Προσφέρετε Δωρεά στον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: 767/300048-68 GR91 0110 7670 0000 7673 0004 868

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Οι Βλάχοι βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση με τον τόπο: ο τόπος τους βοηθάει να προκόψουν και οι ίδιοι ένα μέρος από τους κόπους τους το επιστρέφουν απλόχερα στον τόπο. Αψευδής μάρτυρας οι δωρεές τους στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και γενικότερα στην κεντρική Ευρώπη. To Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο στην Αθήνα, τα Ζάππεια και τα Αρσάκεια σε διάφορες πόλεις της Βαλκανικής, τα Τοσίτσεια και Αβερώφεια σχολεία στην Αίγυπτο, το Μέγαρο Μουσικής στη Βιέννη, το Νοσοκομείο στο Βελιγράδι και πολλά άλλα καταδεικνύουν τα αλτρουιστικά αισθήματα των Βλάχων ευεργετών απέναντι στους συνανθρώπους τους και στον τόπο όπου έζησαν. Δε θα ήμασταν απόλυτα αληθείς , αν ερμηνεύαμε το φαινόμενο της ευεργεσίας μόνο με οικονομικούς όρους. Ίσως προσεγγίσουμε περισσότερο την αλήθεια, αν αναζητήσουμε τα πρωτογενή αίτια της ευεργεσίας στις κοινωνίες των Βλάχων νομάδων, όπου όλοι κάνουν το παν για τον ένα και ο ένας για όλους. Λαός σε κίνηση οι Βλάχοι, ήταν ανοιχτοί σε νέες και ανθρωπιστικές ιδέες. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση των τσελιγκάδων προεστών του Μετσόβου, το 1776, λίγο πριν από τη Γαλλική Επανάσταση: « …και όσοι Μετσοβίτες έχουν δύο κήπους να πάρουν τον έναν και να τον δώσουν εκείνου όπου δεν έχει…». Από αυτές τις ‘‘μικρές αυτοκρατορίες των βουνών’’ αναδείχτηκαν οι μεγάλοι ευεργέτες, όταν μετεξελίχτηκαν σε εμπόρους που διέτρεχαν όλη τη Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη, και δε λησμονούσαν όμως τον γενέθλιο τόπο τους.
Το ίδιο αυτό πνεύμα της προσφοράς στον τόπο διακρίνει και σήμερα πολλούς Βλάχους. Απόδειξη οι πολλές ευεργεσίες , σε τοπικό επίπεδο , στη Βέροια , τα τελευταία χρόνια. Με τις δωρεές τους οι αδελφοί Κούσιου, οι μέγιστοι ευεργέτες από συστάσεως του Δήμου Βέροιας, η Κορνηλία Κούσιου-Καραναστάση , η Ιωάννα Κυράνη , η οικογένεια Σωσσίδη και Βλαχογιάννη, ο Νίκος Ντέμος , ο Απόστολος Τεγούσης, η Κολυπέτρη-Ουσαντοπούλου Μαρία, η Μαρίκα Μπέλα και οι άλλοι Βλάχοι δωρητές από τη Βέροια ενέταξαν εαυτούς στη χορεία των μεγάλων Βλάχων ευεργετών της Ελλάδας, της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης: του Σίνα και του Δούμπα, του Μπέλιου και του Σταύρου, του Ζάππα και του Στουρνάρα, του Τοσίτσα και του Αβέρωφ και όλων των άλλων ευεργετών που κατέστησαν το όνομα Βλάχος συνώνυμο του ευεργέτη.
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας οργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τους Βλάχους ευεργέτες από τη Βέροια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, το Μάη του 2009, όπως οργάνωσε και εκδήλωση, την ίδια περίοδο, στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας, για τους Βλάχους Ευεργέτες στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Και αυτό ως ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που με το περίσσευμα ψυχής τιμούν και σήμερα, με τις δωρεές τους, το όνομα Βλάχος.