05/01/2018 ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

- ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΧΟΡΟΥ:
Α) ΑΝΔΡΩΝ,
Β) ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Γ) ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
- ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
- ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

05/01/2018 ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τους Βλάχους φίλους και μέλη του Συλλόγου μας για της ευγενικές ΔΩΡΕΕΣ προς τον σύλλογο μας!!
1) Το ποσό των 200 ευρώ από τις κες Νανά & Ζωή Μπιζόγλη εις μνήμην των γονιών τους Ιωάννη & Μαριάνας Μπιζόγλη
2) Το ποσό των 650 ευρώ από την κ. Σπυρούδη Ζαμάνη Μαρία εις μνήμην της αδερφής της Ροζαλίας και Γεώργιου Σούμπουρου

3) Το ποσό των 400 ευρώ από τον κ.Ζαμάνη Δημήτριο & κ.Ζαμάνη Στέργιο εις μνήμην της Ροζαλίας και Γεώργιου Σούμπουρου

4) Το ποσό των 50 ευρώ από τον κ.Κων/νο Γκάλαβο εις μνήμην του πατέρα του Δημήτρη Γκαλαβου
5) Μια βλάχικη φορεσιά από την Μαριάνα Μπούθα

6) Διάφορα υφαντά από την Κατερίνα Γιαννοπούλου, το γένος Μπλατσιώτη.

Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον λογιστή κ. Γιάννη Γκόγκο που αφιλοκερδώς, επί σειρά ετών κρατούσε τα λογιστικά του συλλόγου μας.

Και τον κ. Νίκο Τσαμήτρο που έχει αναλάβει πλέον τα λογιστικά του συλλόγου μας επίσης αφιλοκερδώς.

 

Μια ακόμη δωρεά από το τμήμα γυναικών του συλλόγου μας

05/01/2018 ΤΟ Δ.Σ. ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ:

1)ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΕΚΑ
2) ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΣΧΟ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ & ΤΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΤΟΥΣ

3) ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ: ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΧΑΙΔΩ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΛΕΜΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΣΚΟΥ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΚΟΥΤΕΓΟ, ΣΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗ ΧΡΥΣΗ.

4) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ Δ.Σ. ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ:
• ΤΟΝ κο. ΜΠΕΛΑ ΣΤΕΡΓΙΟ
• ΤΟΝ κο. ΤΑΚΗ ΓΚΑΛΑΪΤΣΗ
• ΤΗΝ κα. ΣΥΡΜΟΥΛΑ - ΠΕΤΚΟΥ - ΜΑΝΕΚΑ
• ΤΗΝ κα. ΕΛΒΙΡΑ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ
• ΤΟΝ κο. ΤΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
• και ΤΟΝ κο. ΝΙΚΟ ΑΥΓΕΡΟ

05/11/2017 Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τη θεατρική παράσταση στη βλάχικη γλώσσα, με υπέρτιτλους στα ελληνικά, "Η συμπεθέρα από το περιβόλι - cuscra pirvuliata" της Ζωής Παπαζήση - Παπαθεοδώρου σε διασκευή του Τάκη Γεωργίου, που θα παρουσιαστεί στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12 π.μ.
Η παράσταση γίνεται με τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

01/05/2017

Την Πέμπτη 11-5-2017 , στις 21.00, στην ΕΡΤ 2, στο πλαίσιο της εκπομπής «Τα Μυστικά της Μουσικής», που επιμελείται ο Νίκος Κυπουργός, θα εμφανιστεί ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας.

14/03/2017 Πρόσκληση

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, οργανώνει εκδήλωση με θέμα:
«Η Επανάσταση του 1821 μέσα από το βλάχικο τραγούδι»
στο Χώρο Τεχνών, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, 8 .00 μ.μ.
Η παράσταση περιλαμβάνει αφήγηση, χορό, τραγούδι, δρώμενα, αναπαραστάσεις και προβολές.

18/05/2016 Παρουσίαση Βιβλίου

Μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση στο αρχοντικό του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας
Μάγεψε το κοινό η παρουσίαση του «Δυσσάκου» της Ελένης Αναστασοπούλου την Τετάρτη 11 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ημαθίας. ’νθρωποι όλων των ηλικιών, φίλοι και μέλη των φορέων διοργάνωσης και φιλαναγνωστικό κοινό απόλαυσαν μια διαφορετική, ζεστή, ταξιδιάρικη παρουσίαση και αγκάλιασαν με θέρμη τη συγγραφέα και τους ομιλητές. Αρχικά, ο πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων Βέροιας, Δημήτρης Πίσκος, καλωσόρισε το κοινό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τη βιβλιοπαρουσίαση και στη συνέχεια κάλεσε την πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη, η οποία με τη σειρά της απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε τη χαρά της που η λογοτεχνία διεισδύει και σε χώρους της διοίκησης, καθώς η συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου, εκτός από άριστη λογοτέχνιδα είναι και Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Για το καινούργιο της μυθιστόρημα, «Δυσσάκος» μίλησαν οι Νίκος Κούτσουρος, δάσκαλος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ποιητής και η Ολυμπία Μπέτσα, φιλόλογος και ειδική γραμματέας του συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Οι ομιλητές ταξίδεψαν το κοινό στις σελίδες του βιβλίου και κατέθεσαν τη δική τους αναγνωστική προσέγγιση μέσα από τρυφερότητα, ευαισθησία και σεβασμό προς τη μούσα. Ενδιάμεσα, η συγγραφέας ανάγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο και κέντρισε την προσοχή των παρευρισκομένων με το ρωμαλέο και χειμαρρώδη λόγο της. Οι ομιλητές σύστησαν το Δυσσάκο στον κόσμο και τόνισαν επανειλημμένα πόσες όψεις των ηρώων κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ποιες ανάγκες μας ωθούν στην αντίσταση και ποιες στο ταξίδι; Το ταξίδι, η Οδύσσεια είναι και η αφόρμηση του μυθιστορήματος. Ο Οδυσσέας, σύμβολο του περιπλανώμενου Έλληνα έως τα πέρατα της γης, ζωντανεύει δύο φορές μέσα από τις ιστορίες δυο Οδυσσέων (πατέρα και γιου), που ξενιτεύονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους ομιλητές «Είναι η μοίρα του Έλληνα να φτάνει ως την άκρη του κόσμου για να καταλαγιάσει το πάθος της εξερεύνησης, να σβήσει τη δίψα για γνώση, να παλέψει με τα δαιμόνια μέσα του, να αντισταθεί στους τύραννους της πατρίδας του ή ακόμα και να απολαύσει τα αρώματα των ξένων τόπων». Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με εύστοχες παρατηρήσεις από το κοινό που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το πλούσιο συγγραφικό έργο της Ελένης Αναστασοπούλου, να απολαύσει μερικά αποσπάσματα από τα διηγήματα της «Σκοτωμένο νερό» και να γευτεί τα κεράσματα του πάντα φιλόξενου Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα μας για την τιμή να συστηθεί στη Βέροια μέσα από τους συγκεκριμένους φορείς και της ευχόμαστε: Καλοτάξιδος ο «Δυσσάκος» της!

 

20/03/2016 Ευχαριστήριο

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αισθάνεται βαθιά συγκίνηση και παράλληλα την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια την κ. Κατερίνα Μαζαράκη, σύζυγο του αείμνηστου Δήμου Μαζαράκη, καθώς και τις κόρες του Νατάσα και Κωνσταντία, για την ευγενή προσφορά ενός σημαντικού χρηματικού ποσού για ενίσχυση του Συλλόγου μας. Η προσφορά αυτή προς το Σύλλογο γίνεται με τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από το θάνατο του συζύγου και πατέρα τους Δήμου Μαζαράκη. Ο αξέχαστος Δήμος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου μας. Η προσφορά θα αξιοποιηθεί από το Δ/Σ με τέτοιο τρόπο, ώστε η ανάμνηση του Δήμου να μένει πάντα ζωντανή.

30/12/2015 Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2016, με θέμα «Από την ’νοιξη ως το Φθινόπωρο /Di Prumuveara pãnã Toamna ». Συγκεκριμένα, περιγράφεται η ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων στα βλάχικα χωριά του Βέρμιου, Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά, από τον Αγιογιώργη που ανέβαιναν τα κοπάδια στο βουνό ως τον Αγιοδημήτρη που κατέβαιναν στα χειμαδιά, Di Prumuveara pãnã Toamna. Το ημερολόγιο συνοδεύεται και από ένα CD από την εκδήλωση της 22-4-2015 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας με το ίδιο θέμα.
H επιλογή του θέματος έγινε, με σκοπό να καταγραφούν συνήθειες αιώνων που ήταν ζωντανές ως τη δεκαετία του ’60 και που όμως φαντάζουν τόσο μακρινές. Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, τυροκόμους και ανθρώπους που βίωσαν αυτή τη ζωή, και κατά κύριο λόγο προέρχονται από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana Armãnjilor .
Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία από την προαναφερθείσα εκδήλωση, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες σύγχρονες και παλιές και επεξηγηματικά κείμενα και διάλογοι στη βλάχικη γλώσσα σχετικοί με το ανέβασμα των Βλάχων στα βουνά, το κούρεμα των προβάτων, την τυροκόμηση, τις υφαντικές εργασίες των γυναικών, τα έθιμα του καλοκαιριού, τα αρραβωνιάσματα , τους γάμους , και τα γλέντια στη θερινή περίοδο, αλλά και που περιγράφουν τη μοναχική ζωή των κτηνοτρόφων και των κιρατζίδων. Οι δώδεκα σελίδες του ημερολογίου κλείνουν με το κατέβασμα των Βλάχων από τα βουνά το Φθινόπωρο.
Η έκδοση αυτή, 35η στην ιστορία του Συλλόγου, αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τη ζωή των Βλάχων και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.
Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:
1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514 ( Πρόεδρος )
2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 ( Αντιπρόεδρος Α)
3. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας )
4. Αναστασίου Νούλη : 6978894518 ( Γεν. Γραμματέας )
5. Ζήση Χάιδω : 6936260171 ( Αντιπρόεδρος Β )

Ετήσια Τακτική Συνέλευση

04/12/2015
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Βερόης & Εβραίων Μαρτύρων 1), με θέματα:

1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.
2. Εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη για την σωστή λειτουργία και την περαιτέρω ενδυνάμωση του Συλλόγου.

Ευχαριστήριο

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ο «Σύλλογος Βλάχων Βέροιας» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς που συνέβαλαν σημαντικά με τις προσφορές τους στην αναβίωση του εθίμου των «ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ»:
► την εταιρεία κρεάτων «ΥΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΑΛΛΙΚΑ»,
► την εταιρεία κρεάτων «ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΤΖΟΛΑ»,
► την εταιρεία κρεάτων « ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΤΣΙΩΦΤΗ» των ΑΦΩΝ Στέργιου και Δημήτρη Κουτσιώφτη,
► το μάρκετ κρεάτων «ΧΑΤΖΗΜΑΣΟΥΡΑ»,
► την εταιρεία «ΘΑΝΟΣ Ε.Π.Ε» “ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ” του Κου Κουκουτέγου,
► την εταιρεία κρεάτων «ΓΙ’ΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»,
► την ταβέρνα-τσιπουράδικο «Η γωνιά του Γκάς» του Κου Στέργιου Γκασνάκη,
► τον συνεταιρισμό οινοποιίας «VAENI»,
► τον συνεταιρισμό οινοποιίας «ΜΠΟΥΤΑΡΗ» ,και ιδιαίτερα τον Διευθυντή Κον Κανελίδη Γιώργο
► το αρτοποιείο “ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΧΟΝΔΡΑΝΤΩΝΗ”,
► τους κτηνοτρόφους «ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΛΚΟ & ΤΣΑΜΗΤΡΟ ΚΩΣΤΑ»,
► τον ΜΠΕΛΛΑ ΓΙΩΡΓΟ-ΠΟΤΑ Τρίλοφος Ημαθίας
► την εταιρεία εμπορίας καφέ και αναλώσιμων της Κας ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα:
► Τα μέλη του συλλόγου για την αμέριστη βοήθεια τους καθώς και τους Στέργιο Ντέλλα , Λεωνίδα Τσιαπάρα , Θανάση Κοντόπουλο, Γιώργο Λούρη, Μητριτώνη Νικόλαο για την συνεισφορά τους στην ετοιμασία και το ψήσιμο των εδεσμάτων της εκδήλωσης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΡΩΜΜΕΝΟ: "ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ"

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργανώνει το καθιερωμένο δρώμενο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στο σπίτι των Βλάχων.
Από τις 4 το μεσημέρι θα παίζει η μουσική μπάντα των «οι Μηνάδων». ’φθονο κρασί και μεζέδες θα προσφερθούν για όλους τους παρευρισκόμενους.
Σας καλούμε όλους, φίλους και μέλη, να γιορτάσουμε το έθιμο και να περιηγηθούμε στους δρόμους της πόλης μας χορεύοντας και γλεντώντας.
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί στην πλατεία Δημαρχείου η ώρα 9 μ.μ. με χορούς και τραγούδια που θα κρατήσουν μέχρι τις πρωινές ώρες.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Το τμήμα γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τις γυναίκες μέλη και τις φίλες του Συλλόγου για την «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ για Τ0 νέο έτος 2015» την Τετάρτη 14/1/2015 και ώρα 6:00 μ.μ. στο «σπίτι» του Συλλόγου.
Η παρουσία σας θα μας γεμίσει χαρά.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΤΕ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του 2015 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2015, με θέμα «Τα Τοπωνύμια του ανατολικού Βερμίου », και συγκεκριμένα στα Βλάχικα χωριά Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά. H επιλογή του θέματος έγινε , με σκοπό να καταγραφούν τα τοπωνύμια της περιοχής όσο ζουν ακόμη αυτοί που τα βίωσαν σε όλη τη ζωή τους και τα θυμούνται. Τα ονόματα, καθώς τα έβαζε ο λαός και όχι συγκεκριμένες υπηρεσίες, κουβαλούν ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού, της ποικιλότητας που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.

Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων, πρώην και νυν δασοφύλακες των παραπάνω περιοχών, για την ορθή καταγραφή αλλά και την εξέλιξη της ονοματολογίας των περιοχών γύρω από τα συγκεκριμένα Βλαχοχώρια.

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία που διασώζει την παλιά φυσιογνωμία του Σελίου, όπως ήταν το 1923 όλο από πέτρα, ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν παλιές φωτογραφίες από τοποθεσίες του Σελίου, Ξηρολιβάδου και Κουμαριάς, που ανακαλούν στη μνήμη, τουλάχιστο των πιο ηλικιωμένων, ευχάριστες στιγμές από την ξέγνοιαστη καλοκαιρινή ζωή στο βουνό: Ντουκάτα/La Ducata, Πριόνια/La Prionji , Ντέμου/La Demlu, Αληχότζια/La Alihodzia, Πεύκα/La Chinji, Πηγαδίτσα/La Barits, Όμορφο Ποδαρικό/La Tsiorlu atselu m(u)shiatlu, Μικρή Παναγία/La Sta-Maria Njica, Κρυόβρυση/La Aratsili και άλλες.

Στο εισαγωγικό κείμενο γίνεται λόγος – γενικά - για τις μετονομασίες στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα γνώσης των παλιών ονομάτων, ενώ τα τοπωνύμια του κάθε χωριού αναφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν παράλληλα οδηγούς για πορείες στο Βέρμιο.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την ονοματολογία του Βερμίου και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα τηλέφωνα:

1. Τούσικος Αντώνιος: 6979117191 (Πρόεδρος)
2. Πίσκος Δημήτρης (6931431514) (Αντιπρόεδρος)
3. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 (Γραμματέας)
4. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 (Ταμίας)
5. Χατζή Μελίνα 6932676994 (Υπεύθυνη Γυναικών)

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας Ο Αντώνης Τούσικος
διευθυντής των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών «ΛΕΞΙΣ»

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το νέο Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» την περασμένη Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου μετά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου κι η σύνθεση του έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Τούσικος Αντώνιος
Α΄ Αντιπρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Γκαλαΐτσης Ηλίας
Γενικός Γραμματέας: Μητριτώνης Ιωάννης
Ειδικός Γραμματέας: Μπέτσα Ολυμπία
Ταμίας: Τσίρης Γεώργιος
Υπεύθυνη Γυναικών: Χατζή Μελίνα
Μέλη: Μιχαηλίδης Νικόλαος (Κουτόβας) & Βόλκος Ιωάννης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ "ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ"
ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΝΑ ΣΥΜΜEΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΊΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμο Βέροιας με όλα τα μέλη του την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 για να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κύριο Βοργιατζίδη και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο του.
Με την δοθείσα ευκαιρία το προεδρείο παρουσίασε τις πολυάριθμες δραστηριότητες του Συλλόγου που γίνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας και τις ιδέες του για το πώς βλέπουμε και πως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι Βλάχοι τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη μας, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός στην πόλη μας καλύτερα.
Η συνάντηση έκλεισε με την εκατέρωθεν υπόσχεση από πλευράς του Δημάρχου και του Δ.Σ. του Συλλόγου να ξανασυναντηθούν και τυχόν να συνεργαστούν σε μελλοντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ξεκινούν τα « Μαθήματα της Βλάχικης Γλώσσας» ΔΩΡΕΑΝ για ΕΝΗΛΙΚΕΣ, στις 9:00 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου με την εποπτεία και καθοδήγηση του γιατρού Τάκη Γεωργίου, μετά από την μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλούς συμπολίτες μας.
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται για την εκμάθηση της Βλάχικης Γλώσσας να έρθουν στα γραφεία του Συλλόγου ή να επικοινωνήσουν με τον Τάκη Γεωργίου στο τηλέφωνο: 6944732077.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι κάθε Παρασκευή 8:00-9:00 μ.μ. συνεχίζει το παιδικό τμήμα εκμάθησης της βλάχικης Γλώσσας με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία για 3η συνεχόμενη χρονιά.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να συγχαρεί δημόσια τους παρακάτω χορευτές και μέλη του Συλλόγου μας για την επιτυχή εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. της χώρας:

1) ΚΟΥΚΟΥΤΕΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Αντωνίου (Ηλεκτρ/γων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ Α.Π.Θ.)
2) ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΔΡΕΑ του Αναστασίου (Εμποροπλοιάρχων Μηχανικών)
3) ΣΔΟΥΚΟΠΟΥΛΟ ΑΝΤΩΝΙΟ του Κωνσταντίνου (Τ.Ε.Ι. Διοίκησης Επιχειρήσεων Κοζάνης)
4) ΜΟΥΡΤΖΙΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟ του Οδυσσέα (Ηλεκτρ/γων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κοζάνης)
5) ΒΟΛΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Ιωάννη (Τουριστικών Επαγγελμάτων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης)

Τους ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ανακοινώνει την έναρξη των μαθημάτων χορού, τραγουδιού και μαθημάτων της Βλάχικης Γλώσσας για την νέα περίοδο Σεπτέμβριος 2014- Μάιος 2015 με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 17/9
* Τμήμα Γυναικών στις 7:30-9:00 μ.μ.
* Τμήμα ανδρών στις 9:30-11:00 μ.μ.

Παρασκευή 19/9
* Τμήμα παιδικό (αρχάριοι) στις 6:15μ.μ.
* Τμήμα προχωρημένων 7:00-8:00 μ.μ.
ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 8:00-9:00 μ.μ.
Τμήμα Νεολαίας (Παραστάσεων) 9:30-10:30 μ.μ.

Προσεχώς θα λειτουργήσει τμήμα χορωδίας (υπεύθυνος Γιώργος Μανέκας) και τμήμα εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας και για ενήλικες (υπεύθυνος Τάκης Γεωργίου).

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν Βλάχικους και παραδοσιακούς χορούς, Βλάχικα τραγούδια και την Βλάχικη γλώσσα να απευθυνθούν στον Σύλλογο.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 7:30-10:00 μ.μ.
Η εκμάθηση χορών, τραγουδιού και της Βλάχικης γλώσσας προσφέρονται Δωρεάν από τον Σύλλογο.

CORLU MARLI

ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

«Τσούγκρισμα των αυγών» 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας τμήμα γυναικών θα ήθελε να προσκαλέσει όλες τις γυναίκες, φίλες και μέλη του συλλόγου μας στην καθιερωμένη εκδήλωση το «Τσούγκρισμα των αυγών» που θα γίνει την Δευτέρα 28 Απριλίου στις έξι (6:00) το απόγευμα στο σπίτι των Βλάχων (στα γραφεία του Συλλόγου).
Η συμμετοχή σας θα μας γεμίσει με πολλή χαρά.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Τα μέλη της Νεολαίας του Λαογραφικού Συλλόγου των Βλάχων της Βέροιας σας προσκαλούμε στον καθιερωμένο ετήσιο χορό μας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 24 Μαρτίου. Ελάτε στο Όλα live στις 9.30 μ.μ. να καλωσορίσουμε παρέα την άνοιξη με το γνωστό και μοναδικό τρόπο: με γλέντι αυθεντικό.

Γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τον Γιώργο Μανέκα, τον Θωμά Γρηγορόπουλο και τις μπάντες των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη. Θα ακολουθήσει μεταμεσονύκτιο ξεσάλωμα με τις μουσικές επιλογές του DJ Γιώργου Παπαγιάννη!

Επιμένουμε στην αυθεντική διασκέδαση με ποτάκι, μουσική, καλούς φίλους, και αγάπη!

Γιατί η καλή διασκέδαση και η αγάπη αρκούν! Αγάπη μόνο, παίδες! #vreari_mangi

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Διαβάστε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας προς τον κ. Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας

> Ελληνικά       > Αγγλικά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε όσον αφορά στην ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας τη σχετική με την επίσκεψη του Γάλλου/Βρετόνου ποδηλάτη Emanuel Le Merlus, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας δηλώνει ότι:

Read more

ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας Αρ. Πρωτοκόλλου: 34
Βερόης & Εβραίων Μαρτύρων 1
Βέροια, Τ.Κ 59.100 Βέροια 21/02/2011
Τηλ.2331064315
Fax: 2331064315
Email: vlahoi@otenet.gr Προς το

 

Γραφείο του Προέδρου της Ρουμανίας
για τον κ. Τραϊάν Μπασέσκου,
Πρόεδρο της Ρουμανίας
Cotroceni Palace
Βουκουρέστι - Ρουμανία

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, μεταξύ άλλων θεμάτων αναφερθήκατε και στις εθνικές μειονότητες των Βαλκανίων. Στη διάρκεια αυτής της ομιλίας , συγκεκριμένα δηλώσατε επί λέξει: "Θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την αναγνώριση της ύπαρξης (status) των ρουμανικών εθνικών μειονοτήτων για τους Αρμάνους (Armãnji) - Bλάχους, Ιστρο-Ρουμάνους και Μογλενο-Ρουμάνους".

Read more

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αν και συμμετέχοντας ως προσκεκλημένος του Συμβουλίου Αρμάνων στο Πανβαλκανικό/ Παγκόσμιο Αντάμωμα των απανταχού Βλάχων που έγινε στη Μοσχόπολη στις 15/8/2010 δηλώνει απερίφραστα, ότι είναι κάθετα αντίθετος με το τελικό κείμενο της τελικής διακήρυξης που εκδόθηκε στις 20/8/2010 από το Συμβούλιο των Αρμάνων και εμφανίζεται στο Internet.

Read more

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Π.Ο.Π.Σ.Β ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΑΝΩΝ

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, έχοντας υπόψη την επιστολή που στείλατε σε όλους τους Συλλόγους της Π.Ο.Π.Σ.Β με αριθ. πρωτ. 8/13-6-2010, με την οποία καλείτε όλους τους Συλλόγους- μέλη της Π.Ο.Π.Σ.Β. να καταδικάσουν έμπρακτα την ιταμή συμπεριφορά του "Συμβουλίου των Αρμάνων ή Μακεδονοαρμάνων",

Read more

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ YOUTUBE

Σχετικά με σχόλια που έγιναν στο YouTube:

Θα θεωρούσαμε όχι αναγκαίο να απαντήσουμε σε αυτά τα σχόλια, αν δε διαπίστωνα , πέρα από τη γραφικότητα κάποιων απόψεων, και «επικίνδυνη» άγνοια.

Αρχικά οι απόψεις του κάθε ανθρώπου σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία σαν τη δική μας είναι σεβαστές, έστω και αν κάποιες μοιάζουν γραφικές. Είναι σεβαστό δικαίωμα κάποιου να θέλει να χαθεί η βλάχικη γλώσσα - γιατί ουσιαστικά για αυτό πρόκειται - όσο αναφαίρετο δικαίωμα είναι να επιθυμεί κάποιος να διασωθεί.

Read more

ΒΛΑΧΟΙ, ΒΑΛΑΧΟΙ, ΜΑΚΕΔΟΡΟΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΛΕΝΟΡΟΜΑΝΟΙ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με έκπληξη πληροφορήθηκε από το διαδίκτυο ότι στο Ρουμάνικο Κοινοβούλιο εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση νόμος για τους Ρουμάνους της διασποράς.
Ο συγκεκριμένος νόμος κατά το κείμενο του θεωρεί ως Ρουμάνους και τους «...Βλάχοι, Βαλάχοι, Αρομάνοι, Μακεδορομάνοι και Μεγλενορομάνοι...»

Read more

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ξεκίνησαν δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

Read more

Μουσείο Αρμανικής Μουσικής

Τα ενδιαφέροντα του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας παρουσιάζουν μία διόλου στατική αντιμετώπιση της παράδοσης και ένα προφανές παράδειγμα αυτής της στάσης είναι το νέο εγχείρημα που έχει αναλάβει, τη δημιουργία του «Μουσείου Αρμάνικης Μουσικής».

Read more

ΓΛΕΝΤΙ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι και τα μέλη του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» στην αίθουσα του κέντρου «ΣΕΙΡΙΟΣ» στο Μακροχώρι της Βέροιας, το Σάββατο 3/02/2018, στον ετήσιο χορό που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή των 500 και πλέον προσκεκλημένων έδωσε εντυπωσιακή διάσταση και ξεχωριστό παλμό στο γλέντι που ακολούθησε ως τις πρωινές ώρες.
Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομο και ουσιαστικό χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Μητριτώνη Γιάννη ο οποίος, μιλώντας στην αρχή στη βλαχική γλώσσα, ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την ηθική και υλική στήριξη προς τον Σύλλογο.

Read more

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας συμμετείχε με το χορευτικό του τμήμα στην εκδήλωση [Γνωρίστε τον τόπο μου] που διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Πεζικού, στον χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Βεροίας, στις 11 /2/2018 ,προβάλλοντας προϊόντα από πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της Πατρίδας μας, Η όλη εκδήλωση έκλεισε με χορούς του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Βεροίας, το τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, ο Σύλλογος Βλάχων Βεροίας και η Θρακική Εστία Βεροίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βέροια 25/1/2018

Mε μεγάλη επιτυχία το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε την ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2018. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018. Περισσότερες από ογδόντα (80) γυναίκες τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση.

Read more

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ " ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ "

Ο Συλλογος Βλάχων Βεροιας ζωντάνεψε το καρναβάλι στη Βέροια με την αναβίωση του εθίμου "Των Καπεταναίων"
Με μεγάλη επιτυχία για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας πραγματοποίησε σε συνδιοργάνωση με τον ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ το δρώμενο ‘’Οι Καπεταναίοι’’ με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου την περασμένη Παρασεκυή 16 Φεβρουαρίου στο σπίτι των Βλάχων.

Read more

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σπίτι του Συλλόγου για τους μικρούς χορευτές.

Read more

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ SUTSATA ARMANJILOR DI VERIA

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας συμμετείχε στην κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με το χορευτικό του τμήμα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στις 20/1/2018 στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στην Θεσσαλονίκη.