, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες στην αποστολή περπάτησαν σε κεντρικούς δρόμους και στο παλιό Βουκουρέστι και επισκέφθηκαν το «Σπίτι του λαού». 
Και κάποιες απαραίτητες επισημάνσεις:

1. Οι Βλάχοι που ζουν σήμερα στη Ρουμανία, και είναι περίπου εκατό χιλιάδες, είναι βέβαια Ρουμάνοι πολίτες, αλλά δεν είναι ρουμάνικης καταγωγής. Είναι Βλάχοι που έφυγαν από τη Μακεδονία την ταραγμένη δεκαετία, οι πιο πολλοί, 1920-1930, περίοδο εθνικιστικών παροξυσμών.

2. Παρόλο που πέρασαν εβδομήντα περίπου χρόνια από την εγκατάστασή τους στη Δοβρουτσά, διατηρούν τη βλάχικη ταυτότητά τους, σαφώς διακριτή από τη ρουμανική , και δεν ξεχνούν τις πατρογονικές τους εστίες που είναι στην Ελλάδα και στη νότια Βαλκανική.

3. Η βλαχική γλώσσα, μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα που δεν πρέπει να συγχέεται με τη ρουμανική γιατί είναι άλλη γλώσσα, είναι εκεί ζωντανή. Τη μιλούν με άνεση από τους μικρότερους ως τους μεγαλύτερους και την καλλιεργούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να αποδίδει τέλεια κλασικά θεατρικά έργα, όπως του Γκολντόνι ( Ο ψεύτης) και του Αριστοφάνη (Νεφέλες), που είχαμε την ευκαιρία στο παρελθόν να απολαύσουμε από επαγγελματίες και κυρίως ερασιτέχνες ηθοποιούς, όλους βλαχικής καταγωγής και μέλη των συλλόγων τους.

4. Οι παραδοσιακές φορεσιές και ο χορός τους όμως έχουν επηρεαστεί από τις ντόπιες φορεσιές και από τους γρήγορους ρουμανικούς και σλαβικούς ρυθμούς. Γι’ αυτό και εκστασιάστηκαν από τις στολές και τα αυθεντικά βλάχικα τραγούδια καθώς και από την απόδοση των χορών από τους χορευτές του Συλλόγου μας. Χαρακτηριστικά ο δικηγόρος και ποιητής στη Ρουμανία Γιώργος Βράνας, με καταγωγή από το Ξηρολίβαδο, σε ανάλογη περίπτωση, είπε: ‘‘Οι Βλάχοι της Βέροιας με το χορό , τη φορεσιά και τα τραγούδια τους μας πήγαν στα βάθη της ιστορίας. Σαν να βλέπω εικόνες από φιλμ των Μανάκια. Αυτό δεν είναι φολκλόρ, είναι θέατρο, είναι τέχνη αρχοντική. Πρέπει εμείς εδώ στη Ρουμανία να τους μιμηθούμε. Γιατί αυτοί κρατούν τις ρίζες μας, που είναι στη Μακεδονία’’. 

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ 17ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΛΑΙΚΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 

 

Από την εμφάνιση του "Συλλόγου Βλάχων Βέροιας" στην Αετομηλίτσα (Ντένισκο) όπου και συμμετείχε στις χορευτικές εκδηλώσεις με αφορμή το 17ο τριήμερο κτηνοτροφίας!!

 

 

Ο "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ" ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ 13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/07/2017

 

 

Ο Σύλλογόs μας συμμετείχε στις χορευτικές εκδηλώσεις του Π. Προδρόμου με αφορμή τον εορτασμό των Αποστόλων "Πέτρου και Παύλου"

 

 

Νέο ιδιόκτητο κτίριο για το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, 12 Ιουνίου 2017

Το Δ/Σ του Συλλόγου είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τα μέλη και τους απανταχού φίλους του ότι ο Σύλλογος απέκτησε το οίκημα επί της Βερόης 2 (αρ. συμβολαίου 30.669/2017), το οποίο εφάπτεται του ιδιόκτητου κτιρίου του Συλλόγου.
Το νέο ιδιόκτητο κτίριο είναι ένα παραδοσιακό οίκημα χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέο Β βαθμού, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν ιδιοκτησία των αδελφών Νικολάου και Κωνσταντίνου Τζήμα, καθώς και των κληρονόμων του Γεωργίου Τζήμα. Η αγορά έγινε με την αξιοποίηση της δωρεάς της κ. Μπέλα –Σάκκα Μαρίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της δωρήτριας, καθώς και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης από τα εκάστοτε Δ/Σ του Συλλόγου.

Το κτίριο που αγοράστηκε θα συμπληρώσει τις υποδομές του Συλλόγου και θα καλύψει όχι μόνο τις στεγαστικές του ανάγκες αλλά και θα συμβάλει στην πραγμάτωση ενός καινοτόμου στόχου του Συλλόγου: τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Μουσείου των Βλάχων, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην πόλη μας και έτσι θα συνδεθεί ο πολιτισμός με την τοπική οικονομία.

Το Δ/Σ θα απευθυνθεί άμεσα προς τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες της πόλης για τη σύνταξη, δωρεάν, της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου, καθώς και σε ειδικούς για την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα, με σκοπό την ταχεία αναπαλαίωσή του.

 

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 

 

Ο Σύλλογος παρουσίασε στον κινηματογράφο "ΣΤΑΡ" τη θεατρική παράσταση «Cuscra Pirvuliata~Η συμπεθέρα από το Περιβόλι». Η θεατρική παράσταση παίχτηκε επίσης και στη Θεσ/νίκη με την υποστήριξη του Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

 

Το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε ημερήσια εκδρομή και επισκέφτηκε τη λίμνη Πλαστήρα

 

 

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στην ΕΤ2, στην εκπομπή του Νίκου Κηπουργού "Τα Μυστικά της Μουσικής"

 

 

ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ «ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ από το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, Δευτέρα 9 Μαΐου 2017

 

 

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας με το χορευτικό του συγκρότημα στο Μέτσοβο, όπου συμμετείχε στη χορευτική εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Ζωοδόχου πηγής!!

 

 

Στις 30 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, δεκάδες τουριστικούς πράκτορες (tour operators) από την Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λίβανο, Νότια Αφρική, Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

 

 

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 

 

 

Ο χορός της Νεολαίας του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, 24 Μαρτίου 2017

 

Εκδήλωση από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για το ρόλο των Βλάχων στην Επανάσταση του 1821

Έγινε, την Τετάρτη 22 του Μάρτη, στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών – πάνω από 600 άτομα – στη Βέροια, λαογραφική εκδήλωση , από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από το βλάχικο τραγούδι». Αφού ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πίσκος Δημήτρης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, άρχισε η εκδήλωση. Ύστερα από μια σύντομη εισαγωγή, που αναφερόταν στη θέση των Βλάχων στα προεπαναστατικά χρόνια και στο ρόλο τους στην ανάπτυξη της κλεφτουριάς και των προεπαναστατικών κινημάτων, δόθηκε έμφαση στο σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε ο βλάχικος κόσμος, γύρω στα 1770, όταν και καταστράφηκαν μερικά από τα πιο σημαντικα βλάχικα κέντρα (Μοχόπολη, Γράμμουστα, Νικολίτσα, Λινοτόπι και άλλα). Ο απόηχος από αυτές τις βανδαλικές καταστροφές δόθηκε μέσα από το βλάχικο μοιρολόι «Una njilji di Arbineshi = Χίλιοι περίπου Αλβανοί…».

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η μετακίνηση των Βλάχων από τις προαιώνιες κοιτίδες τους στην Πίνδο, κυρίως από την Αβδέλα, και η εγκατάστασή τους στα χωριά του Βέρμιου (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά/Ντόλιανη). Οι δύο σύντομες αναπαραστάσεις και οι διάλογοι στη βλάχικη γλώσσα ανακάλεσαν στη μνήμη πατρικές παραδόσεις , και μέσα από το βλάχικο τραγούδι "Avdela 'n hoara Turtsa intrara…”" για την Αβδέλα, που τραγουδιέται ακόμη στο Σέλι, παρουσιάστηκαν ξακάθαρα οι αιτίες αυτής της μετακίνησης.

Ο ρόλος της κλεφτουριάς στην Επανάσταση και η συμβολή των Βλάχων σε αυτήν , κυρίως λόγω της προνομιούχας θέσης τους και της οργάνωσης σε τσελιγκάτα, δόθηκε με αναφορά σε Βλάχους κλεφταρματολούς (Λαζαίοι, Βλαχαβαίοι, Φλωραίοι, Νικοτσάρας, Μπουκουβάλας, Βλαχοθανάσης, Λάπας , Ζήδρος και άλλοι) που τα ονόματά τους πέρασαν ως θρύλοι στη νεοελληνική ιστορία, και με κλέφτικους χορούς (Φεσοδερβέναγας, Σιαμαντάκας, Κλέφτες, Σμαήλαγας, Κατσαντώνης).
Ο ρόλος των Βλάχων στα επαναστατικά κινήματα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού δεν περιορίστηκε στη σημαντική προσφορά των κλεφτοαρματολών. Με την ανάπτυξη των βλάχικων κοινοτήτων ως βιοτεχνικών και εμπορικών κέντρων εμφανίστηκε μια τάξη εμπόρων ,που από το απλό αρχικά κιρατζιλίκι πέρασαν σε εμπορικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας ιδρύοντας εμπορικούς οίκους σε όλη την Ευρώπη, και βοήθησαν πολλαπλά τον αγώνα για την απαλευθέρωση (υλική βοήθεια, καλλιέργεια γραμμάτων και τεχνών, συμβολή στη διατήρηση των πατρικών παραδόσεων και στην αφύπνιση των συνειδήσεων, παρέμβαση στην πολιτική των μεγάλων δυνάμεων και στην κοινή γνώμη της Ευρώπης για το δίκαιο του αγώνα). Αυτή η πτυχή της προσφοράς των Βλάχων δόθηκε με αναφορά στο Ρήγα που κληροδότησε στο λαό μας βαρύτιμη κληρονομιά: τα υψηλά αστικοδημοκρατικά του ιδανικά, την ιδέα της συντροφικής αλληλεγγύης και της αδελφικής συνεργασίας των Βαλκανικών λαών και τη βαθιά του πίστη στο φωτεινό τους μέλλον, τη φλογερή επαναστατική του δράση και τα αθάνατα έργα του και τέλος την επαναστατική του συνέπεια.

Ο ηρωισμός , στο μοναστήρι του Σέκου, του Γεωργάκη Ολύμπιου από το Βλαχολείβαδο του Ολύμπου και του Γιάννη Φαρμάκη από το Μπλάτσι, ύστερα από τον επίσημο αφορισμό της Επανάστασης από το Πατριαρχείο και την αποκήρυξη του Τσάρου, απαθανατίστηκε και ο λαός ακόμη τραγουδάει για τους βλαχοκαπεταναίους: 

« Μας ήρθε η άνοιξη πικρή, το καλοκαίρι μαύρο, 
Μας ήρθε κι ο χινόπωρος πικρός φαραμακωμένος.
………………………………………………………………………
Εσείς, πουλιά, που λεύτερα πετάτε στον αέρα
είδηση δώστε στη Φραγκιά στων χριστιανών τους τόπους,
δώστε και στη Φαρμάκαινα μαντάτο του θανάτου ». 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μέσα από γυναικείους χορούς τονίστηκε η προσφορά των γυναικών και αναπαραστάθηκε το ολοκαύτωμα της Νάουσας, και μέσα από ένα σύντομο βλάχικο διάλογο, που κατέληξε στα «Παιδιά της Σαμαρίνας», έγινε αναφορά στην οικογένεια των Φλωραίων , που η δράση τους ξεκινά από τα προεπαναστατικα χρόνια, όπως αυτή διαφαίνεται στο βλαχόφωνο μοιρολόι "Canticlu alu Ghianaki alu Ffora" και φτάνει ως την έξοδο του Μεσολογγίου, που αναφέρεται και το τραγούδι για τη Σαμαρίνα.

Η απελευθέρωση, αποτέλεμα του εφτάχρονου αγώνα και του αίματος που χύθηκε, της κοινής γνώμης της Ευρώπης, καθώς και των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων, δεν έλυσε όλα τα ζητήματα. Από τη μια οι αγωνιστές δε δικαιώθηκαν , πολλοί καταδιώχτηκαν από τον ξένο παράγοντα και τις ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις, άλλοι διακόνευαν στους δρόμους και άλλοι βγήκαν πάλι στα βουνά. Από την άλλη, μεγάλα τήματα της ελληνικής γης έμειναν αλύτρωτα και οι αγώνες συνεχίστηκαν. Οι Βλάχοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1854 και ο λαός της περιοχής θρήνησε το χαλασμό των Βλάχων στη μάχη της Φυλλουριάς:

"Άνοιξε ο γάβρος κι η οξιά κι ισκιώσαν τα λημέρια,
βγήκαν οι Βλάχοι στα βουνά, οι Βλάχοι Σαρμανιώτες, 
βγήκαν τα λάια πρόβατα με τ’ αργυρά κουδούνια.
Βγήκε κι ο γέρο-Άκαρμπος, ο γέρο-Χατζημάτης
που ήταν στους Βλάχους αρχηγός , σε δώδεκα ταράφια.
Απ’ το Πραιτώρι κίνησε στη Δημηνίτσα φτάνει
κι οι Τούρκοι τον αντάμωσαν στης Φυλλουριάς τη στράτα. 
Γιόμισεν ο τόπος αίματα, γιόμισε και κεφάλια.
Κλαίνε οι μάνες για παιδιά και τα παιδιά για μάνες…’"

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χορό αφιερωμένο στον αετό της νεότερης κλεφτουριάς, το Λεωνίδα Χατζημπύρου, που θυσιασε πλούτη και άνετη ζωή για την απελευθέρωση του τόπου, και ολοκληρώθηκε με το τραγούδι που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1878, στον Κολινδρό, που οργανώθηκε κυρίως από τους Μπαντραλεξαίους και τους Βλάχους της Βέροιας και που είχε τραγικό τέλος, καθώς επτά γυναίκες Βλάχες από το Σέλι, κυνηγημένες από τους Τούρκους, έπεσαν στο γκρεμό στους Άγιους Πάντες στα Παλατίτσια:

"Φλεβάρης δεν κουσούριασε και Μάρτης δεν εμπήκε.
Όλη η Βλαχιά συνάχτηκε να φέρει το ρωμέικο.
Στους Άγιους Πάντες βγήκανε, ψηλά στο καραούλι…’’. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι: 
« Νεσείς βουνά, ψηλά βουνά, βουνά απ’ το Άνω Σέλι, 
τους Βλάχους τι τους κάνατε με τ’ άσπρα τα τσιπούνια;…»
και με ελεύθερο βλάχικο χορό, το Αηδόνι.
Η εκδήλωση –παράσταση , που διανθίστηκε και με αναφορές στον Παλαμά, τον Ελύτη και το Μακρυγιάννη, και άγγιξε, κατά γενική ομολογία, τα όρια της τελειότητας από κάθε άποψη (αφήγηση κειμένων, τραγούδι, χορός, αναπαραστάσεις, σκηνικά, κουστούμια, φωτισμός), άφησε άριστες εντυπώσεις και παράλληλα φανέρωσε τι μπορούν να προσφέρουν οι λαογραφικοί Σύλλογοι, όταν δεν ταυτίζουν τη παράδοση μόνο με το χορόκαι το φολκλόρ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βέροιας Αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιατζίδης, πρόεδροι φορέων και Συλλόγων της Βέροιας, καθώς και αντιπροσωπείες Συλλόγων Βλάχων από άλλες περιοχές.
Θα ήταν παράλειψη , αν δε γινόταν αναφορά στους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης-παράστασης.

Την ιστορική έρευνα και τα κείμενα επιμελήθηκε ο Τάκης Γκαλαΐτσης, την ευθύνη για το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Σταμάτης Χρυσής, την τεχνική υποστήριξη ο Τάκης Καραγιάννης και η Χαρά Πατσιαβούρα. Για την άψογη εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων φρόντισαν οι εδώ και χρόνια δάσκαλοι χορού του Συλλόγου: Αντώνης Κουκουτέγος, Γιάννης Πλιάτσικας, Σταμάτης Χρυσής, Τασούλα Πίσκου. Και βέβαια η εκδήλωση δε θα είχε την επιτυχία που γνώρισε χωρίς την ανεπανάληπτη κομπανία του Φώτη Καραβιώτη και του Δημήτρη Παράσχου, και κυρίως χωρίς τους τραγουδιστές Γιώργο Μανέκα και Νίκο Αυγέρο, οι οποίοι με τις γνήσιες και αισθαντικές φωνές τους που στη χροιά τους μεταφέρουν όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας των Βλάχων σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στην αίθουσα. Την παρουσίαση των κειμένων έκανε η Νανά Μπιζόγλη, η οποία με την εξαιρετική της άρθρωση, τον ορθό επιτονισμό των φράσεων και την ερμηνευτική προσέγγιση των κειμένων κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για δύο περίπου ώρες.

 

 


«ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» ΣΤΗ «ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ», ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

 

 

ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ 2017, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βέροιας. Με μεγάλη επιτυχία έγινε το δρώμενο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ», την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή το έθιμο των «Καπεταναίων», τη συνήθεια δηλαδή των Βλάχων της Βέροιας, η οποία διατηρούνταν ζωντανή ως τη δεκαετία του 40, να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να γλεντούν για τρεις ημέρες στις βλάχικες γειτονιές και τις κεντρικές πλατείες της Βέροιας.
Με τους μελωδικούς ήχους της ανεπανάληπτης παραδοσιακής δωδεκαμελούς κομπανίας των χάλκινων, τους Μηνάδες, που ήρθαν από το Βόιο, μέλη και φίλοι του Συλλόγου γιόρτασαν, χόρεψαν και γλέντησαν την Αποκριά. Από νωρίς το μεσημέρι είχε στηθεί στο σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων ένα αυθεντικό βλάχικο γλέντι με ψητά, χορούς, τραγούδια και άφθονο ποτό. Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές, ξεχύθηκαν προς το βράδυ στους δρόμους της πόλης μεταδίδοντας το κέφι, τη χαρά και την ξεγνοιασιά της Αποκριάς στους συμπολίτες μας. Πλήθος κόσμου ακολούθησε στους δρόμους της Βέροιας την χαρούμενη κομπανία των γλεντζέδων, οι οποίοι μετέφεραν τη διασκέδαση σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου το κέφι, οι χοροί και τα τραγούδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά. Οι πιο ηλικιωμένοι έφεραν στο νου τους ευχάριστες στιγμές της παλιάς Βέροιας και οι νεότεροι, έστω και για λίγο, ήρθαν σε επαφή με πλευρές της γνήσιας και αυθεντικής παράδοσης του τόπου μας. 

Καλεσμένοι για φέτος του Συλλόγου ήταν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Ανήλιου Μετσόβου, Συλλόγου Βλάχων Αετομηλιτσιωτών Θεσσαλονίκης, Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους. Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Βέροιας, ενώ παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Βέροιας, Κ. Βοργιαζίδης, με τον Αντιδήμαρχο, Β. Παπαδόπουλο, ενώ ντυμένος με παραδοσιακή στολή ήταν και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών στο Δήμο Βέροιας Νίκος Μπέκης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου.

Αισθανόμαστε βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν , και κυρίως αυτούς που με τις προσφορές τους συνέβαλαν στην , κατά γενική ομολογία, επιτυχία του λαϊκού αυτού δρώμενου.

 

Ο "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ" ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ!

 

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΙΡΙΟΣ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01/2017

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ.Β.» ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ, ΣΤΙΣ 21/01/2017

 

 

«ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΣΤΙΣ 11/1/2017

 

 

Oι Γυναίκες του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας παρουσίασαν βλάχικα φαγητά, στην εκδήλωση "Ελλήνων δειπνοπαράδοση", του Μορφωτικού χορευτικού Συλλόγου Χαρίεσσας ο " 'Αγιος Δημήτριος "

 

 

Οι μικροί χορευτές του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα Θεσσαλίας

 

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2017 Με θέμα «Βλάχοι ευεργέτες της Βέροιας» KAI ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2017, με θέμα «Οι Βλάχοι ευεργέτες της Βέροιας». H επιλογή του θέματος έγινε, μετά το θάνατο (11/7/2016) του Γιάννη, τελευταίου των αδελφών Κούσιου, με σκοπό να αποδοθεί ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που με το περίσευμα ψυχής τιμούν και σήμερα , με τις δωρεές τους, το όνομα Βλάχος.

Τα κείμενα είναι από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση « Από τη ζωή των Βλάχων /Di tu bãna Armãnjilor», έκδοση του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Το εξώφυλλο κοσμούν φωτογραφίες από ενδεικτικές δωρεές Βλάχων στη Βέροια, ενώ στο προλογικό κείμενο εξηγείται η ταύτιση των Βλάχων με την ευεργεσία. Με τις δωρεές τους οι αδελφοί Κούσιου, οι μέγιστοι ευεργέτες από συστάσεως του Δήμου Βέροιας, η Κορνηλία Κούσιου-Καραναστάση, η Ιωάννα Κυράνη, η οικογένεια Σωσσίδη και Βλαχογιάννη, ο Νίκος Ντέμος, ο Απόστολος Τεγούσης, η Κολυπέτρη-Ουσαντοπούλου Μαρία, η Μαρίκα Μπέλα, οι αδελφές Χατζίκου και οι άλλοι Βλάχοι δωρητές από τη Βέροια ενέταξαν εαυτούς στη χορεία των μεγάλων Βλάχων ευεργετών της Ελλάδας, της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης: του Σίνα και του Δούμπα, του Μπέλιου και του Σταύρου, του Ζάππα και του Στουρνάρα, του Τοσίτσα και του Αβέρωφ και όλων των άλλων ευεργετών που κατέστησαν το όνομα Βλάχος συνώνυμο του ευεργέτη. Στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες και αναλυτικά κείμενα για τη ζωή και τις δωρεές των Βλάχων ευεργετών από τη Βέροια.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την τοπική ιστορία και παράλληλα ένδειξη τιμής προς τους μεγάλους δωρητές της πόλης, οι οποίοι μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα μίμησης και για μέλλοντες ευεργέτες, και γι’ αυτό αξίζει το Ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.


Εκδηλώσεις ανά Έτος