ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ YOUTUBE

Σχετικά με σχόλια που έγιναν στο YouTube:

Θα θεωρούσαμε όχι αναγκαίο να απαντήσουμε σε αυτά τα σχόλια, αν δε διαπίστωνα , πέρα από τη γραφικότητα κάποιων απόψεων, και «επικίνδυνη» άγνοια.

Αρχικά οι απόψεις του κάθε ανθρώπου σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία σαν τη δική μας είναι σεβαστές, έστω και αν κάποιες μοιάζουν γραφικές. Είναι σεβαστό δικαίωμα κάποιου να θέλει να χαθεί η βλάχικη γλώσσα - γιατί ουσιαστικά για αυτό πρόκειται - όσο αναφαίρετο δικαίωμα είναι να επιθυμεί κάποιος να διασωθεί.

 

Επί της ουσίας
1. Η βλάχικη γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα με ομοιότητες και διαφορές με τις άλλες νεολατινικές γλώσσες (γαλλική, ισπανική ,πορτογαλική, ιταλική, ρουμανική), με τις δικές της διαλέκτους και τα ιδιώματα, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και να μελετάται, και σε καμιά περίπτωση να μην ταυτίζεται με τη ρουμανικής

2. Τα περί διαλέκτου , εκτός από άγνοια, είναι και επικίνδυνα, και μας επαναφέρουν στον 19ο αιώνα, όταν Ρουμάνοι κυρίως επιστήμονες, υπηρετώντας την πολιτική σκοπιμότητα και όχι την επιστήμη, αντιεπιστημονικά θέλησαν να προβάλουν και να επιβάλουν την άποψη ότι η βλάχικη γλώσσα είναι διάλεκτος της Ρουμανικής. Οι λυκειακές γνώσεις αρκούν για να είναι σε θέση να διακρίνει κάποιος μια γλώσσα από τις διαλέκτους και τα ιδιώματα.

... διαβάστε τη συνέχεια της ανακοίνωσης >>