ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε όσον αφορά στην ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας τη σχετική με την επίσκεψη του Γάλλου/Βρετόνου ποδηλάτη Emanuel Le Merlus, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας δηλώνει ότι:
Η βλάχικη γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα, με τις δικές της διαλέκτους και τα δικά της ιδιώματα, με ιστορία πάνω από 15 αιώνες, η οποία μιλιέται και σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στη νότια Βαλκανική. Σε αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει την απάντηση.
Η βλάχικη γλώσσα είναι μια από τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στη χώρα μας και συμπεριλαμβάνεται στο Χάρτη των Ολιγότερο Ομιλούμενων Γλωσσών στην Ευρώπη, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά (γκρεκάνικα) της Κάτω Ιταλίας και άλλες περίπου σαράντα γλώσσες στη Ευρώπη..
Η βλάχικη γλώσσα δεν καθιστά τους Βλάχους μειονότητα στην Ελλάδα, στον τόπο τους δηλαδή και στην πατρίδα τους, για την οποία τόσα πολλά προσέφεραν και προσφέρουν.
Ως εκ τούτου , η έκφραση μειονοτικές γλώσσες δεν αφορά τη βλάχικη Γλώσσα, αλλά ίσως άλλες γλώσσες, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς, και τις οποίες συνάντησε ο Γάλλο/Βρετόνος ποδηλάτης, που επισκέφθηκε 28 ευρωπαϊκές χώρες στο ταξίδι του που διήρκεσε ένα χρόνο.
Για το Δ/Σ
Ο πρόεδρος Ο γεν. Γραμματέας
Γιώργος Τσίρης Μιχάλης Φουνταλής
Υ.Γ Ο θόρυβος που προέκυψε από παρανόηση ή από λανθασμένη μετάφραση στην ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας δεν είναι αδικαιολόγητος. Μπορεί όμως και να ευαισθητοποιήσει επάνω σε μια πραγματικότητα: Η βλάχικη γλώσσα , μέρα με τη μέρα, χάνεται αβοήθητη, και μαζί της και ο πολιτιστικός πλούτος που μεταφέρει από τη συνύπαρξη δυο μεγάλων πολιτισμών, του ελληνικού και του λατινικού. Σε αυτή την πραγματικότητα τι κάνει η Πολιτεία, η τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Τύπος και ο καθένας μας χωριστά; Είναι προς τιμήν του Δήμου Βέροιας που χωρίς τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και χωρίς εθνική ανασφάλεια υποδέχεται ευρωπαίο πολίτη που αγωνίζονται για τη διάσωση της μητρικής του γλώσσας, της βρετόνικης. Όλοι δε θέλουν το κακό μας!